Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem. To pyszna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania.
Składniki:
- 2 kromki chleba razowego
- 2 łyżeczki Optimy DHA
- 3 plasterki kiełbasy jałowcowej Strawa
- 1 cienki plasterek żółtego sera
- 2 marynowane papryki
- Garść natki pietruszki
Kaloryczność:
Wartość odżywcza | Ilość |
---|---|
Energia | 361,8 kcal / 205 g |
Białko ogółem | 17,8 g |
Tłuszcz | 19,4 g |
Węglowodany ogółem | 28,7 g |
Błonnik pokarmowy | 7,2 g |
Sód | 953,5 mg |
Witamina A (ekwiw. retinolu) | 560,0 µg |
Witamina D | 1,8 µg |
Cholesterol | 35,9 mg |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 7,0 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 8,3 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 3,0 g |
Wykonanie:
- Kromki chleba posmaruj cienką warstwą margaryny Optimy DHA.
- Połóż na nich plasterki kiełbasy jałowcowej i cienko pokrojony żółty ser.
- Na wierzch rozłóż pokrojoną w paski marynowaną paprykę i posyp natką pietruszki.
- Przykryj drugą kromką chleba.
Komentarz dietetyka:
Natka pietruszki to znany i ceniony dodatek do wielu potraw. A dlaczego należy zwrócić na nią szczególną uwagę? Dzięki kombinacji zawartych w niej witaminy C, kwasu foliowego i żelaza, zapobiega anemii. Dodatkowo wspomaga układ trawienny, poprawia odporność a co najważniejsze, pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Kwas DHA zawarty w margarynie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wzroku.
Składnik regionalny:
Kiełbasa jałowcowa
Kiełbasa z mięsa wieprzowego lub wieprzowego i wołowego. Jej farsz przyprawiany jest owocem jałowca. Wytwarzana w Polsce od kilkuset lat, została zarejestrowana jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Charakteryzuje się wyjątkowym, „leśnym” zapachem. Produkty wyrabiane w chronionej recepturze odróżniają się od zwykłych oznaczeniem unijnym GTS na etykiecie.