Lekkie spaghetti z cukinii z pomidorkami koktajlowymi
/*5 września 2016*/Składniki:
- 1 średnia cukinia (500 g)
- ½ żółtej papryki (100 g)
- 1 łyżka Optimy Omega (20 g)
- 2 małe ząbki czosnku (2 g)
- Garść drobnych pomidorków koktajlowych (150 g)
- 1 łyżka zielonego pesto (15 g)
- Listki bazylii
- sól i pieprz do smaku
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 172 kcal
Przygotowanie
Cukinię i paprykę pokrój w drobne paski, aby przypominały makaron spaghetti. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Na patelni na wolnym ogniu rozgrzej Optimę, delikatnie zeszklij na niej czosnek, dołóż pesto i pomidorki koktajlowe, wymieszaj. Na patelnię wyłóż makaron cukiniowo-paprykowy, wymieszaj go z sosem, trzymaj na ogniu ok. 40-60 s, aby cukinia tylko lekko zmiękła. Wykładaj porcje na talerze, udekoruj je listkami bazylii. Dopraw solą i pieprzem (najlepiej kolorowym).
Komentarz dietetyka
Cukinia zawiera witaminy C, K, B6, B2 oraz kwas foliowy. Jak większość warzyw odznacza się niską kalorycznością