Zawartość fosforu w produktach Warning : Undefined array key "toc_is_sticky" in
/home/users/optima/public_html/wp-content/plugins/joli-table-of-contents-pro/core/Engine/TOCBuilder.php on line
1001 2021-05-08 Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty.
(11 głosów, średnio: 4,36 )
Loading...
Organizm człowieka zawiera dużo fosforu, przy czym główna jego część koncentruje się w kościach (do 86%).
Fosforu należy wiodącą rolę w działalności centralnego układu nerwowego. Wymiana fosforowych połączeń jest ściśle związany z przemianą materii, w szczególności tłuszczów i białka. Fosfor odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych, zachodzących w błonach wewnątrzkomórkowych systemów i mięśni, w tym serca.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez , potas , błonnik , wapń , fosfor , żelazo , cynk , selen , miedź , jod , fluor , siarka.
Produkty o wysokiej zawartości fosforu Produkt Zawartość fosforu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Otręby pszenne 950 mg 95% Mleko w proszku chude 920 mg 92% Proszek jajeczny 795 mg 80% Mleko w proszku 15% 790 mg 79% Mleko w proszku 25% 790 mg 79% Otręby owsiane 734 mg 73% Sezam 720 mg 72% Parmezan 694 mg 69% Grzyby suszone białe 606 mg 61% Soja (ziarno) 603 mg 60% Cedrowe orzechy 575 mg 58% Ser Gouda 546 mg 55% Ser Cheddar 545 mg 55% Śmietanę suche 42% 543 mg 54% Żółtko jaja kurzego 542 mg 54% Nasiona słonecznika 530 mg 53% Kawior czerwony ziarnisty 490 mg 49% Pistacje 490 mg 49% Fasola (ziarno) 480 mg 48% Migdał 473 mg 47% Kawior czarny 465 mg 47% Ciecierzyca 444 mg 44%
Zawartość fosforu w jajach Produkt Zawartość fosforu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Białko jaja kurzego 27 mg 3% Żółtko jaja kurzego 542 mg 54% Proszek jajeczny 795 mg 80% Jajko kurze 192 mg 19% Jajko perlicze 218 mg 22%
Fosfor w orzechach Produkt Zawartość fosforu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Orzeszki ziemne 350 mg 35% Orzechy włoskie 332 mg 33% Żołędzie suszone 103 mg 10% Cedrowe orzechy 575 mg 58% Orzechy nerkowca 206 mg 21% Sezam 720 mg 72% Migdał 473 mg 47% Nasiona słonecznika 530 mg 53% Pistacje 490 mg 49% Orzech laskowy 310 mg 31%
Zawartość fosforu w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych Produkt Zawartość fosforu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Groch 226 mg 23% Groszek zielony 122 mg 12% Gryka 334 mg 33% Kasza gryczana 298 mg 30% Mąka kukurydziana 109 mg 11% Kasza manna 85 mg 9% Kasza owsiana 349 mg 35% Kasza jęczmienna 323 mg 32% Kasza pszenna 276 mg 28% Kasza jaglana 233 mg 23% Kasza ryżowa 150 mg 15% Kasza pęczak 343 mg 34% Kukurydza słodka 89 mg 9% Mąka gryczana 337 mg 34% Mąka kukurydziana 109 mg 11% Mąka owsiana 350 mg 35% Mąka ryżowa 119 mg 12% Ciecierzyca 444 mg 44% Owies (ziarno) 361 mg 36% Otręby owsiane 734 mg 73% Otręby pszenne 950 mg 95% Pszenica 370 mg 37% Ryż (ziarno) 328 mg 33% Żyta (zboża) 366 mg 37% Soja (ziarno) 603 mg 60% Fasola (ziarno) 480 mg 48% Soczewica (ziarno) 390 mg 39% Jęczmień (zboża) 353 mg 35%
