Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na orzeźwiający chłodnik z jogurtem naturalnym i fetą, idealny na letnie dni. Do tego pyszne tosty z bazyliowym smarowidłem.
Składniki:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g)
- 1 ogórek zielony (180 g)
- 1 ząbek czosnku (1 g)
- 5 rzodkiewek (25 g)
- 2 łyżki sera feta (40 g)
- 1 łyżka koperku (6 g)
- 2 kromki chleba tostowego graham (60 g)
- 2 łyżeczki margaryny Optima Omega (10 g)
- Kilka listków bazylii
- Gałązki koperku
- Pieprz do smaku
Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 301 kcal
Przygotowanie:
- Do jogurtu dodaj ser feta i przeciśnięty przez praskę czosnek, zblenduj wszystko do gładkiej konsystencji.
- Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dołóż go do masy jogurtowej, wsyp koperek, dopraw pieprzem do smaku i wymieszaj.
- Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki.
- Chłodnik wyłóż do miseczki i posyp plasterkami rzodkiewki, ozdób gałązką koperku.
- Bazylię drobno posiekaj i wymieszaj ją z margaryną Optima Omega.
- W tosterze opiecz chleb, a następnie posmaruj go bazyliową margaryną. Tosty podaj do chłodnika.
Komentarz dietetyka:
W przyjaznej dla serca diecie zarówno świeże, jak i suszone zioła są doskonałym zamiennikiem soli. Aromatyczne mieszanki ulubionych ziół warto komponować samodzielnie, ponieważ często główną bazą gotowych przypraw jest sól.