4,26

Produkty zawierające selen (tabela)

Redakcja Optymalnewybory.pl

2.05.2021

3 minuty czytania


Selen — jeden z niezbędnych elementów do ochrony dorosłego organizmu od negatywnych czynników. Selen wchodzi w skład większości produktów. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego organizmu selenu wynosi 20-100 g.


Sprawdź zawartość innych składników odżywczych w produktach spożywczych: magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka, błonnik, białko, tłuszcze.

Produkty o wysokiej zawartości selenu

Produkt Zawartość selenu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Otręby pszenne 77.6 µg 141%
Nasiona słonecznika 53 µg 96%
Otręby owsiane 45.2 µg 82%
Jajko kurze 31.7 µg 58%
Twaróg 18% 30 µg 55%
Twaróg 2% 30 µg 55%
Twaróg 9% 30 µg 55%
Twaróg tłusty 30 µg 55%
Pszenica 29 µg 53%
Ciecierzyca 28.5 µg 52%
Żyto 25.8 µg 47%
Fasola 24.9 µg 45%
Owies 23.8 µg 43%
Parmezan 22.5 µg 41%
Jęczmień 22.1 µg 40%
Ryż 20 µg 36%
Soczewica 19.6 µg 36%
Kasza pszenna 19 µg 35%
Pistacja 19 µg 35%
Kasza ryżowa 15.1 µg 27%
Mąka ryżowa 15.1 µg 27%
Feta 15 µg 27%
Camembert 14.5 µg 26%
Czosnek 14.2 µg 26%
Cheddar 13.9 µg 25%
Mleko w proszku 25% 12 µg 22%
Kasza gryczana 8.3 µg 15%
Orzeszki ziemne 7.2 µg 13%
Mąka pszenna 6 µg 11%

Zawartość selenu w produktach mlecznych i jajach

Produkt Zawartość selenu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Jogurt 1,5% 2 µg 4%
Jogurt 3,2% 2 µg 4%
Kefir 1% 2 µg 4%
Kefir 2,5% 2 µg 4%
Kefir 3,2% 2 µg 4%
Jogurt niskotłuszczowy 2 µg 4%
Mleko 1,5% 2 µg 4%
Mleko 2,5% 2 µg 4%
Mleko 3,2% 2 µg 4%
Mleko 3,5% 2 µg 4%
Mleko kozie 1.4 µg 3%
Mleko w proszku 25% 12 µg 22%
Śmietana 10% 0.4 µg 1%
Śmietana 20% 0.4 µg 1%
Śmietana 30% 0.3 µg 1%
Ser Camembert 14.5 µg 26%
Ser Parmezan 22.5 µg 41%
Ser “Feta” 15 µg 27%
Ser “Cheddar” 13.9 µg 25%
Twaróg 18% 30 µg 55%
Twaróg 2% 30 µg 55%
Twaróg 9% 30 µg 55%
Twaróg tłusty 30 µg 55%
Jajko kurze 31.7 µg 58%

Selen w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych

Produkt Zawartość selenu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Groch zielony 3.27 µg 6%
Kasza gryczana 8.3 µg 15%
Kasza pszenna 19 µg 35%
Kasza ryżowa 15.1 µg 27%
Kukurydza słodka 0.6 µg 1%
Mąka gryczana 5.7 µg 10%
Mąka ryżowa 15.1 µg 27%
Ciecierzyca 28.5 µg 52%
Owies (ziarno) 23.8 µg 43%
Otręby owsiane 45.2 µg 82%
Otręby pszenne 77.6 µg 141%
Pszenica 29 µg 53%
Ryż (ziarno) 20 µg 36%
Żyta (zboża) 25.8 µg 47%
Fasola (ziarno) 24.9 µg 45%
Soczewica (ziarno) 19.6 µg 36%
Jęczmień (zboża) 22.1 µg 40%

Zawartość selenu w orzechach

Produkt Zawartość selenu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne 7.2 µg 13%
Orzechy włoskie 4.9 µg 9%
Cedrowe orzechy 0.7 µg 1%
Migdał 2.5 µg 5%
Nasiona słonecznika 53 µg 96%
Pistacje 19 µg 35%

