Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami
/*5 września 2016*/Składniki:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g)
- 1 ogórek zielony (180 g)
- 1 ząbek czosnku (1 g)
- 5 rzodkiewek (25 g)
- 2 łyżki sera feta (40 g)
- 1 łyżka koperku (6 g)
- 2 kromki chleba tostowego graham (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy Omega (10 g)
- Kilka listków bazylii
- Gałązki koperku
- Pieprz do smaku
Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 301 kcal
Przygotowanie
Do maślanki lub jogurtu dodaj ser feta i przeciśnięty przez praskę czosnek, zblenduj wszystko do gładkiej konsystencji. Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dołóż go do masy jogurtowej, wsyp koperek, dopraw pieprzem do smaku i wymieszaj. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Chłodnik wyłóż do miseczki i posyp plasterkami rzodkiewki, ozdób gałązką koperku. Bazylię drobno posiekaj i wymieszaj ją z Optimą. W tosterze opiecz chleb, a następnie posmaruj go bazyliową Optimą. Tosty podaj do chłodnika.
Komentarz dietetyka
W przyjaznej dla serca diecie zarówno świeże, jak i suszone zioła są doskonałym zamiennikiem soli. Aromatyczne mieszanki ulubionych ziół warto komponować samodzielnie, ponieważ często główną bazą gotowych przypraw jest sól.