Bagietka na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Bagietka z błękitnym serem

Zapraszamy do spróbowania naszego przepisu na bagietkę na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą. Ta wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów jest idealna na każdą okazję. Dzięki starannie dobranym składnikom, kanapka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także dostarcza cennych wartości odżywczych.

Składniki:

  • 1/2 dobrej bagietki na zakwasie
  • 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (12 g)
  • 1 łyżeczka dobrego pesto
  • 1 plasterek błękitnego sera Lazur
  • 1/2 gruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • Odrobina soku z cytryny
  • Pieprz
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • Garść rukoli

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 588,2 kcal / 240 g
Białko ogółem 15,9 g
Tłuszcz 30,9 g
Węglowodany ogółem 60,7 g
Błonnik pokarmowy 4,3 g
Sód 606,6 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 144,0 µg
Witamina D 0,9 µg
Cholesterol 0 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 6,1 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 10,0 g

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzej miód i wrzuć na nią pokrojoną wzdłuż w cienkie półplasterki gruszkę. Dodaj do niej odrobinę soku z cytryny i karmelizuj aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze złocistego koloru.
  2. Bagietkę przetnij na pół wzdłuż i posmaruj margaryną na cholesterol Optimą Omega 3 i pesto.
  3. Teraz połóż na niej warstwę rukoli, plasterki błękitnego sera przekładane karmelizowaną gruszką.
  4. Całość posyp prażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Komentarz dietetyka:

Już 3 orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Warto spożywać je profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze. Użycie w kanapce orzechów i margaryny obniżającej cholesterol Optimą Omega 3 zapobiega występowaniu zaburzeń rytmu serca.

Składnik regionalny:

Ser pleśniowy „Lazur Błękitny”

Ser z przerostem pleśni zawierających aktywne kultury bakterii probiotycznych. Powstaje podczas wielotygodniowego dojrzewania w specyficznych warunkach. Ma głęboko przerośnięty pleśnią kruchy i kremowy miąższ o lekko słonawym smaku.

Najpopularniejsze artykuły

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto. To zdrowa i pyszna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki dobrego pieczywa tostowego “3 ziarna” 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (10 g) 2 […]

Torcik z placuszków owsianych z twarogiem i owocami

Torcik z placuszków owsianych z twarogiem i owocami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki owsiane z jogurtem i owocami. To zdrowa i pyszna propozycja na śniadanie, która dostarczy wielu cennych wartości odżywczych. Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych (45 g) 3 łyżki razowej mąki pszennej (45 g) 2 białka (70 g) 1 żółtko (20 g) 3 łyżki mleka 0,5% (30 g) 1 szklanka […]

Krem marchewkowy z imbirem

Krem marchewkowy z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą to aromatyczna i zdrowa propozycja na lekki obiad lub kolację. Połączenie słodkiej marchewki z ostrym imbirem i cytrusową nutą pomarańczy sprawia, że zupa jest wyjątkowo smaczna i orzeźwiająca. Dodatkowo, jest niskokaloryczna i bogata w witaminy. Składniki: 10 marchewek (600 g) 1 pietruszka (80 g) 1 cebula (120 g) 2-centymetrowy […]

Przeczytaj także

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Roladki z chleba tostowego z łososiem to elegancka i smaczna przekąska, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Połączenie delikatnego łososia, natki pietruszki i pełnoziarnistego chleba sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pożywne. Świetnie sprawdzi się jako przystawka lub lekkie danie na lunch. Składniki: 1 filet z łososia (250 […]

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Czekoladowe trufle z awokado

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na czekoladowe trufle z awokado. To zdrowa i pyszna propozycja na deser, który zadowoli podniebienie miłośników czekolady, a jednocześnie dostarczy wartościowych składników odżywczych. Składniki: 1 dojrzałe awokado (140 g) 140 g gorzkiej czekolady 70% kakao 2 łyżki ksylitolu (30 g) 1 łyżeczka margaryny Optima Cardio 2 i 1/2 łyżki kakao […]

Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado

Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado

Jeśli szukasz zdrowego i pełnego smaku dania, ta sałatka z kurczakiem, awokado i rukolą jest idealnym wyborem. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z chrupiącą papryką, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i kremowym dipem z awokado tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur. Dodatek świeżej kolendry i limonki nadaje sałatce świeżości, a prażone pestki dyni dostarczają przyjemnej nuty orzechowej. […]