Produkty zawierające magnez
Warning: Undefined array key "toc_is_sticky" in /home/users/optima/public_html/wp-content/plugins/joli-table-of-contents-pro/core/Engine/TOCBuilder.php on line 1001
2021-02-13 Lektura tego artykułu zajmie 6 minut.
Magnez – podstawowy element strukturalny organizmów żywych, integralny składnik kości u ludzi, a także zielonego barwnika (chlorofilu) u roślin. Magnez aktywuje pracę ponad 350 enzymów, odpowiedzialnych za wchłanianie lipidów, białek i substancji odżywczych.
Aby uniknąć stresu, zorganizować pracę serca i nerek, organizm potrzebuje magnezu. Dostać go można ze świeżych produktów: warzyw, orzechów, mięsa.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o wysokiej zawartości magnezu
Produkt | Zawartość magnezu w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
Sezam | 540 mg | 135% |
Otręby pszenne | 448 mg | 112% |
Nasiona słonecznika (słonecznik) | 317 mg | 79% |
Orzechy nerkowca | 270 mg | 68% |
Gryka (ziarno) | 258 mg | 65% |
Cedrowe orzeszki | 251 mg | 63% |
Mąka gryczana | 251 mg | 63% |
Otręby owsiane | 235 mg | 59% |
Migdał | 234 mg | 59% |
Soja (ziarno) | 226 mg | 57% |
Kasza gryczana | 200 mg | 50% |
Orzeszki ziemne | 182 mg | 46% |
Hałwa | 178 mg | 45% |
Kapusta morska | 170 mg | 43% |
Mleko w proszku | 160 mg | 40% |
Orzech laskowy | 160 mg | 40% |
Jęczmień | 150 mg | 38% |
Owies (ziarno) | 135 mg | 34% |
Czekolada gorzka | 133 mg | 33% |
Kawior czerwony ziarnisty | 129 mg | 32% |
Ciecierzyca | 126 mg | 32% |
Pistację | 121 mg | 30% |
Orzechy włoskie | 120 mg | 30% |
Magnez w orzechach i nasionach
Produkt | Zawartość magnezu w 100 mg | Procent dziennego zapotrzebowania |
Orzeszki ziemne | 182 mg | 46% |
Orzechy włoskie | 120 mg | 30% |
Żołędzie suszone | 82 mg | 21% |
Cedrowe orzechy | 251 mg | 63% |
Orzechy nerkowca | 270 mg | 68% |
Sezam | 540 mg | 135% |
Migdał | 234 mg | 59% |
Nasiona słonecznika | 317 mg | 79% |
Pistacje | 121 mg | 30% |
Orzech laskowy | 160 mg | 40% |
Zawartość magnezu w owocach i jagodach
Produkt | Zawartość magnezu w 100 mg | Procent dziennego zapotrzebowania |
Morela | 8 mg | 2% |
Awokado | 29 mg | 7% |
Pigwa | 14 mg | 4% |
Ananas | 11 mg | 3% |
Pomarańcza | 13 mg | 3% |
Kawon | 12 mg | 3% |
Banan | 42 mg | 11% |
Borówka | 7 mg | 2% |
Winogron | 17 mg | 4% |
Wiśnia | 26 mg | 7% |
Borówka | 7 mg | 2% |
Grapefruit | 10 mg | 3% |
Gruszka | 12 mg | 3% |
Durian | 30 mg | 8% |
Melon | 13 mg | 3% |
Jeżyna | 29 mg | 7% |
Poziomka | 18 mg | 5% |
Figi świeże | 17 mg | 4% |
Kiwi | 25 mg | 6% |
Żurawina | 15 mg | 4% |
Agrest | 9 mg | 2% |
Cytryna | 12 mg | 3% |
Malina | 22 mg | 6% |
