Produkty bogate w błonnik
2021-05-08 Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty.
Błonnik – jeden z najlepszych środków na odchudzanie, utrzymania prawidłowej pracy jelit. Dlatego każdy człowiek, który troszczy się o swoje zdrowie, powinien włączyć do codziennej diety produkty zawierające błonnik, aby usunąć z organizmu toksyny, zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o wysokiej zawartości błonnika
Produkt | Zawartość błonnika w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
Otręby pszenne | 43.6 gr | 145% |
Grzyby suszone białe | 26.2 gr | 87% |
Figi suszone | 18.2 gr | 61% |
Suszone morele | 18 gr | 60% |
Żyta (zboże) | 16.4 gr | 55% |
Otręby owsiane | 15.4 gr | 51% |
Brzoskwinia suszona | 14.9 gr | 50% |
Jabłka suszone | 14.9 gr | 50% |
Jęczmień (zboże) | 14.5 gr | 48% |
Gryka (ziarno) | 14 gr | 47% |
Soja (ziarno) | 13.5 gr | 45% |
Mąka żytnia | 13.3 gr | 44% |
Kasza gryczana | 12.5 gr | 42% |
Mąka żytnia | 12.4 gr | 41% |
Fasola (ziarno) | 12.4 gr | 41% |
Owies (ziarno) | 12 gr | 40% |
Soczewica (ziarno) | 11.5 gr | 38% |
Kasza gryczan | 11.3 gr | 38% |
Pszenica | 11.3 gr | 38% |
Mash | 11.1 gr | 37% |
Dzika róża | 10.8 gr | 36% |
Groch (łuskany) | 10.7 gr | 36% |
Pistacje | 10.6 gr | 35% |
Mąka gryczana | 10 gr | 33% |
Ciecierzyca | 9.9 gr | 33% |
Ryż (ziarno) | 9.7 gr | 32% |
Sułtanka | 9.6 gr | 32% |
Suszone śliwki | 9 gr | 30% |
Orzeszki ziemne | 8.1 gr | 27% |
Kasza pęczak | 8.1 gr | 27% |
Kasza owsiana | 8 gr | 27% |
Kasza jęczmienna | 7.8 gr | 26% |
Czekolada gorzka | 7.4 gr | 25% |
Chrzan (korzeń) | 7.3 gr | 24% |
Grzyby kurki | 7 gr | 23% |
Migdał | 7 gr | 23% |
Błonnik w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych
Produkt | Zawartość błonnika w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
Groch | 10.7 gr | 36% |
Groszek zielony (świeży) | 5.5 gr | 18% |
Gryka (ziarno) | 14 gr | 47% |
Kasza gryczana | 11.3 gr | 38% |
Mąka kukurydziana | 4.8 gr | 16% |
Kasza kaszy manny | 3.6 gr | 12% |
Kasza owsiana | 8 gr | 27% |
Kasza jęczmienna | 7.8 gr | 26% |
Kasza pszenna | 4.6 gr | 15% |
Kasza ryżowa | 3 gr | 10% |
Kasza pęczak | 8.1 gr | 27% |
Kukurydza słodka | 2.7 gr | 9% |
Mąka gryczana | 10 gr | 33% |
Mąka kukurydziana | 4.4 gr | 15% |
Mąka owsiana | 4.5 gr | 15% |
Mąka pszenna 1 odmiany | 4.9 gr | 16% |
Mąka pszenna 2 odmiany | 6.7 gr | 22% |
Mąka ryżowa | 2.3 gr | 8% |
Ciecierzyca | 9.9 gr | 33% |
Owies (ziarno) | 12 gr | 40% |
Otręby owsiane | 15.4 gr | 51% |
Otręby pszenne | 43.6 gr | 145% |
Pszenica (ziarno, miękki odmiana) | 10.8 gr | 36% |
Pszenica (ziarno, twarda odmiana) | 11.3 gr | 38% |
Ryż (ziarno) | 9.7 gr | 32% |
Żyta (zboża) | 16.4 gr | 55% |
Soja (ziarno) | 13.5 gr | 45% |
Fasola (ziarno) | 12.4 gr | 41% |
Fasola (marchew,) | 3.4 gr | 11% |