Zawartość fosforu w mięsie, rybach i owocach morza Produkt Zawartość fosforu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Kawior czerwony ziarnisty 490 mg 49% Kawior czarny ziarnisty 465 mg 47% Kalmar 250 mg 25% Flądra 180 mg 18% Krewetki 225 mg 23% Łosoś 210 mg 21% Omułek 210 mg 21% Jagnięcina 168 mg 17% Wołowina 188 mg 19% Indyk 200 mg 20% Królik 190 mg 19% Kurczak 165 mg 17% Wieprzowina 130 mg 13% Okoń morski 220 mg 22% Okoń rzeczny 210 mg 21% Jesiotr 270 mg 27% Halibut 220 mg 22% Wątroba wołowa 314 mg 31% Nerki wołowe 239 mg 24% Rak rzeczny 220 mg 22% Śledź 280 mg 28% Makrela 280 mg 28% Som 210 mg 21% Sandacz 230 mg 23% Dorsz 210 mg 21% Tuńczyk 280 mg 28% Zaskórnik 220 mg 22% Ostryga 140 mg 14% Szczupak 200 mg 20%
Zawartość fosforu w owocach Produkt Zawartość fosforu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Morela 26 mg 3% Awokado 52 mg 5% Pigwa 24 mg 2% Wiśnia 25 mg 3% Ananas 11 mg 1% Pomarańcza 23 mg 2% Banan 28 mg 3% Borówka 16 mg 2% Winogron 22 mg 2% Wiśnia 30 mg 3% Grapefruit 18 mg 2% Gruszka 16 mg 2% Gruszka suszona 92 mg 9% Durian 39 mg 4% Melon 12 mg 1% Jeżyna 32 mg 3% Poziomka 23 mg 2% Sułtanka 129 mg 13% Figi świeże 14 mg 1% Figi suszone 68 mg 7% Kiwi 34 mg 3% Żurawina 11 mg 1% Suszone morele 146 mg 15% Cytryn 22 mg 2% Malina 37 mg 4% Mango 14 mg 1% Mandarynka 17 mg 2% Moroszka 28 mg 3% Nektarynka 26 mg 3% Papaja 10 mg 1% Brzoskwinia 34 mg 3% Brzoskwinia suszona 192 mg 19% Jarzębina czerwona 17 mg 2% Aronia czarna 55 mg 6% Śliwka 20 mg 2% Porzeczka biała 23 mg 2% Porzeczka czerwona 33 mg 3% Porzeczka czarna 33 mg 3% Feijoa 19 mg 2% Daktyl 56 mg 6% Persimmon 42 mg 4% Czereśnia 28 mg 3% Borówka 13 mg 1% Suszone śliwki 83 mg 8% Jabłko 11 mg 1% Jabłka suszone 77 mg 8%
Fosfor w warzywach i zieleninie Produkt Zawartość fosforu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Bazylia (zieleń) 56 mg 6% Bakłażan 34 mg 3% Imbir (korzeń) 34 mg 3% Kabaczek 12 mg 1% Brokuł 66 mg 7% Kapusta czerwona 32 mg 3% Kapusta pekińska 29 mg 3% Kalafior 51 mg 5% Ziemniaki 58 mg 6% Kolendra (zieleń) 48 mg 5% Liście mniszka lekarskiego (zieleń) 66 mg 7% Cebula (pióro) 26 mg 3% Por 58 mg 6% Cebula 58 mg 6% Marchew 55 mg 6% Kapusta morska 55 mg 6% Ogórek 42 mg 4% Paprocie 101 mg 10% Pasternak (korzeń) 53 mg 5% Papryka 16 mg 2% Pietruszka (natka) 95 mg 10% Pietruszka (korzeń) 73 mg 7% Pomidor 26 mg 3% Rabarbar (zieleń) 25 mg 3% Rzodkiewka 44 mg 4% Rzodkiew czarna 26 mg 3% Rzep 34 mg 3% Sałata liściasta (zieleń) 34 mg 3% Burak 43 mg 4% Seler (zieleń) 77 mg 8% Seler (korzeń) 27 mg 3% Szparagi (zielone) 62 mg 6% Topinambur 78 mg 8% Dynia 25 mg 3% Koperek (zieleń) 93 mg 9% Chrzan (korzeń) 130 mg 13% Czosnek 100 mg 10% Szpinak (zieleń) 83 mg 8% Szczaw (zieleń) 90 mg 9%