Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką
Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką. To doskonała propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub przekąskę, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych.

Składniki:

  • 1 bułka grahamka
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio (12 g)
  • 2 plasterki oscypka
  • 1 burak
  • 2 łyżki kremu balsamicznego
  • Garść suszonej żurawiny
  • Garść roszponki
  • Sól
  • Pieprz

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 524,3 kcal / 284 g
Białko ogółem 17,2 g
Tłuszcz 17,1 g
Węglowodany ogółem 75,3 g
Błonnik pokarmowy 9,1 g
Sód 756,2 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 185,0 µg
Witamina D 0,9 µg
Cholesterol 0,0 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 6,7 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 6,4 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2,4 g

Wykonanie:

  1. Buraka owiń folią aluminiową i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1,5 godziny. Po tym czasie obierz go i pokrój w cienkie plasterki. Polej balsamico i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Chleb posmaruj Optimą Cardio, następnie rozłóż na nim roszponkę i suszoną żurawinę.
  3. Na górę połóż plasterki pieczonego buraka i oscypka.

Komentarz dietetyka:

Żurawina jest niezastąpiona w profilaktyce i leczeniu infekcji dróg moczowych, dzięki temu że zawiera antocyjany, flawonoidy i taninę, ogranicza przyleganie drobnoustrojów do dróg moczowych, jednocześnie przyspieszając proces zdrowienia. Połączenie żurawiny i margaryny na cholesterol Optimy Cardio ochrania nasz układ krwionośny, zapobiegając rozwojowi miażdżycy.

Składnik regionalny:

Oscypek

Oscypek wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Prawdziwe oscypki muszą mieć minimum 60% mleka owczego i wytwarzane są na konkretnych terenach jedynie w okresie wypasu owiec – od końca kwietnia do października. Oscypek pojawił się na Podhalu wraz z pasterzami wołoskimi. Jego produkcja związana jest z wołoskim sposobem wypasania owiec na górskich polanach, organizowaniem bacówek i wyrobów z mleka. Najlepiej zaopatrywać się w oscypka w jednej z certyfikowanych bacówek np. u bacy Stanisława Pawlikowskiego. Jego bacówkę znajdziemy jadąc „zakopianką”, zaraz za Nowym Targiem, po minięciu stacji benzynowych.

Najpopularniejsze artykuły

Krem marchewkowy z imbirem

Krem marchewkowy z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą to aromatyczna i zdrowa propozycja na lekki obiad lub kolację. Połączenie słodkiej marchewki z ostrym imbirem i cytrusową nutą pomarańczy sprawia, że zupa jest wyjątkowo smaczna i orzeźwiająca. Dodatkowo, jest niskokaloryczna i bogata w witaminy. Składniki: 10 marchewek (600 g) 1 pietruszka (80 g) 1 cebula (120 g) 2-centymetrowy […]

Bułka razowa z szynką

Bułka razowa z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bułkę razową z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską. To doskonałe połączenie smaków i wartości odżywczych, które wspiera zdrowy styl życia. Dzięki wykorzystaniu świeżych i zdrowych składników, ta kanapka dostarcza nie tylko przyjemności kulinarnej, ale również wielu korzyści zdrowotnych. Składniki: 1 bułka […]

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Roladki z chleba tostowego z łososiem to elegancka i smaczna przekąska, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Połączenie delikatnego łososia, natki pietruszki i pełnoziarnistego chleba sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pożywne. Świetnie sprawdzi się jako przystawka lub lekkie danie na lunch. Składniki: 1 filet z łososia (250 […]

Przeczytaj także

Przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni

Przepis na rozgrzewającą, kremową zupę z dyni

Jedną z najważniejszych zasad funkcjonujących w teorii zdrowego odżywiania, jest spożywanie tych produktów, które rosną i dojrzewają […]

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Lody bananowe z orzechami i migdałami to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych deserów lodowych. Wykonane z dojrzałych bananów, z dodatkiem orzechów i mięty, dostarczają nie tylko wyjątkowego smaku, ale także wielu cennych składników odżywczych. Idealne na letnie dni, proste w przygotowaniu i niskokaloryczne – każdy może cieszyć się tym deserem bez wyrzutów sumienia. Składniki: 4 […]

Pieczona polędwiczka wieprzowa z warzywami

O pieczarkach krąży mit, że nie zawierają nic poza wodą. Nie jest to prawdą, gdyż są one […]