Produkty bogate w magnez
Magnez – podstawowy element strukturalny organizmów żywych, integralny składnik kości u ludzi, a także zielonego barwnika (chlorofilu) u roślin. Magnez aktywuje pracę ponad 350 enzymów, odpowiedzialnych za wchłanianie lipidów, białek i substancji odżywczych.
Aby uniknąć stresu, zorganizować pracę serca i nerek, organizm potrzebuje magnezu. Dostać go można ze świeżych produktów: warzyw, orzechów, mięsa.
Inne składniki mineralne: potas, żelazo, wapń, fosfor, błonnik, jod, cynk, selen.
Produkty o wysokiej zawartości magnezu Produkt Zawartość magnezu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Sezam 540 mg 135% Otręby pszenne 448 mg 112% Nasiona słonecznika (słonecznik) 317 mg 79% Orzechy nerkowca 270 mg 68% Gryka (ziarno) 258 mg 65% Cedrowe orzeszki 251 mg 63% Mąka gryczana 251 mg 63% Otręby owsiane 235 mg 59% Migdał 234 mg 59% Soja (ziarno) 226 mg 57% Kasza gryczana 200 mg 50% Orzeszki ziemne 182 mg 46% Hałwa 178 mg 45% Kapusta morska 170 mg 43% Mleko w proszku 160 mg 40% Orzech laskowy 160 mg 40% Jęczmień 150 mg 38% Owies (ziarno) 135 mg 34% Czekolada gorzka 133 mg 33% Kawior czerwony ziarnisty 129 mg 32% Ciecierzyca 126 mg 32% Pistację 121 mg 30% Orzechy włoskie 120 mg 30%
Magnez w orzechach i nasionach Produkt Zawartość magnezu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania Orzeszki ziemne 182 mg 46% Orzechy włoskie 120 mg 30% Żołędzie suszone 82 mg 21% Cedrowe orzechy 251 mg 63% Orzechy nerkowca 270 mg 68% Sezam 540 mg 135% Migdał 234 mg 59% Nasiona słonecznika 317 mg 79% Pistacje 121 mg 30% Orzech laskowy 160 mg 40%
Zawartość magnezu w owocach i jagodach Produkt Zawartość magnezu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania Morela 8 mg 2% Awokado 29 mg 7% Pigwa 14 mg 4% Ananas 11 mg 3% Pomarańcza 13 mg 3% Kawon 12 mg 3% Banan 42 mg 11% Borówka 7 mg 2% Winogron 17 mg 4% Wiśnia 26 mg 7% Borówka 7 mg 2% Grapefruit 10 mg 3% Gruszka 12 mg 3% Durian 30 mg 8% Melon 13 mg 3% Jeżyna 29 mg 7% Poziomka 18 mg 5% Figi świeże 17 mg 4% Kiwi 25 mg 6% Żurawina 15 mg 4% Agrest 9 mg 2% Cytryna 12 mg 3% Malina 22 mg 6% Mango 10 mg 3% Mandarynka 11 mg 3% Nektarynka 9 mg 2% Rokitnik 30 mg 8% Papaja 21 mg 5% Brzoskwinia 16 mg 4% Jarzębina czerwona 33 mg 8% Aronia czarna 14 mg 4% Śliwka 9 mg 2% Porzeczka biała 9 mg 2% Porzeczka czerwona 17 mg 4% Porzeczka czarna 31 mg 8% Feijoa 9 mg 2% Persimmon 56 mg 14% Czereśnia 24 mg 6% Borówka 6 mg 2% Dzika róża 8 mg 2% Jabłko 9 mg 2%
Zawartość magnezu w warzywach Produkt Zawartość magnezu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania Bazylia (zieleń) 64 mg 16% Bakłażan 9 mg 2% Imbir (korzeń) 43 mg 11% Brokuł 21 mg 5% Kapusta brukselska 40 mg 10% Kapusta czerwona, włoska 16 mg 4% Kapusta pekińska 13 mg 3% Kalafiory 17 mg 4% Ziemniak 23 mg 6% Kolendra (zieleń) 26 mg 7% Cebula (pióro) 18 mg 5% Por 10 mg 3% Cebula 14 mg 4% Marchew 38 mg 10% Kapusta morska 170 mg 43% Ogórek 14 mg 4% Papryka 7 mg 2% Pietruszka (natka) 85 mg 21% Pietruszka (korzeń) 22 mg 6% Pomidor 20 mg 5% Rabarbar 17 mg 4% Rzodkiewka 13 mg 3% Rzodkiew czarna 22 mg 6% Rzep 17 mg 4% Sałata liściasta (zieleń) 40 mg 10% Burak 22 mg 6% Seler (zieleń) 50 mg 13% Seler (korzeń) 33 mg 8% Szparagi (zielone) 20 mg 5% Topinambur 12 mg 3% Dynia 14 mg 4% Koperek (zieleń) 70 mg 18% Chrzan (korzeń) 36 mg 9% Czosnek 30 mg 8% Szpinak (zieleń) 82 mg 21% Szczaw (zieleń) 85 mg 21%
Magnez w mięsie, rybach i owocach morza Produkt Zawartość magnezu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania Kawior czerwony ziarnisty 129 mg 32% Kawior pollack 35 mg 9% Kawior czarny ziarnisty 37 mg 9% Kalmar 90 mg 23% Flądra 35 mg 9% Krewetki 50 mg 13% Leszcz 30 mg 8% Łosoś atlantycki 25 mg 6% Omułek 30 mg 8% Jagnięcina 20 mg 5% Wołowina 22 mg 6% Indyk 19 mg 5% Królik 25 mg 6% Kurczak 18 mg 5% Wieprzowina tłusta 20 mg 5% Okoń morski 60 mg 15% Okoń rzeczny 30 mg 8% Jesiotr 75 mg 19% Halibut 60 mg 15% Wątroba wołowa 18 mg 5% Nerki wołowe 18 mg 5% Rak rzeczny 25 mg 6% Karp 25 mg 6% Śledź bałtycki 20 mg 5% Śledź tłusty 30 mg 8% Śledź chudy 30 mg 8% Makrela 50 mg 13% Som 20 mg 5% Ostrobok 40 mg 10% Sandacz 25 mg 6% Dorsz 30 mg 8% Tuńczyk 30 mg 8% Ostrygi 40 mg 10% Szczupak 35 mg 9%
Ten artykuł został napisany przez redakcję strony “Optymalne Wybory”.