5,00

Produkty zawierające magnez

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.02.2021

6 minut czytania


Magnez – podstawowy element strukturalny organizmów żywych, integralny składnik kości u ludzi, a także zielonego barwnika (chlorofilu) u roślin. Magnez aktywuje pracę ponad 350 enzymów, odpowiedzialnych za wchłanianie lipidów, białek i substancji odżywczych.

Aby uniknąć stresu, zorganizować pracę serca i nerek, organizm potrzebuje magnezu. Dostać go można ze świeżych produktów: warzyw, orzechów, mięsa.

Zobacz inne składniki mineralne: magnezpotasbłonnikwapńfosforżelazocynkselenmiedźjodfluorsiarka.

Produkty o wysokiej zawartości magnezu

Produkt Zawartość magnezu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Sezam 540 mg 135%
Otręby pszenne 448 mg 112%
Nasiona słonecznika (słonecznik) 317 mg 79%
Orzechy nerkowca 270 mg 68%
Gryka (ziarno) 258 mg 65%
Cedrowe orzeszki 251 mg 63%
Mąka gryczana 251 mg 63%
Otręby owsiane 235 mg 59%
Migdał 234 mg 59%
Soja (ziarno) 226 mg 57%
Kasza gryczana 200 mg 50%
Orzeszki ziemne 182 mg 46%
Hałwa 178 mg 45%
Kapusta morska 170 mg 43%
Mleko w proszku 160 mg 40%
Orzech laskowy 160 mg 40%
Jęczmień 150 mg 38%
Owies (ziarno) 135 mg 34%
Czekolada gorzka 133 mg 33%
Kawior czerwony ziarnisty 129 mg 32%
Ciecierzyca 126 mg 32%
Pistację 121 mg 30%
Orzechy włoskie 120 mg 30%

Magnez w orzechach i nasionach

Produkt Zawartość magnezu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne 182 mg 46%
Orzechy włoskie 120 mg 30%
Żołędzie suszone 82 mg 21%
Cedrowe orzechy 251 mg 63%
Orzechy nerkowca 270 mg 68%
Sezam 540 mg 135%
Migdał 234 mg 59%
Nasiona słonecznika 317 mg 79%
Pistacje 121 mg 30%
Orzech laskowy 160 mg 40%

Zawartość magnezu w owocach i jagodach

Produkt Zawartość magnezu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Morela 8 mg 2%
Awokado 29 mg 7%
Pigwa 14 mg 4%
Ananas 11 mg 3%
Pomarańcza 13 mg 3%
Kawon 12 mg 3%
Banan 42 mg 11%
Borówka 7 mg 2%
Winogron 17 mg 4%
Wiśnia 26 mg 7%
Borówka 7 mg 2%
Grapefruit 10 mg 3%
Gruszka 12 mg 3%
Durian 30 mg 8%
Melon 13 mg 3%
Jeżyna 29 mg 7%
Poziomka 18 mg 5%
Figi świeże 17 mg 4%
Kiwi 25 mg 6%
Żurawina 15 mg 4%
Agrest 9 mg 2%
Cytryna 12 mg 3%
Malina 22 mg 6%
Mango 10 mg 3%
Mandarynka 11 mg 3%
Nektarynka 9 mg 2%
Rokitnik 30 mg 8%
Papaja 21 mg 5%
Brzoskwinia 16 mg 4%
Jarzębina czerwona 33 mg 8%
Aronia czarna 14 mg 4%
Śliwka 9 mg 2%
Porzeczka biała 9 mg 2%
Porzeczka czerwona 17 mg 4%
Porzeczka czarna 31 mg 8%
Feijoa 9 mg 2%
Persimmon 56 mg 14%
Czereśnia 24 mg 6%
Borówka 6 mg 2%
Dzika róża 8 mg 2%
Jabłko 9 mg 2%

