4,26

Produkty zawierające selen (tabela)

Redakcja Optymalnewybory.pl

2.05.2021

3 minuty czytania


Selen — jeden z niezbędnych elementów do ochrony dorosłego organizmu od negatywnych czynników. Selen wchodzi w skład większości produktów. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego organizmu selenu wynosi 20-100 g.


Sprawdź zawartość innych składników odżywczych w produktach spożywczych: magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka, błonnik, białko, tłuszcze.

Produkty o wysokiej zawartości selenu

Produkt Zawartość selenu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Otręby pszenne 77.6 µg 141%
Nasiona słonecznika 53 µg 96%
Otręby owsiane 45.2 µg 82%
Jajko kurze 31.7 µg 58%
Twaróg 18% 30 µg 55%
Twaróg 2% 30 µg 55%
Twaróg 9% 30 µg 55%
Twaróg tłusty 30 µg 55%
Pszenica 29 µg 53%
Ciecierzyca 28.5 µg 52%
Żyto 25.8 µg 47%
Fasola 24.9 µg 45%
Owies 23.8 µg 43%
Parmezan 22.5 µg 41%
Jęczmień 22.1 µg 40%
Ryż 20 µg 36%
Soczewica 19.6 µg 36%
Kasza pszenna 19 µg 35%
Pistacja 19 µg 35%
Kasza ryżowa 15.1 µg 27%
Mąka ryżowa 15.1 µg 27%
Feta 15 µg 27%
Camembert 14.5 µg 26%
Czosnek 14.2 µg 26%
Cheddar 13.9 µg 25%
Mleko w proszku 25% 12 µg 22%
Kasza gryczana 8.3 µg 15%
Orzeszki ziemne 7.2 µg 13%
Mąka pszenna 6 µg 11%

Zawartość selenu w produktach mlecznych i jajach

Produkt Zawartość selenu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Jogurt 1,5% 2 µg 4%
Jogurt 3,2% 2 µg 4%
Kefir 1% 2 µg 4%
Kefir 2,5% 2 µg 4%
Kefir 3,2% 2 µg 4%
Jogurt niskotłuszczowy 2 µg 4%
Mleko 1,5% 2 µg 4%
Mleko 2,5% 2 µg 4%
Mleko 3,2% 2 µg 4%
Mleko 3,5% 2 µg 4%
Mleko kozie 1.4 µg 3%
Mleko w proszku 25% 12 µg 22%
Śmietana 10% 0.4 µg 1%
Śmietana 20% 0.4 µg 1%
Śmietana 30% 0.3 µg 1%
Ser Camembert 14.5 µg 26%
Ser Parmezan 22.5 µg 41%
Ser “Feta” 15 µg 27%
Ser “Cheddar” 13.9 µg 25%
Twaróg 18% 30 µg 55%
Twaróg 2% 30 µg 55%
Twaróg 9% 30 µg 55%
Twaróg tłusty 30 µg 55%
Jajko kurze 31.7 µg 58%

Selen w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych

Produkt Zawartość selenu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Groch zielony 3.27 µg 6%
Kasza gryczana 8.3 µg 15%
Kasza pszenna 19 µg 35%
Kasza ryżowa 15.1 µg 27%
Kukurydza słodka 0.6 µg 1%
Mąka gryczana 5.7 µg 10%
Mąka ryżowa 15.1 µg 27%
Ciecierzyca 28.5 µg 52%
Owies (ziarno) 23.8 µg 43%
Otręby owsiane 45.2 µg 82%
Otręby pszenne 77.6 µg 141%
Pszenica 29 µg 53%
Ryż (ziarno) 20 µg 36%
Żyta (zboża) 25.8 µg 47%
Fasola (ziarno) 24.9 µg 45%
Soczewica (ziarno) 19.6 µg 36%
Jęczmień (zboża) 22.1 µg 40%

Zawartość selenu w orzechach

Produkt Zawartość selenu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne 7.2 µg 13%
Orzechy włoskie 4.9 µg 9%
Cedrowe orzechy 0.7 µg 1%
Migdał 2.5 µg 5%
Nasiona słonecznika 53 µg 96%
Pistacje 19 µg 35%

Zawartość selenu w owocach, warzywach

Produkt Zawartość selenu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Awokado 0.4 µg 1%
Bazylia (zieleń) 0.3 µg 1%
Banan 1.5 µg 3%
Imbir (korzeń) 0.7 µg 1%
Figi suszone 0.6 µg 1%
Kapusta biała 0.3 µg 1%
Brokuł 2.5 µg 5%
Kapusta pekińska 0.6 µg 1%
Kalafior 0.6 µg 1%
Ziemniaki 0.3 µg 1%
Kolendra (zieleń) 0.9 µg 2%
Rzeżucha (zieleń) 0.9 µg 2%
Liście mniszka lekarskiego (zieleń) 0.5 µg 1%
Cebula (pióro) 0.5 µg 1%
Ogórek 0.3 µg 1%
Papryka (nowy) 0.3 µg 1%
Pomidor (pomidor) 0.4 µg 1%
Rzodkiewka 0.6 µg 1%
Sałata liściasta (zieleń) 0.6 µg 1%
Seler (korzeń) 0.7 µg 1%
Suszone śliwki 0.3 µg 1%
Czosnek 14.2 µg 26%
Szpinak (zieleń) 1 µg 2%

Najpopularniejsze artykuły

Cholesterol LDL. Dlaczego może nam zagrażać? [Infografika[

2021-06-30 Lektura tego artykułu zajmie 5 minut. [Ratings] Frakcja LDL zyskała miano ,,złego cholesterolu. Dlaczego? Ponieważ przyczynia […]

Nabiał a cholesterol – co musisz wiedzieć?

Istnieje kilka produktów, określanych bombami cholesterolowymi, które w pierwszej kolejności należy z diety wyeliminować. Należą do nich: żółtko jaja kurzego, śmietanka 30 i 36% tłuszczu, ser feta, pełnotłusty ser camembert, tłusty ser twarogowy, mleko 3,2%, mleko skondensowane, masło

Dieta na nadciśnienie i cholesterol – co włączyć do menu?

Niemal 10 mln osób w Polsce zmaga się z nadciśnieniem tętniczym[1], a z podwyższonym poziomem cholesterolu – nawet 20 mln Polaków[2]. Ty również jesteś w którejś z tych grup? Pomóż swojemu organizmowi, aby cieszyć się dłuższym życiem i doskonałym samopoczuciem.

Przeczytaj także

Kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Kanapka: kajzerka z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną

Czy kiedykolwiek marzyłeś o bułce, która zawiera w sobie prawdziwą esencję smaku? Pozwól, że przedstawimy Ci naszą kajzerkę z serem salami, pastą z czerwonej fasoli, pomidorem, nachosami i sałatą karbowaną – to prawdziwe połączenie smaków, które przeniesie Cię do krainy kulinarnych doznań. Składniki: 1 kajzerka 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g) 2 plasterki sera […]

Śródziemnomorska zapiekanka

Śródziemnomorska zapiekanka

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zapiekankę warzywną z mozarellą. To zdrowa i smaczna propozycja na lekki obiad, pełna kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw. Składniki: 1 cukinia zielona (300 g) 1 cukinia żółta (300 g) 1 bakłażan (240 g) 1 kulka mozarelli (125 g) 1 batat (150 g) 1 podłużny pomidor czerwony (100 g) 1 […]

Profilaktyka chorób serca u kobiet — dlaczego jest tak ważna?

Profilaktyka chorób serca u kobiet — dlaczego jest tak ważna?

Czy wiesz, że choroby serca stanowią przyczynę ponad 55% wszystkich zgonów kobiet w Polsce[1] i są główną przyczyną śmierci pań po 60. roku życia[2]? Takie statystyki to ważny powód, dla którego profilaktyka schorzeń kardiologicznych to istotny element dbania o kobiece zdrowie. Z czego jednak wynika podatność na problemy sercowe? Jak im zapobiegać? Wyjaśniamy. Kobiece ryzyko […]