Rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym. To wyjątkowa propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub lunch, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych.

Składniki:

  • 1 rogal z makiem
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 ogórek małosolny z Warmii i Mazur
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • Garść koperku
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 537,9 kcal / 390 g
Białko ogółem 17,3 g
Tłuszcz 27,2 g
Węglowodany ogółem 54,6 g
Błonnik pokarmowy 6,5 g
Sód 1298,9 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 331,9 µg
Witamina D 5,4 µg
Cholesterol 33,4 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,7 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 13,1 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 7,3 g

Wykonanie:

  1. Łososia wrzuć do osolonej wody i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek i gotuj przez 10-12 minut aż ryba będzie ugotowana. Następnie wyjmij ją z wody, osusz i oddziel mięso od ości i skóry.
  2. W małej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, musztardą francuską, skórką z cytryny, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, siekanym koperkiem, solą i pieprzem.
  3. Przeciętego w poprzek rogala posmaruj Optimą DHA. Na to połóż mięso z gotowanego łososia. Całość polej odrobiną sosu koperkowego i połóż na wierzchu pokrojonego ogórka małosolnego.

Komentarz dietetyka:

Połączenie margaryny Optima DHA (która jest źródłem tego kwasu) i łososia, zawierającego kwasy omega-3, chroni przed chorobami serca i korzystnie wpływa na pracę mózgu. Proponowana porcja tej ryby w 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12, zapobiegającą anemii oraz witaminę D, wzmacniającą układ kostny.

Składnik regionalny:

Ogórki kiszone – Krokus

Do produkcji ogórków dodane zostały tylko polskie, świeże przyprawy: baldachy kopru, świeży korzeń i liść chrzanu, liść dębu, polski zmiażdżony czosnek. Ogórki kiszone są w niewielkich beczkach tak, aby stosować mniejsze stężenie soli i mieć nadzór nad całym procesem. W składzie nie ma konserwantów, aromatów, barwników i innych dodatków. W produkcji wykorzystywane są sprawdzone, stare receptury i nieprzemysłowe metody produkcji.

Najpopularniejsze artykuły

Grzanka z jajkiem MOLE (pół-twardo), szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem

Grzanka z jajkiem MOLE (pół-twardo), szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej grzanki z jajkiem MOLE, szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybkie śniadanie lub lekką kolację, ta grzanka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Składniki: Jajko – 1 sztuka (60 […]

Grahamka

Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie […]

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką. To doskonała propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub przekąskę, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 bułka grahamka 2 łyżeczki Optimy Cardio (12 g) 2 plasterki oscypka 1 burak 2 łyżki kremu balsamicznego Garść […]

Przeczytaj także

Hummus z pieczonym bakłażanem i kolendrą

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu Pieczony bakłażan i cieciorka to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Połączenie tych składników na chrupiącym pumperniklu tworzy zdrową i sycącą przekąskę lub lekki posiłek. To danie jest bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających […]

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem. To pyszna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki chleba razowego 2 łyżeczki Optimy DHA 3 plasterki kiełbasy jałowcowej Strawa 1 cienki plasterek […]

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Risotto z brązowego ryżu z kurkami, rukolą i kolorowym pieprzem

Przygotowanie tego wyjątkowego risotto to prawdziwa kulinarna przygoda. Bogate w smaki, pełne aromatycznych ziół i świeżych składników danie jest idealnym wyborem na elegancki obiad lub kolację. Brązowy ryż, kurki i delikatny kozi ser tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Dodatek rukoli i wyrazistego pieprzu nadaje potrawie charakteru, a mieszanka kolorowych sałat stanowi […]