Zawartość magnezu w warzywach

Produkt Zawartość magnezu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Bazylia (zieleń) 64 mg 16%
Bakłażan 9 mg 2%
Imbir (korzeń) 43 mg 11%
Brokuł 21 mg 5%
Kapusta brukselska 40 mg 10%
Kapusta czerwona, włoska 16 mg 4%
Kapusta pekińska 13 mg 3%
Kalafiory 17 mg 4%
Ziemniak 23 mg 6%
Kolendra (zieleń) 26 mg 7%
Cebula (pióro) 18 mg 5%
Por 10 mg 3%
Cebula 14 mg 4%
Marchew 38 mg 10%
Kapusta morska 170 mg 43%
Ogórek 14 mg 4%
Papryka 7 mg 2%
Pietruszka (natka) 85 mg 21%
Pietruszka (korzeń) 22 mg 6%
Pomidor 20 mg 5%
Rabarbar 17 mg 4%
Rzodkiewka 13 mg 3%
Rzodkiew czarna 22 mg 6%
Rzep 17 mg 4%
Sałata liściasta (zieleń) 40 mg 10%
Burak 22 mg 6%
Seler (zieleń) 50 mg 13%
Seler (korzeń) 33 mg 8%
Szparagi (zielone) 20 mg 5%
Topinambur 12 mg 3%
Dynia 14 mg 4%
Koperek (zieleń) 70 mg 18%
Chrzan (korzeń) 36 mg 9%
Czosnek 30 mg 8%
Szpinak (zieleń) 82 mg 21%
Szczaw (zieleń) 85 mg 21%

Magnez w mięsie, rybach i owocach morza

Produkt Zawartość magnezu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Kawior czerwony ziarnisty 129 mg 32%
Kawior pollack 35 mg 9%
Kawior czarny ziarnisty 37 mg 9%
Kalmar 90 mg 23%
Flądra 35 mg 9%
Krewetki 50 mg 13%
Leszcz 30 mg 8%
Łosoś atlantycki 25 mg 6%
Omułek 30 mg 8%
Jagnięcina 20 mg 5%
Wołowina 22 mg 6%
Indyk 19 mg 5%
Królik 25 mg 6%
Kurczak 18 mg 5%
Wieprzowina tłusta 20 mg 5%
Okoń morski 60 mg 15%
Okoń rzeczny 30 mg 8%
Jesiotr 75 mg 19%
Halibut 60 mg 15%
Wątroba wołowa 18 mg 5%
Nerki wołowe 18 mg 5%
Rak rzeczny 25 mg 6%
Karp 25 mg 6%
Śledź bałtycki 20 mg 5%
Śledź tłusty 30 mg 8%
Śledź chudy 30 mg 8%
Makrela 50 mg 13%
Som 20 mg 5%
Ostrobok 40 mg 10%
Sandacz 25 mg 6%
Dorsz 30 mg 8%
Tuńczyk 30 mg 8%
Ostrygi 40 mg 10%
Szczupak 35 mg 9%

Najpopularniejsze artykuły

Oświadczenia zdrowotne: czym są? Jak je czytać?

Na opakowaniach żywności czy suplementów diety często można znaleźć różnego rodzaju informacje – np. o składzie produktów, ale też o tym, jak ich określone składniki mogą wpłynąć na Twoje zdrowie. Warto na nie zwrócić uwagę – zwłaszcza że w Polsce i całej Unii Europejskiej oświadczenia zdrowotne i żywieniowe podlegają ścisłym regulacjom. Zobacz, czym są i jak je czytać.

Co jeść, by nie dopuścić do niedoboru kwasów tłuszczowych DHA?

Co jeść, by nie dopuścić do niedoboru kwasów tłuszczowych DHA?

Zawał serca: dlaczego jego ryzyko wzrasta zimą?

2022-03-01 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Okres jesienno-zimowy kojarzy się przede wszystkim ze zwiększonym ryzykiem przeziębienia […]

Przeczytaj także

Czy zawał można przewidzieć? Nieoczywiste objawy zawału!

Mianem zawału określa się martwicę mięśnia sercowego, do którego doprowadza jego niedokrwienie. Stanowi to konsekwencję zwężenia lub całkowitego zamknięcia światła naczynia przez odłożoną blaszkę miażdżycową[1]. Najczęściej martwica pojawia się bez żadnego ostrzeżenia, ale wiele osób – nawet kilka dni przed wystąpieniem typowego bólu w klatce piersiowej – zaczyna odczuwać inne dolegliwości.

Jak zapobiec chorobie nadciśnieniowej? Profilaktyka przy nadciśnieniu tętniczym

2022-04-02 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Nadciśnienie tętnicze uznaje się za jedną z powszechnych chorób układu […]

Kiedy warto zbadać cholesterol? Objawy wysokiego cholesterolu

Objawy wysokiego cholesterolu – co powinno skłonić cię do badań? Często jednak podwyższony poziom cholesterolu nie daje żadnych objawów, dlatego tak ważna jest profilaktyka obejmująca regularne wykonywanie lipidogramu.