Dieta roślinna a cholesterol – czy wegańska dieta zawsze oznacza niski cholesterol? [Wideo]

Redakcja

5.06.2025

2 minuty czytania

Dieta roślinna, a cholesterol

Mity o diecie roślinnej i cholesterolu

Powszechnie uważa się, że dieta wegetariańska czy wegańska automatycznie chroni nas przed nadmiernym poziomem cholesterolu we krwi. To jednak błędne przekonanie, które może prowadzić do zaniedbania ważnych badań kontrolnych.

Endogenna produkcja cholesterolu

Kluczowym faktem jest to, że nasz organizm sam produkuje cholesterol, ponieważ jest to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Problem pojawia się wtedy, gdy ciało zaczyna produkować go w nadmiarze – niezależnie od tego, co spożywamy.

Genetyka ma znaczenie

Nadmiar cholesterolu we krwi może w ogóle nie zależeć od diety. Nawet osoby stosujące całkowicie roślinną dietę, które nie spożywają żadnych produktów zwierzęcych, mogą mieć podwyższony poziom cholesterolu z przyczyn genetycznych.

Znaczenie historii rodzinnej

Dlatego tak ważne jest sprawdzenie historii rodzinnej pod kątem problemów z cholesterolem. Predyspozycje genetyczne mogą być silniejsze niż wpływ diety, co oznacza, że nawet veganie powinni regularnie kontrolować swój poziom cholesterolu.

Regularne badania to podstawa

Niezależnie od tego, czy stosujemy dietę zawierającą produkty zwierzęce, czy całkowicie roślinną, warto regularnie sprawdzać poziom cholesterolu i dbać o niego. Profilaktyka jest zawsze lepsza niż leczenie.

Praktyczne wskazówki

Najpopularniejsze artykuły

Produkty zawierające magnez

2021-02-13 Lektura tego artykułu zajmie 6 minut. Magnez – podstawowy element strukturalny organizmów żywych, integralny składnik kości […]

Sól a serce: jak ograniczyć jej spożycie?

Sól a serce: jak ograniczyć jej spożycie? [Infografika]

Lubisz sól? Jej nadmiar może Ci szkodzić! Sól to inaczej chlorek sodu (NaCl) Zawiera sód, który jest jednym z kluczowych elektrolitów Sód w odpowiedniej ilości pomaga m.in. w kontroli ilości wody w organizmie czy przewodzeniu impulsów nerwowych oraz pracy mięśni Nadmiar soli podnosi ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego Łyżeczka soli dziennie – tyle wystarczy! WHO zaleca, […]

<p>Abstract image of a man with chest pain. Health concept. Background with selective focus and copy space. AI generated, human enhanced</p>

Pierwsze objawy niewydolności serca — jak je rozpoznać?

Niewydolność serca jest stanem, w którym dochodzi do zaburzeń czynności tego organu, a ich konsekwencjami są:

zmniejszenie pojemności minutowej serca w stosunku do zapotrzebowania tkanek
lub dochodzi do zwiększenia ciśnienia krwi – tak, aby organizm mógł zapewnić właściwą pojemność minutową tego organu

Przeczytaj także

Antyoksydanty a profilaktyka alzheimera. Co warto wiedzieć?

Choroba Alzheimera stanowi najczęstszą przyczynę otępienia u seniorów, a ryzyko zapadnięcia na nią rośnie wraz z wiekiem[1]. Jednym ze sposobów na jego zmniejszenie jest zdrowa dieta. Wśród składników, które rekomenduje się z myślą o profilaktyce demencji, często wymieniane są antyoksydanty. Czym są i dlaczego są tak istotne?

<p>Piece of Butter (selective focus, detailed close-up shot)</p>

Margaryna a masło: wpływ na poziom trójglicerydów

Margaryna vs masło : osoby z podwyższoną ilością trójglicerydów powinny dokładnie przyjrzeć się swojej diecie. Zmiany muszą objąć przede wszystkim spożywane tłuszcze. Jak wygląda kwestia produktów do smarowania chleba, czyli margaryny i masła?

Polskie ryby: które z nich warto jeść? Ranking

2022-10-12 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Chociaż spożycie ryb w Polsce rośnie z roku na rok, […]