Selen — jeden z niezbędnych elementów do ochrony dorosłego organizmu od negatywnych czynników. Selen wchodzi w skład większości produktów. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego organizmu selenu wynosi 20-100 g.
Sprawdź zawartość innych składników odżywczych w produktach spożywczych: magnez,
potas,
wapń,
fosfor,
żelazo,
cynk,
selen,
miedź, jod,
fluor,
siarka,
błonnik,
białko,
tłuszcze.
Produkty o wysokiej zawartości selenu
Produkt |
Zawartość selenu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Otręby pszenne |
77.6 µg |
141% |
Nasiona słonecznika |
53 µg |
96% |
Otręby owsiane |
45.2 µg |
82% |
Jajko kurze |
31.7 µg |
58% |
Twaróg 18% |
30 µg |
55% |
Twaróg 2% |
30 µg |
55% |
Twaróg 9% |
30 µg |
55% |
Twaróg tłusty |
30 µg |
55% |
Pszenica |
29 µg |
53% |
Ciecierzyca |
28.5 µg |
52% |
Żyto |
25.8 µg |
47% |
Fasola |
24.9 µg |
45% |
Owies |
23.8 µg |
43% |
Parmezan |
22.5 µg |
41% |
Jęczmień |
22.1 µg |
40% |
Ryż |
20 µg |
36% |
Soczewica |
19.6 µg |
36% |
Kasza pszenna |
19 µg |
35% |
Pistacja |
19 µg |
35% |
Kasza ryżowa |
15.1 µg |
27% |
Mąka ryżowa |
15.1 µg |
27% |
Feta |
15 µg |
27% |
Camembert |
14.5 µg |
26% |
Czosnek |
14.2 µg |
26% |
Cheddar |
13.9 µg |
25% |
Mleko w proszku 25% |
12 µg |
22% |
Kasza gryczana |
8.3 µg |
15% |
Orzeszki ziemne |
7.2 µg |
13% |
Mąka pszenna |
6 µg |
11% |
Zawartość selenu w produktach mlecznych i jajach
Produkt |
Zawartość selenu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Jogurt 1,5% |
2 µg |
4% |
Jogurt 3,2% |
2 µg |
4% |
Kefir 1% |
2 µg |
4% |
Kefir 2,5% |
2 µg |
4% |
Kefir 3,2% |
2 µg |
4% |
Jogurt niskotłuszczowy |
2 µg |
4% |
Mleko 1,5% |
2 µg |
4% |
Mleko 2,5% |
2 µg |
4% |
Mleko 3,2% |
2 µg |
4% |
Mleko 3,5% |
2 µg |
4% |
Mleko kozie |
1.4 µg |
3% |
Mleko w proszku 25% |
12 µg |
22% |
Śmietana 10% |
0.4 µg |
1% |
Śmietana 20% |
0.4 µg |
1% |
Śmietana 30% |
0.3 µg |
1% |
Ser Camembert |
14.5 µg |
26% |
Ser Parmezan |
22.5 µg |
41% |
Ser “Feta” |
15 µg |
27% |
Ser “Cheddar” |
13.9 µg |
25% |
Twaróg 18% |
30 µg |
55% |
Twaróg 2% |
30 µg |
55% |
Twaróg 9% |
30 µg |
55% |
Twaróg tłusty |
30 µg |
55% |
Jajko kurze |
31.7 µg |
58% |
Selen w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych
Produkt |
Zawartość selenu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Groch zielony |
3.27 µg |
6% |
Kasza gryczana |
8.3 µg |
15% |
Kasza pszenna |
19 µg |
35% |
Kasza ryżowa |
15.1 µg |
27% |
Kukurydza słodka |
0.6 µg |
1% |
Mąka gryczana |
5.7 µg |
10% |
Mąka ryżowa |
15.1 µg |
27% |
Ciecierzyca |
28.5 µg |
52% |
Owies (ziarno) |
23.8 µg |
43% |
Otręby owsiane |
45.2 µg |
82% |
Otręby pszenne |
77.6 µg |
141% |
Pszenica |
29 µg |
53% |
Ryż (ziarno) |
20 µg |
36% |
Żyta (zboża) |
25.8 µg |
47% |
Fasola (ziarno) |
24.9 µg |
45% |
Soczewica (ziarno) |
19.6 µg |
36% |
Jęczmień (zboża) |
22.1 µg |
40% |
Zawartość selenu w orzechach
Produkt |
Zawartość selenu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Orzeszki ziemne |
7.2 µg |
13% |
Orzechy włoskie |
4.9 µg |
9% |
Cedrowe orzechy |
0.7 µg |
1% |
Migdał |
2.5 µg |
5% |
Nasiona słonecznika |
53 µg |
96% |
Pistacje |
19 µg |
35% |
Zawartość selenu w owocach, warzywach
Produkt |
Zawartość selenu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Awokado |
0.4 µg |
1% |
Bazylia (zieleń) |
0.3 µg |
1% |
Banan |
1.5 µg |
3% |
Imbir (korzeń) |
0.7 µg |
1% |
Figi suszone |
0.6 µg |
1% |
Kapusta biała |
0.3 µg |
1% |
Brokuł |
2.5 µg |
5% |
Kapusta pekińska |
0.6 µg |
1% |
Kalafior |
0.6 µg |
1% |
Ziemniaki |
0.3 µg |
1% |
Kolendra (zieleń) |
0.9 µg |
2% |
Rzeżucha (zieleń) |
0.9 µg |
2% |
Liście mniszka lekarskiego (zieleń) |
0.5 µg |
1% |
Cebula (pióro) |
0.5 µg |
1% |
Ogórek |
0.3 µg |
1% |
Papryka (nowy) |
0.3 µg |
1% |
Pomidor (pomidor) |
0.4 µg |
1% |
Rzodkiewka |
0.6 µg |
1% |
Sałata liściasta (zieleń) |
0.6 µg |
1% |
Seler (korzeń) |
0.7 µg |
1% |
Suszone śliwki |
0.3 µg |
1% |
Czosnek |
14.2 µg |
26% |
Szpinak (zieleń) |
1 µg |
2% |