Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Redakcja

30.06.2024

1 minuta czytania

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na orzeźwiający chłodnik z jogurtem naturalnym i fetą, idealny na letnie dni. Do tego pyszne tosty z bazyliowym smarowidłem.

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g)
  • 1 ogórek zielony (180 g)
  • 1 ząbek czosnku (1 g)
  • 5 rzodkiewek (25 g)
  • 2 łyżki sera feta (40 g)
  • 1 łyżka koperku (6 g)
  • 2 kromki chleba tostowego graham (60 g)
  • 2 łyżeczki margaryny Optima Omega (10 g)
  • Kilka listków bazylii
  • Gałązki koperku
  • Pieprz do smaku

Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 301 kcal

Przygotowanie:

  1. Do jogurtu dodaj ser feta i przeciśnięty przez praskę czosnek, zblenduj wszystko do gładkiej konsystencji.
  2. Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dołóż go do masy jogurtowej, wsyp koperek, dopraw pieprzem do smaku i wymieszaj.
  3. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki.
  4. Chłodnik wyłóż do miseczki i posyp plasterkami rzodkiewki, ozdób gałązką koperku.
  5. Bazylię drobno posiekaj i wymieszaj ją z margaryną Optima Omega.
  6. W tosterze opiecz chleb, a następnie posmaruj go bazyliową margaryną. Tosty podaj do chłodnika.

Komentarz dietetyka:

W przyjaznej dla serca diecie zarówno świeże, jak i suszone zioła są doskonałym zamiennikiem soli. Aromatyczne mieszanki ulubionych ziół warto komponować samodzielnie, ponieważ często główną bazą gotowych przypraw jest sól.

Najpopularniejsze artykuły

Jak przygotować wielkanocne ciasta w wersji light?

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wiele gospodyń domowych już zaczyna planować świąteczne menu. Jak przetrwać ten świąteczny czas nie rezygnując ze zdrowej diety dla serca?

Pieczone pączki

Sprawdzony przepis na optymalne pieczone pączki

Najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek, czyli święto prawdziwych łasuchów. Jak się powinno je uczcić? Oczywiście jedząc pączki. Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić na rozpustę – czy to ze względów zdrowotnych, czy dietetycznych odmawiają sobie tego pączkowego szaleństwa, które ogarnia nas w ostatni czwartek karnawału. To dla nich, a także dla tych, którzy […]

Oliwa z oliwek

Odkryj sekret doskonałego smaku: marynata na bazie oleju!

Czy wiesz, że klucz do soczystego, aromatycznego i pełnego smaku mięsa leży w odpowiedniej marynacie? A najlepszą bazą dla marynaty jest właśnie olej! Dlaczego warto postawić na marynatę olejową? Oto powody, które Cię przekonają: Zachowuje soczystość: Olej tworzy barierę, która zapobiega utracie wilgoci podczas gotowania. Twoje mięso będzie soczyste i pełne smaku! Wzbogaca aromat: Olej […]

Przeczytaj także

Ziołowe naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy

Ziołowe naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy

Naleśniki orkiszowe to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Połączenie pełnoziarnistej mąki orkiszowej z aromatycznymi ziołami i dwoma rodzajami nadzienia – serowym i z ciecierzycy – sprawia, że danie jest pełne smaku i wartości odżywczych. Składniki: 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej (120 g) 1 szklanka mleka 1,5% (125 ml) 1 jajko (60 g) 1 […]

Burgery z buraków

Burgery z buraków

Burgery z buraków to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych burgerów. Bogate w witaminy, błonnik i przeciwutleniacze, stanowią smaczną i zdrową opcję na obiad lub kolację. Przygotowane z kaszy jaglanej, pestek słonecznika i świeżych ziół, te burgery zadowolą zarówno wegetarian, jak i mięsożerców. Składniki: 4 małe buraki (400 g) 1/2 szklanki kaszy jaglanej (70 g) 3 […]

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, […]