Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

/*5 września 2016*/
Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g)
  • 1 ogórek zielony (180 g)
  • 1 ząbek czosnku (1 g)
  • 5 rzodkiewek (25 g)
  • 2 łyżki sera feta (40 g)
  • 1 łyżka koperku (6 g)
  • 2 kromki chleba tostowego graham (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega (10 g)
  • Kilka listków bazylii
  • Gałązki koperku
  • Pieprz do smaku

Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 301 kcal

Przygotowanie

Do maślanki lub jogurtu dodaj ser feta i przeciśnięty przez praskę czosnek, zblenduj wszystko do gładkiej konsystencji. Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dołóż go do masy jogurtowej, wsyp koperek, dopraw pieprzem do smaku i wymieszaj. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Chłodnik wyłóż do miseczki i posyp plasterkami rzodkiewki, ozdób gałązką koperku. