Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym. To wyjątkowa propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub lunch, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych.
Składniki:
- 1 rogal z makiem
- 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 ogórek małosolny z Warmii i Mazur
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- Garść koperku
- Skórka otarta z 1/2 cytryny
- Sól
- Pieprz
Kaloryczność:
Wartość odżywcza | Ilość |
---|---|
Energia | 537,9 kcal / 390 g |
Białko ogółem | 17,3 g |
Tłuszcz | 27,2 g |
Węglowodany ogółem | 54,6 g |
Błonnik pokarmowy | 6,5 g |
Sód | 1298,9 mg |
Witamina A (ekwiw. retinolu) | 331,9 µg |
Witamina D | 5,4 µg |
Cholesterol | 33,4 mg |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 4,7 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 13,1 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 7,3 g |
Wykonanie:
- Łososia wrzuć do osolonej wody i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek i gotuj przez 10-12 minut aż ryba będzie ugotowana. Następnie wyjmij ją z wody, osusz i oddziel mięso od ości i skóry.
- W małej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, musztardą francuską, skórką z cytryny, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, siekanym koperkiem, solą i pieprzem.
- Przeciętego w poprzek rogala posmaruj Optimą DHA. Na to połóż mięso z gotowanego łososia. Całość polej odrobiną sosu koperkowego i połóż na wierzchu pokrojonego ogórka małosolnego.
Komentarz dietetyka:
Połączenie margaryny Optima DHA (która jest źródłem tego kwasu) i łososia, zawierającego kwasy omega-3, chroni przed chorobami serca i korzystnie wpływa na pracę mózgu. Proponowana porcja tej ryby w 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12, zapobiegającą anemii oraz witaminę D, wzmacniającą układ kostny.
Składnik regionalny:
Ogórki kiszone – Krokus
Do produkcji ogórków dodane zostały tylko polskie, świeże przyprawy: baldachy kopru, świeży korzeń i liść chrzanu, liść dębu, polski zmiażdżony czosnek. Ogórki kiszone są w niewielkich beczkach tak, aby stosować mniejsze stężenie soli i mieć nadzór nad całym procesem. W składzie nie ma konserwantów, aromatów, barwników i innych dodatków. W produkcji wykorzystywane są sprawdzone, stare receptury i nieprzemysłowe metody produkcji.