Produkty bogate w błonnik
Błonnik – jeden z najlepszych środków na odchudzanie, utrzymania prawidłowej pracy jelit. Dlatego każdy człowiek, który troszczy się o swoje zdrowie, powinien włączyć do codziennej diety produkty zawierające błonnik , aby usunąć z organizmu toksyny, zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Inne składniki mineralne: magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor, jod, cynk, selen.
Produkty o wysokiej zawartości błonnika Produkt Zawartość błonnika w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Otręby pszenne 43.6 gr 145% Grzyby suszone białe 26.2 gr 87% Figi suszone 18.2 gr 61% Suszone morele 18 gr 60% Żyta (zboże) 16.4 gr 55% Otręby owsiane 15.4 gr 51% Brzoskwinia suszona 14.9 gr 50% Jabłka suszone 14.9 gr 50% Jęczmień (zboże) 14.5 gr 48% Gryka (ziarno) 14 gr 47% Soja (ziarno) 13.5 gr 45% Mąka żytnia 13.3 gr 44% Kasza gryczana 12.5 gr 42% Mąka żytnia 12.4 gr 41% Fasola (ziarno) 12.4 gr 41% Owies (ziarno) 12 gr 40% Soczewica (ziarno) 11.5 gr 38% Kasza gryczan 11.3 gr 38% Pszenica 11.3 gr 38% Mash 11.1 gr 37% Dzika róża 10.8 gr 36% Groch (łuskany) 10.7 gr 36% Pistacje 10.6 gr 35% Mąka gryczana 10 gr 33% Ciecierzyca 9.9 gr 33% Ryż (ziarno) 9.7 gr 32% Sułtanka 9.6 gr 32% Suszone śliwki 9 gr 30% Orzeszki ziemne 8.1 gr 27% Kasza pęczak 8.1 gr 27% Kasza owsiana 8 gr 27% Kasza jęczmienna 7.8 gr 26% Czekolada gorzka 7.4 gr 25% Chrzan (korzeń) 7.3 gr 24% Grzyby kurki 7 gr 23% Migdał 7 gr 23%
Błonnik w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych Produkt Zawartość błonnika w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Groch 10.7 gr 36% Groszek zielony (świeży) 5.5 gr 18% Gryka (ziarno) 14 gr 47% Kasza gryczana 11.3 gr 38% Mąka kukurydziana 4.8 gr 16% Kasza kaszy manny 3.6 gr 12% Kasza owsiana 8 gr 27% Kasza jęczmienna 7.8 gr 26% Kasza pszenna 4.6 gr 15% Kasza ryżowa 3 gr 10% Kasza pęczak 8.1 gr 27% Kukurydza słodka 2.7 gr 9% Mąka gryczana 10 gr 33% Mąka kukurydziana 4.4 gr 15% Mąka owsiana 4.5 gr 15% Mąka pszenna 1 odmiany 4.9 gr 16% Mąka pszenna 2 odmiany 6.7 gr 22% Mąka ryżowa 2.3 gr 8% Ciecierzyca 9.9 gr 33% Owies (ziarno) 12 gr 40% Otręby owsiane 15.4 gr 51% Otręby pszenne 43.6 gr 145% Pszenica (ziarno, miękki odmiana) 10.8 gr 36% Pszenica (ziarno, twarda odmiana) 11.3 gr 38% Ryż (ziarno) 9.7 gr 32% Żyta (zboża) 16.4 gr 55% Soja (ziarno) 13.5 gr 45% Fasola (ziarno) 12.4 gr 41% Fasola (marchew,) 3.4 gr 11% Soczewica (ziarno) 11.5 gr 38% Jęczmień (zboża) 14.5 gr 48%
Zawartość błonnika w owocach, suszonych owocach i owocach Produkt Zawartość błonnika w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Morela 2.1 gr 7% Awokado 6.7 gr 22% Pigwa 3.6 gr 12% Ananas 1.2 gr 4% Pomarańcza 2.2 gr 7% Kawon 0.4 gr 1% Banan 1.7 gr 6% Borówka 2.5 gr 8% Winogron 1.6 gr 5% Wiśnia 1.8 gr 6% Borówka 2.5 gr 8% Granat 0.9 gr 3% Grapefruit 1.8 gr 6% Gruszka 2.8 gr 9% Gruszka suszona 6 gr 20% Durian 3.8 gr 13% Melon 0.9 gr 3% Jeżyna 2.9 gr 10% Poziomka 2.2 gr 7% Sułtanka 9.6 gr 32% Figi świeże 2.5 gr 8% Figi suszone 18.2 gr 61% Kiwi 3.8 gr 13% Żurawina 3.3 gr 11% Agrest 3.4 gr 11% Suszone morele 18 gr 60% Cytryn 2 gr 7% Malina 3.7 gr 12% Mango 1.6 gr 5% Mandarynka 1.9 gr 6% Moroszka 6.3 gr 21% Nektarynka 1.7 gr 6% Rokitnik 2 gr 7% Papaja 1.7 gr 6% Brzoskwinia 2.1 gr 7% Brzoskwinia suszona 14.9 gr 50% Umieść 1 gr 3% Jarzębina czerwona 5.4 gr 18% Śliwka 1.5 gr 5% Porzeczka biała 3.4 gr 11% Porzeczka czerwona 3.4 gr 11% Porzeczka czarna 4.8 gr 16% Feijoa 6.4 gr 21% Daktyl 6 gr 20% Persimmon 1.6 gr 5% Czereśnia 1.1 gr 4% Borówka 3.1 gr 10% Suszone śliwki 9 gr 30% Dzika róża 10.8 gr 36% Jabłko 1.8 gr 6% Jabłka suszone 14.9 gr 50%
Zawartość błonnika w warzywach Produkt Zawartość błonnika w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Bazylia (zieleń) 1.6 gr 5% Bakłażan 2.5 gr 8% Imbir (korzeń) 2 gr 7% Kabaczek 1 gr 3% Brokuł 2.6 gr 9% Kapusta brukselska 4.2 gr 14% Kapusta czerwona 1.9 gr 6% Kapusta pekińska 1.2 gr 4% Kalafior 2.1 gr 7% Ziemniak 1.4 gr 5% Kolendra (zieleń) 2.8 gr 9% Liście mniszka lekarskiego (zieleń) 3.5 gr 12% Cebula 1.2 gr 4% Por 2.2 gr 7% Cebula 3 gr 10% Marchew 2.4 gr 8% Kapusta morska 0.6 gr 2% Ogórek 1 gr 3% Pasternak (korzeń) 4.5 gr 15% Papryka 1.9 gr 6% Pietruszka (natka) 2.1 gr 7% Pietruszka (korzeń) 3.2 gr 11% Pomidor 1.4 gr 5% Rabarbar (zieleń) 3.2 gr 11% Rzodkiewka 1.6 gr 5% Rzep 1.9 gr 6% Sałata liściasta (zieleń) 1.2 gr 4% Burak 2.5 gr 8% Seler (zieleń) 1.8 gr 6% Seler (korzeń) 3.1 gr 10% Szparagi (zielone) 1.5 gr 5% Topinambur 4.5 gr 15% Dynia 2 gr 7% Koperek (zieleń) 2.8 gr 9% Chrzan (korzeń) 7.3 gr 24% Czosnek 1.5 gr 5% Szpinak (zieleń) 1.3 gr 4% Szczaw (zieleń) 1.2 gr 4%
Ten artykuł został napisany przez redakcję strony “Optymalne Wybory”.