Pełnoziarnista minipizza z warzywami

Redakcja

30.06.2024

2 minuty czytania

Pełnoziarnista minipizza z warzywami

Pizza pełnoziarnista z warzywami

Pizza może być zdrowa i smaczna! Ta wersja z pełnoziarnistym spodem, bogata w błonnik i warzywa, dostarczy Ci wielu cennych składników odżywczych. Oto przepis na zdrową i pyszną pizzę z warzywami.

Składniki:

  • 1 saszetka drożdży instant (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru (5 g)
  • 1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
  • 2 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej (425 g)
  • 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
  • 2 pomidory (300 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (25 g)
  • suszone oregano
  • 1/2 brokuła (200 g)
  • 2 małe cebule (100 g)
  • 12 pomidorków koktajlowych (200 g)
  • 1/4 żółtej papryki (30 g)
  • 1/4 czerwonej papryki (30 g)

Liczba porcji:

  • 4

Wartość kaloryczna 1 porcji:

  • 405 kcal

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie zaczynu:
    • Do małej miski lub kubka wsyp drożdże instant oraz cukier. Zalej ciepłą wodą, odstaw na 5 minut.
  2. Przygotowanie ciasta:
    • Na stolnicę wysyp mąkę. Pośrodku zrób wgłębienie, wlej zaczyn z drożdży, dodaj stopioną margarynę, wyrób elastyczne ciasto.
    • Przykryj ściereczką, odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  3. Przygotowanie sosu:
    • Pomidory sparz, zahartuj zimną wodą, obierz ze skórki. Pokrój, wrzuć do blendera, zmiksuj. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz oregano, ponownie zmiksuj.
  4. Przygotowanie warzyw:
    • Brokuł podziel na różyczki. Cebulę pokrój w piórka, papryki na mniejsze kawałki, a pomidorki koktajlowe przetnij na pół.
  5. Formowanie i pieczenie pizzy:
    • Ciasto drożdżowe podziel na 4 części, rozwałkuj. Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym, ułóż warzywa.
    • Piecz 15–20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.

Podanie:

Podawaj pizzę natychmiast po upieczeniu, ciesząc się jej ciepłym, chrupiącym spodem i aromatycznymi warzywami.

Komentarz dietetyka:

Pizza może być zdrowa! Razowy spód dostarczy błonnika pokarmowego, a duża ilość pomidorów (świeżych i z koncentratu) stanowi istną bombę potasową – pierwiastek ten sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Dodatki warzywne są źródłem antyoksydantów – nie tylko likopenu z pomidorów, lecz także witaminy C, cynku oraz selenu z brokuła i kolorowej papryki.

Smacznego!

Najpopularniejsze artykuły

Sałatka z kurczakiem, ananasem, selerem naciowym i orzechami włoskimi

Sałatka z kurczakiem, ananasem, selerem naciowym i orzechami włoskimi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z kurczakiem, selerem naciowym i ananasem. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki posiłek, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 1 średnia pierś kurczaka (150 g) 2 łodygi selera naciowego (90 g) 1 plaster świeżego ananasa (80 g) 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (15 g) 1 łyżka margaryny […]

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, […]

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na dorsza w szynce z cytryną i pomidorkami koktajlowymi. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w białko, witaminy i minerały. Składniki: 1 filet z dorsza (150 g) 1 plaster szynki (20 g) 1 gałązka pomidorków koktajlowych (80 g) 2 plasterki cytryny (20 g) 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 […]

Przeczytaj także

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Chleb razowy z ciecierzycą, majonezem z wędzoną papryką, smażoną cukinią i bakłażanem

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na chleb razowy z ciecierzycą, którego smak doskonale podkreślą wyjątkowe dodatki: majonez z wędzoną papryką oraz smażona cukinia i bakłażan. Przygotuj się na niezwykłą symfonię smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie i ożywi Twoje kulinarne doświadczenie. 

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką. To doskonała propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub przekąskę, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 bułka grahamka 2 łyżeczki Optimy Cardio (12 g) 2 plasterki oscypka 1 burak 2 łyżki kremu balsamicznego Garść […]

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym to doskonały wybór na lekką i zdrową przekąskę lub lunch. Połączenie świeżej roszponki i sałaty z chudym twarogiem, pestkami dyni i orzechami włoskimi tworzy smaczną i odżywczą kompozycję. Dodatek delikatnego dressingu z miodem i musztardą nadaje całości wyrazistego smaku, a pełnoziarnisty chleb żytny z margaryną Optima Omega 3 […]