Rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym. To wyjątkowa propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub lunch, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych.

Składniki:

  • 1 rogal z makiem
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 ogórek małosolny z Warmii i Mazur
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • Garść koperku
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 537,9 kcal / 390 g
Białko ogółem 17,3 g
Tłuszcz 27,2 g
Węglowodany ogółem 54,6 g
Błonnik pokarmowy 6,5 g
Sód 1298,9 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 331,9 µg
Witamina D 5,4 µg
Cholesterol 33,4 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,7 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 13,1 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 7,3 g

Wykonanie:

  1. Łososia wrzuć do osolonej wody i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek i gotuj przez 10-12 minut aż ryba będzie ugotowana. Następnie wyjmij ją z wody, osusz i oddziel mięso od ości i skóry.
  2. W małej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, musztardą francuską, skórką z cytryny, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, siekanym koperkiem, solą i pieprzem.
  3. Przeciętego w poprzek rogala posmaruj Optimą DHA. Na to połóż mięso z gotowanego łososia. Całość polej odrobiną sosu koperkowego i połóż na wierzchu pokrojonego ogórka małosolnego.

Komentarz dietetyka:

Połączenie margaryny Optima DHA (która jest źródłem tego kwasu) i łososia, zawierającego kwasy omega-3, chroni przed chorobami serca i korzystnie wpływa na pracę mózgu. Proponowana porcja tej ryby w 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12, zapobiegającą anemii oraz witaminę D, wzmacniającą układ kostny.

Składnik regionalny:

Ogórki kiszone – Krokus

Do produkcji ogórków dodane zostały tylko polskie, świeże przyprawy: baldachy kopru, świeży korzeń i liść chrzanu, liść dębu, polski zmiażdżony czosnek. Ogórki kiszone są w niewielkich beczkach tak, aby stosować mniejsze stężenie soli i mieć nadzór nad całym procesem. W składzie nie ma konserwantów, aromatów, barwników i innych dodatków. W produkcji wykorzystywane są sprawdzone, stare receptury i nieprzemysłowe metody produkcji.

Najpopularniejsze artykuły

Paprykarz z tuńczyka

Łatwy w przygotowaniu, pożywny dodatek do pieczywa. Tuńczyk jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Pamiętaj, że ryby w […]

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na orzeźwiający chłodnik z jogurtem naturalnym i fetą, idealny na letnie dni. Do tego pyszne tosty z bazyliowym smarowidłem. Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g) 1 ogórek zielony (180 g) 1 ząbek czosnku (1 g) 5 rzodkiewek (25 g) 2 łyżki sera feta (40 g) 1 łyżka koperku (6 […]

Lekkie spaghetti z cukinii z pomidorkami koktajlowymi

Lekkie spaghetti z cukinii z pomidorkami koktajlowymi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na makaron z cukinii z pesto i pomidorkami koktajlowymi. To lekka i smaczna propozycja na obiad, idealna dla osób dbających o zdrową dietę. Składniki: 1 średnia cukinia (500 g) ½ żółtej papryki (100 g) 1 łyżka margaryny Optima Omega (20 g) 2 małe ząbki czosnku (2 g) Garść drobnych pomidorków […]

Przeczytaj także

Burger z indyka z warzywami

Burgery z indyka z cukinią i pieczarkami

Te zdrowe i pyszne burgery z indyka są idealnym rozwiązaniem dla osób szukających lżejszej alternatywy dla tradycyjnych burgerów. Połączenie soczystego mięsa z delikatnymi warzywami i aromatycznym jogurtowo-ziołowym sosem sprawia, że każdy kęs jest pełen smaku i wartości odżywczych. Poniżej znajdziesz szczegółowy przepis na przygotowanie tego wyjątkowego dania. Składniki: 500 g mielonego mięsa z piersi indyka […]

Chleb razowy z aczarnuszką

Chleb razowy z czarnuszką, gzikiem wielkopolskim, pomidorem malinowym, kiełkami buraka, groszku, jarmużu i rzeżuchą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z czarnuszką, gzikiem wielkopolskim, pomidorem malinowym, kiełkami buraka, groszku, jarmużu i rzeżuchą. To zdrowa i pyszna propozycja, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Idealna na śniadanie lub lekką przekąskę, dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Składniki: 2 kromki razowego chleba z czarnuszką 2 łyżki […]

Ziołowe naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy

Ziołowe naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy

Naleśniki orkiszowe to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Połączenie pełnoziarnistej mąki orkiszowej z aromatycznymi ziołami i dwoma rodzajami nadzienia – serowym i z ciecierzycy – sprawia, że danie jest pełne smaku i wartości odżywczych. Składniki: 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej (120 g) 1 szklanka mleka 1,5% (125 ml) 1 jajko (60 g) 1 […]