Produkty bogate w potas
Potas to jeden z najważniejszych elementów dla naszego zdrowia. Jego obecność w wystarczających ilościach w organizmie, pomaga utrzymać równowagę płynów i elektrolitów, uniknąć utraty wapnia, zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i ciśnienie krwi osób z nadciśnieniem tętniczym, chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniem oksydacyjnym i wiele innych.
Inne składniki mineralne: magnez, błonnik, żelazo, wapń, fosfor, jod, cynk, selen.
Produkty o wysokiej zawartości potasu Produkt Zawartość potasu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Grzyby suszone białe 3937 mg 157% Brzoskwinia suszona 2043 mg 82% Suszone morele 1717 mg 69% Soja 1607 mg 64% Otręby pszenne 1260 mg 50% Mleko w proszku chude 1224 mg 49% Mleko w proszku 25% 1200 mg 48% Fasola 1100 mg 44% Pistacja 1025 mg 41% Mleko w proszku 15% 1010 mg 40% Kapusta morska 970 mg 39% Ciecierzyca 968 mg 39% Gruszka suszona 872 mg 35% Suszone śliwki 864 mg 35% Rodzinki 830 mg 33% Pietruszka (natka) 800 mg 32% Szpinak (zieleń) 774 mg 31% Migdał 748 mg 30% Groch 731 mg 29% Śmietanę suche 42% 726 mg 29% Figi suszone 710 mg 28% Soczewica 672 mg 27% Orzeszki ziemne 658 mg 26% Nasiona słonecznika (słonecznik) 647 mg 26% Cedr orzech 597 mg 24% Jabłka suszone 580 mg 23% Chrzan (korzeń) 579 mg 23% Mąka gryczana 577 mg 23% Ziemniak 568 mg 23% Otręby owsiane 566 mg 23% Orzechy nerkowca 553 mg 22% Grzyby pieczarki 530 mg 21% Pasternak (korzeń) 529 mg 21% Kolendra (zieleń) 521 mg 21% Szczaw (zieleń) 500 mg 20% Sezam 497 mg 20% Awokado 485 mg 19% Orzech 474 mg 19% Grzyby białe 468 mg 19% Czekolada mleczna 462 mg 18% Jęczmień 453 mg 18% Grzyby kurki 450 mg 18% Halibut 450 mg 18% Proszek jajeczny 448 mg 18% Orzech laskowy 445 mg 18%
Potas w orzechach i nasionach Produkt Zawartość potasu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania Orzeszki ziemne 658 mg 26% Orzech włoski 474 mg 19% Cedrowe orzeszki 597 mg 24% Orzechy nerkowca 553 mg 22% Sezam 497 mg 20% Migdał 748 mg 30% Nasiona słonecznika (słonecznik) 647 mg 26% Pistacje 1025 mg 41% Orzech laskowy 445 mg 18%
Zawartość potasu w owocach i jagodach Produkt Zawartość potasu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania Morela 305 mg 12% Awokado 485 mg 19% Pigwa 144 mg 6% Wiśnia 188 mg 8% Ananas 321 mg 13% Pomarańcza 197 mg 8% Kawon 110 mg 4% Banan 348 mg 14% Borówka 90 mg 4% Winogron 225 mg 9% Wiśnia 256 mg 10% Granat 150 mg 6% Grapefruit 184 mg 7% Gruszka 155 mg 6% Gruszka suszona 872 mg 35% Durian 436 mg 17% Melon 118 mg 5% Jeżyna 208 mg 8% Poziomka 161 mg 6% Rodzinki 830 mg 33% Figi świeże 190 mg 8% Figi suszone 710 mg 28% Kiwi 300 mg 12% Żurawina 119 mg 5% Agrest 260 mg 10% Suszone morele 1717 mg 69% Cytryna 163 mg 7% Malina 224 mg 9% Mango 168 mg 7% Mandarynka 155 mg 6% Moroszka 180 mg 7% Nektarynka 201 mg 8% Rokitnik 193 mg 8% Papaja 182 mg 7% Brzoskwinia 363 mg 15% Brzoskwinia suszona 2043 mg 82% Jarzębina czerwona 230 mg 9% Aronia czarna 158 mg 6% Śliwka 214 mg 9% Porzeczka biała 270 mg 11% Porzeczka czerwona 275 mg 11% Porzeczka czarna 350 mg 14% Suszone morele 1781 mg 71% Feijoa 172 mg 7% Persimmon 200 mg 8% Czereśnia 233 mg 9% Borówka 51 mg 2% Suszone śliwki 864 mg 35% Dzika róża 23 mg 1% Jabłko 278 mg 11%
Zawartość potasu w warzywach Produkt Zawartość potasu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania Bazylia (zieleń) 295 mg 12% Bakłażan 238 mg 10% Imbir (korzeń) 415 mg 17% Kapusta biała 300 mg 12% Brokuł 316 mg 13% Kapusta brukselska 375 mg 15% Kapusta pekińska 238 mg 10% Kalafior 210 mg 8% Ziemniaki 568 mg 23% Kolendra (zieleń) 521 mg 21% Cebula (pióro) 259 mg 10% Por 225 mg 9% Cebula 175 mg 7% Marchew 200 mg 8% Kapusta morska 970 mg 39% Ogórek 141 mg 6% Paprocie 370 mg 15% Papryka 163 mg 7% Pietruszka (natka) 800 mg 32% Pietruszka (korzeń) 342 mg 14% Pomidor 290 mg 12% Rabarbar (zieleń) 325 mg 13% Rzodkiewka 255 mg 10% Rzep 238 mg 10% Sałata liściasta (zieleń) 220 mg 9% Burak 288 mg 12% Seler (zieleń) 430 mg 17% Seler (korzeń) 393 mg 16% Szparagi (zielone) 196 mg 8% Topinambur 200 mg 8% Dynia 204 mg 8% Koperek (zieleń) 335 mg 13% Chrzan (korzeń) 579 mg 23% Czosnek 260 mg 10% Szpinak (zieleń) 774 mg 31% Szczaw (zieleń) 500 mg 20%
Potas w mięsie, rybach i owocach morza Produkt Zawartość potasu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania Kawior czerwony 90 mg 4% Kawior czarny 80 mg 3% Kalmar 280 mg 11% Flądra 320 mg 13% Krewetka 220 mg 9% Leszcz 265 mg 11% Łosoś 420 mg 17% Omułek 310 mg 12% Jagnięcina 270 mg 11% Wołowina 326 mg 13% Indyk 210 mg 8% Królik 335 mg 13% Kurczak 194 mg 8% Wieprzowina tłusta 230 mg 9% Wieprzowina 285 mg 11% Okoń morski 300 mg 12% Okoń rzeczny 280 mg 11% Jesiotr 280 mg 11% Halibut 450 mg 18% Wątroba wołowa 277 mg 11% Nerki wołowe 237 mg 9% Rak rzeczny 250 mg 10% Śledź 310 mg 12% Makrela 280 mg 11% Som 240 mg 10% Ostrobok 350 mg 14% Sandacz 280 mg 11% Dorsz 340 mg 14% Tuńczyk 350 mg 14% Zaskórnik 230 mg 9% Ostryga 220 mg 9% Morszczuk 335 mg 13% Szczupak 260 mg 10%
Ten artykuł został napisany przez redakcję strony “Optymalne Wybory”.