Soczewica (ziarno) | 11.5 gr | 38% |
Jęczmień (zboża) | 14.5 gr | 48% |
Zawartość błonnika w owocach, suszonych owocach i owocach
Produkt | Zawartość błonnika w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
Morela | 2.1 gr | 7% |
Awokado | 6.7 gr | 22% |
Pigwa | 3.6 gr | 12% |
Ananas | 1.2 gr | 4% |
Pomarańcza | 2.2 gr | 7% |
Kawon | 0.4 gr | 1% |
Banan | 1.7 gr | 6% |
Borówka | 2.5 gr | 8% |
Winogron | 1.6 gr | 5% |
Wiśnia | 1.8 gr | 6% |
Borówka | 2.5 gr | 8% |
Granat | 0.9 gr | 3% |
Grapefruit | 1.8 gr | 6% |
Gruszka | 2.8 gr | 9% |
Gruszka suszona | 6 gr | 20% |
Durian | 3.8 gr | 13% |
Melon | 0.9 gr | 3% |
Jeżyna | 2.9 gr | 10% |
Poziomka | 2.2 gr | 7% |
Sułtanka | 9.6 gr | 32% |
Figi świeże | 2.5 gr | 8% |
Figi suszone | 18.2 gr | 61% |
Kiwi | 3.8 gr | 13% |
Żurawina | 3.3 gr | 11% |
Agrest | 3.4 gr | 11% |
Suszone morele | 18 gr | 60% |
Cytryn | 2 gr | 7% |
Malina | 3.7 gr | 12% |
Mango | 1.6 gr | 5% |
Mandarynka | 1.9 gr | 6% |
Moroszka | 6.3 gr | 21% |
Nektarynka | 1.7 gr | 6% |
Rokitnik | 2 gr | 7% |
Papaja | 1.7 gr | 6% |
Brzoskwinia | 2.1 gr | 7% |
Brzoskwinia suszona | 14.9 gr | 50% |
Umieść | 1 gr | 3% |
Jarzębina czerwona | 5.4 gr | 18% |
Śliwka | 1.5 gr | 5% |
Porzeczka biała | 3.4 gr | 11% |
Porzeczka czerwona | 3.4 gr | 11% |
Porzeczka czarna | 4.8 gr | 16% |
Feijoa | 6.4 gr | 21% |
Daktyl | 6 gr | 20% |
Persimmon | 1.6 gr | 5% |
Czereśnia | 1.1 gr | 4% |
Borówka | 3.1 gr | 10% |
Suszone śliwki | 9 gr | 30% |
Dzika róża | 10.8 gr | 36% |
Jabłko | 1.8 gr | 6% |
Jabłka suszone | 14.9 gr | 50% |
Zawartość błonnika w warzywach
Produkt | Zawartość błonnika w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
Bazylia (zieleń) | 1.6 gr | 5% |
Bakłażan | 2.5 gr | 8% |
Imbir (korzeń) | 2 gr | 7% |
Kabaczek | 1 gr | 3% |
Brokuł | 2.6 gr | 9% |
Kapusta brukselska | 4.2 gr | 14% |
Kapusta czerwona | 1.9 gr | 6% |
Kapusta pekińska | 1.2 gr | 4% |
Kalafior | 2.1 gr | 7% |
Ziemniak | 1.4 gr | 5% |
Kolendra (zieleń) | 2.8 gr | 9% |
Liście mniszka lekarskiego (zieleń) | 3.5 gr | 12% |
Cebula | 1.2 gr | 4% |
Por | 2.2 gr | 7% |
Cebula | 3 gr | 10% |
Marchew | 2.4 gr | 8% |
Kapusta morska | 0.6 gr | 2% |
Ogórek | 1 gr | 3% |
Pasternak (korzeń) | 4.5 gr | 15% |
Papryka | 1.9 gr | 6% |
Pietruszka (natka) | 2.1 gr | 7% |
Pietruszka (korzeń) | 3.2 gr | 11% |
Pomidor | 1.4 gr | 5% |
Rabarbar (zieleń) | 3.2 gr | 11% |
Rzodkiewka | 1.6 gr | 5% |
Rzep | 1.9 gr | 6% |
Sałata liściasta (zieleń) | 1.2 gr | 4% |
Burak | 2.5 gr | 8% |
Seler (zieleń) | 1.8 gr | 6% |
Seler (korzeń) | 3.1 gr | 10% |
Szparagi (zielone) | 1.5 gr | 5% |
Topinambur | 4.5 gr | 15% |
Dynia | 2 gr | 7% |
Koperek (zieleń) | 2.8 gr | 9% |
Chrzan (korzeń) | 7.3 gr | 24% |
Czosnek | 1.5 gr | 5% |
Szpinak (zieleń) | 1.3 gr | 4% |
Szczaw (zieleń) | 1.2 gr | 4% |