Mango | 10 mg | 3% |
Mandarynka | 11 mg | 3% |
Nektarynka | 9 mg | 2% |
Rokitnik | 30 mg | 8% |
Papaja | 21 mg | 5% |
Brzoskwinia | 16 mg | 4% |
Jarzębina czerwona | 33 mg | 8% |
Aronia czarna | 14 mg | 4% |
Śliwka | 9 mg | 2% |
Porzeczka biała | 9 mg | 2% |
Porzeczka czerwona | 17 mg | 4% |
Porzeczka czarna | 31 mg | 8% |
Feijoa | 9 mg | 2% |
Persimmon | 56 mg | 14% |
Czereśnia | 24 mg | 6% |
Borówka | 6 mg | 2% |
Dzika róża | 8 mg | 2% |
Jabłko | 9 mg | 2% |
Zawartość magnezu w warzywach
Produkt | Zawartość magnezu w 100 mg | Procent dziennego zapotrzebowania |
Bazylia (zieleń) | 64 mg | 16% |
Bakłażan | 9 mg | 2% |
Imbir (korzeń) | 43 mg | 11% |
Brokuł | 21 mg | 5% |
Kapusta brukselska | 40 mg | 10% |
Kapusta czerwona, włoska | 16 mg | 4% |
Kapusta pekińska | 13 mg | 3% |
Kalafiory | 17 mg | 4% |
Ziemniak | 23 mg | 6% |
Kolendra (zieleń) | 26 mg | 7% |
Cebula (pióro) | 18 mg | 5% |
Por | 10 mg | 3% |
Cebula | 14 mg | 4% |
Marchew | 38 mg | 10% |
Kapusta morska | 170 mg | 43% |
Ogórek | 14 mg | 4% |
Papryka | 7 mg | 2% |
Pietruszka (natka) | 85 mg | 21% |
Pietruszka (korzeń) | 22 mg | 6% |
Pomidor | 20 mg | 5% |
Rabarbar | 17 mg | 4% |
Rzodkiewka | 13 mg | 3% |
Rzodkiew czarna | 22 mg | 6% |
Rzep | 17 mg | 4% |
Sałata liściasta (zieleń) | 40 mg | 10% |
Burak | 22 mg | 6% |
Seler (zieleń) | 50 mg | 13% |
Seler (korzeń) | 33 mg | 8% |
Szparagi (zielone) | 20 mg | 5% |
Topinambur | 12 mg | 3% |
Dynia | 14 mg | 4% |
Koperek (zieleń) | 70 mg | 18% |
Chrzan (korzeń) | 36 mg | 9% |
Czosnek | 30 mg | 8% |
Szpinak (zieleń) | 82 mg | 21% |
Szczaw (zieleń) | 85 mg | 21% |
Magnez w mięsie, rybach i owocach morza
Produkt | Zawartość magnezu w 100 mg | Procent dziennego zapotrzebowania |
Kawior czerwony ziarnisty | 129 mg | 32% |
Kawior pollack | 35 mg | 9% |
Kawior czarny ziarnisty | 37 mg | 9% |
Kalmar | 90 mg | 23% |
Flądra | 35 mg | 9% |
Krewetki | 50 mg | 13% |
Leszcz | 30 mg | 8% |
Łosoś atlantycki | 25 mg | 6% |
Omułek | 30 mg | 8% |
Jagnięcina | 20 mg | 5% |
Wołowina | 22 mg | 6% |
Indyk | 19 mg | 5% |
Królik | 25 mg | 6% |
Kurczak | 18 mg | 5% |
Wieprzowina tłusta | 20 mg | 5% |
Okoń morski | 60 mg | 15% |
Okoń rzeczny | 30 mg | 8% |
Jesiotr | 75 mg | 19% |
Halibut | 60 mg | 15% |
Wątroba wołowa | 18 mg | 5% |
Nerki wołowe | 18 mg | 5% |
Rak rzeczny | 25 mg | 6% |
Karp | 25 mg | 6% |
Śledź bałtycki | 20 mg | 5% |
Śledź tłusty | 30 mg | 8% |
Śledź chudy | 30 mg | 8% |
Makrela | 50 mg | 13% |
Som | 20 mg | 5% |
Ostrobok | 40 mg | 10% |
Sandacz | 25 mg | 6% |
Dorsz | 30 mg | 8% |
Tuńczyk | 30 mg | 8% |
Ostrygi | 40 mg | 10% |
Szczupak | 35 mg | 9% |