Zawartość selenu w owocach, warzywach

Produkt Zawartość selenu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Awokado 0.4 µg 1%
Bazylia (zieleń) 0.3 µg 1%
Banan 1.5 µg 3%
Imbir (korzeń) 0.7 µg 1%
Figi suszone 0.6 µg 1%
Kapusta biała 0.3 µg 1%
Brokuł 2.5 µg 5%
Kapusta pekińska 0.6 µg 1%
Kalafior 0.6 µg 1%
Ziemniaki 0.3 µg 1%
Kolendra (zieleń) 0.9 µg 2%
Rzeżucha (zieleń) 0.9 µg 2%
Liście mniszka lekarskiego (zieleń) 0.5 µg 1%
Cebula (pióro) 0.5 µg 1%
Ogórek 0.3 µg 1%
Papryka (nowy) 0.3 µg 1%
Pomidor (pomidor) 0.4 µg 1%
Rzodkiewka 0.6 µg 1%
Sałata liściasta (zieleń) 0.6 µg 1%
Seler (korzeń) 0.7 µg 1%
Suszone śliwki 0.3 µg 1%
Czosnek 14.2 µg 26%
Szpinak (zieleń) 1 µg 2%

Najpopularniejsze artykuły

Czy czosnek pomaga obniżyć cholesterol?

Należący do grupy tzw. „naturalnych antybiotyków”, znany już starożytnym Egipcjanom, bardzo często gości w polskiej kuchni i […]

Wysoki cholesterol

Czy wysoki cholesterol zawsze jest niebezpieczny?

Ostatni lipidogram pokazał, że masz wysoki cholesterol i ta informacja bardzo Cię zestresowała? Spokojnie! Wyniki wcale nie muszą być „wyrokiem”. Zobacz, co oznaczają niekorzystne wyniki i co zrobić, aby zadbać o swój profil lipidowy. Wysoki cholesterol, czyli jaki? Aby mówić o wysokim cholesterolu, warto przyjrzeć się obowiązującym normom. Dla osób zdrowych wyglądają one następująco: cholesterol […]

Jak codzienna aktywność fizyczna wpływa na poziom cholesterolu i zdrowie serca?

Aktywność fizyczna w formie treningu powinna mieć miejsce przynajmniej 3 razy w tygodniu i trwać od 20 do 60 minut. Optymalny, zalecany czas dla osób starszych to około 30 minut – jeśli oczywiście są w stanie tyle wytrzymać. Intensywność wysiłku powinna być umiarkowana, czyli taka, która pozwala na swobodną rozmowę z drugą osobą. Wraz z poprawą kondycji i wzrostem stanu wytrenowania można tę intensywność zwiększać.

Przeczytaj także

Rośliny strączkowe: naturalna broń w walce z cholesterolem

Główną przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu – wyłączając uwarunkowania genetyczne – jest nieprawidłowy sposób odżywiania. Chodzi między innymi o nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych, których optymalna ilość w diecie nie powinna przekraczać 10% energii wynikającej z zapotrzebowania.

Antyoksydanty a profilaktyka alzheimera. Co warto wiedzieć?

Choroba Alzheimera stanowi najczęstszą przyczynę otępienia u seniorów, a ryzyko zapadnięcia na nią rośnie wraz z wiekiem[1]. Jednym ze sposobów na jego zmniejszenie jest zdrowa dieta. Wśród składników, które rekomenduje się z myślą o profilaktyce demencji, często wymieniane są antyoksydanty. Czym są i dlaczego są tak istotne?

Nadciśnienie – cichy wróg. Jak z nim walczyć?

Nadciśnienie – cichy wróg. Jak z nim walczyć? [Infografika]

Czy wiesz, że… nadciśnienie tętnicze krwi to główny czynnik ryzyka zgonu Polaków? z powodu nadciśnienia co roku umiera w Polsce ponad 80 000 osób? nadciśnienie może nie dawać żadnych objawów i rozwijać się „podstępnie”, prowadząc do nieodwracalnych zmian w sercu? Nadciśnienie – co to? Nadciśnienie to stale utrzymujące się ciśnienie 140/90 mm Hg lub wyższe. […]