Selen — jeden z niezbędnych elementów do ochrony dorosłego organizmu od negatywnych czynników. Selen wchodzi w skład większości produktów. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego organizmu selenu wynosi 20-100 g.
Sprawdź zawartość innych składników odżywczych w produktach spożywczych: magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka, błonnik, białko, tłuszcze.
Produkty o wysokiej zawartości selenu
| Produkt | Zawartość selenu w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Otręby pszenne | 77.6 µg | 141% |
| Nasiona słonecznika | 53 µg | 96% |
| Otręby owsiane | 45.2 µg | 82% |
| Jajko kurze | 31.7 µg | 58% |
| Twaróg 18% | 30 µg | 55% |
| Twaróg 2% | 30 µg | 55% |
| Twaróg 9% | 30 µg | 55% |
| Twaróg tłusty | 30 µg | 55% |
| Pszenica | 29 µg | 53% |
| Ciecierzyca | 28.5 µg | 52% |
| Żyto | 25.8 µg | 47% |
| Fasola | 24.9 µg | 45% |
| Owies | 23.8 µg | 43% |
| Parmezan | 22.5 µg | 41% |
| Jęczmień | 22.1 µg | 40% |
| Ryż | 20 µg | 36% |
| Soczewica | 19.6 µg | 36% |
| Kasza pszenna | 19 µg | 35% |
| Pistacja | 19 µg | 35% |
| Kasza ryżowa | 15.1 µg | 27% |
| Mąka ryżowa | 15.1 µg | 27% |
| Feta | 15 µg | 27% |
| Camembert | 14.5 µg | 26% |
| Czosnek | 14.2 µg | 26% |
| Cheddar | 13.9 µg | 25% |
| Mleko w proszku 25% | 12 µg | 22% |
| Kasza gryczana | 8.3 µg | 15% |
| Orzeszki ziemne | 7.2 µg | 13% |
| Mąka pszenna | 6 µg | 11% |
Zawartość selenu w produktach mlecznych i jajach
| Produkt | Zawartość selenu w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Jogurt 1,5% | 2 µg | 4% |
| Jogurt 3,2% | 2 µg | 4% |
| Kefir 1% | 2 µg | 4% |
| Kefir 2,5% | 2 µg | 4% |
| Kefir 3,2% | 2 µg | 4% |
| Jogurt niskotłuszczowy | 2 µg | 4% |
| Mleko 1,5% | 2 µg | 4% |
| Mleko 2,5% | 2 µg | 4% |
| Mleko 3,2% | 2 µg | 4% |
| Mleko 3,5% | 2 µg | 4% |
| Mleko kozie | 1.4 µg | 3% |
| Mleko w proszku 25% | 12 µg | 22% |
| Śmietana 10% | 0.4 µg | 1% |
| Śmietana 20% | 0.4 µg | 1% |
| Śmietana 30% | 0.3 µg | 1% |
| Ser Camembert | 14.5 µg | 26% |
| Ser Parmezan | 22.5 µg | 41% |
| Ser “Feta” | 15 µg | 27% |
| Ser “Cheddar” | 13.9 µg | 25% |
| Twaróg 18% | 30 µg | 55% |
| Twaróg 2% | 30 µg | 55% |
| Twaróg 9% | 30 µg | 55% |
| Twaróg tłusty | 30 µg | 55% |
| Jajko kurze | 31.7 µg | 58% |
Selen w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych
| Produkt | Zawartość selenu w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Groch zielony | 3.27 µg | 6% |
| Kasza gryczana | 8.3 µg | 15% |
| Kasza pszenna | 19 µg | 35% |
| Kasza ryżowa | 15.1 µg | 27% |
| Kukurydza słodka | 0.6 µg | 1% |
| Mąka gryczana | 5.7 µg | 10% |
| Mąka ryżowa | 15.1 µg | 27% |
| Ciecierzyca | 28.5 µg | 52% |
| Owies (ziarno) | 23.8 µg | 43% |
| Otręby owsiane | 45.2 µg | 82% |
| Otręby pszenne | 77.6 µg | 141% |
| Pszenica | 29 µg | 53% |
| Ryż (ziarno) | 20 µg | 36% |
| Żyta (zboża) | 25.8 µg | 47% |
| Fasola (ziarno) | 24.9 µg | 45% |
| Soczewica (ziarno) | 19.6 µg | 36% |
| Jęczmień (zboża) | 22.1 µg | 40% |
Zawartość selenu w orzechach
| Produkt | Zawartość selenu w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Orzeszki ziemne | 7.2 µg | 13% |
| Orzechy włoskie | 4.9 µg | 9% |
| Cedrowe orzechy | 0.7 µg | 1% |
| Migdał | 2.5 µg | 5% |
| Nasiona słonecznika | 53 µg | 96% |
| Pistacje | 19 µg | 35% |
Zawartość selenu w owocach, warzywach
| Produkt | Zawartość selenu w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Awokado | 0.4 µg | 1% |
| Bazylia (zieleń) | 0.3 µg | 1% |
| Banan | 1.5 µg | 3% |
| Imbir (korzeń) | 0.7 µg | 1% |
| Figi suszone | 0.6 µg | 1% |
| Kapusta biała | 0.3 µg | 1% |
| Brokuł | 2.5 µg | 5% |
| Kapusta pekińska | 0.6 µg | 1% |
| Kalafior | 0.6 µg | 1% |
| Ziemniaki | 0.3 µg | 1% |
| Kolendra (zieleń) | 0.9 µg | 2% |
| Rzeżucha (zieleń) | 0.9 µg | 2% |
| Liście mniszka lekarskiego (zieleń) | 0.5 µg | 1% |
| Cebula (pióro) | 0.5 µg | 1% |
| Ogórek | 0.3 µg | 1% |
| Papryka (nowy) | 0.3 µg | 1% |
| Pomidor (pomidor) | 0.4 µg | 1% |
| Rzodkiewka | 0.6 µg | 1% |
| Sałata liściasta (zieleń) | 0.6 µg | 1% |
| Seler (korzeń) | 0.7 µg | 1% |
| Suszone śliwki | 0.3 µg | 1% |
| Czosnek | 14.2 µg | 26% |
| Szpinak (zieleń) | 1 µg | 2% |






