Rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym. To wyjątkowa propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub lunch, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych.

Składniki:

  • 1 rogal z makiem
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 ogórek małosolny z Warmii i Mazur
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • Garść koperku
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 537,9 kcal / 390 g
Białko ogółem 17,3 g
Tłuszcz 27,2 g
Węglowodany ogółem 54,6 g
Błonnik pokarmowy 6,5 g
Sód 1298,9 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 331,9 µg
Witamina D 5,4 µg
Cholesterol 33,4 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,7 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 13,1 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 7,3 g

Wykonanie:

  1. Łososia wrzuć do osolonej wody i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek i gotuj przez 10-12 minut aż ryba będzie ugotowana. Następnie wyjmij ją z wody, osusz i oddziel mięso od ości i skóry.
  2. W małej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, musztardą francuską, skórką z cytryny, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, siekanym koperkiem, solą i pieprzem.
  3. Przeciętego w poprzek rogala posmaruj Optimą DHA. Na to połóż mięso z gotowanego łososia. Całość polej odrobiną sosu koperkowego i połóż na wierzchu pokrojonego ogórka małosolnego.

Komentarz dietetyka:

Połączenie margaryny Optima DHA (która jest źródłem tego kwasu) i łososia, zawierającego kwasy omega-3, chroni przed chorobami serca i korzystnie wpływa na pracę mózgu. Proponowana porcja tej ryby w 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12, zapobiegającą anemii oraz witaminę D, wzmacniającą układ kostny.

Składnik regionalny:

Ogórki kiszone – Krokus

Do produkcji ogórków dodane zostały tylko polskie, świeże przyprawy: baldachy kopru, świeży korzeń i liść chrzanu, liść dębu, polski zmiażdżony czosnek. Ogórki kiszone są w niewielkich beczkach tak, aby stosować mniejsze stężenie soli i mieć nadzór nad całym procesem. W składzie nie ma konserwantów, aromatów, barwników i innych dodatków. W produkcji wykorzystywane są sprawdzone, stare receptury i nieprzemysłowe metody produkcji.

Najpopularniejsze artykuły

CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ, Z KOZIM TWAROGIEM, OGÓRKIEM, KAPARAMI, CZERWONA CEBULA, MIĘTĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Składniki: 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) 1 zielony […]

Lekkie spaghetti z cukinii z pomidorkami koktajlowymi

Lekkie spaghetti z cukinii z pomidorkami koktajlowymi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na makaron z cukinii z pesto i pomidorkami koktajlowymi. To lekka i smaczna propozycja na obiad, idealna dla osób dbających o zdrową dietę. Składniki: 1 średnia cukinia (500 g) ½ żółtej papryki (100 g) 1 łyżka margaryny Optima Omega (20 g) 2 małe ząbki czosnku (2 g) Garść drobnych pomidorków […]

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym to doskonały wybór na lekką i zdrową przekąskę lub lunch. Połączenie świeżej roszponki i sałaty z chudym twarogiem, pestkami dyni i orzechami włoskimi tworzy smaczną i odżywczą kompozycję. Dodatek delikatnego dressingu z miodem i musztardą nadaje całości wyrazistego smaku, a pełnoziarnisty chleb żytny z margaryną Optima Omega 3 […]

Przeczytaj także

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, […]

Wytrawny chlebek z warzywami

Wytrawny chlebek z warzywami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wytrawny chlebek z warzywami. To zdrowa i smaczna propozycja na każdą porę dnia, idealna dla miłośników warzyw i zdrowego odżywiania. Składniki: 3/4 szklanki niełuskanego bobu (150 g) 6 pomidorków koktajlowych (120 g) 1 marchewka (60 g) 1/2 cukinii (70 g) 1 i 1/4 szklanki razowej mąki pszennej (200 g) […]

Makrela z purée z ciecierzycy i pieczonego czosnku

Makrela jest jednym z najlepszych źródeł tłuszczów omega 3, które dbają o dobrą kondycję układu krążenia. W diecie […]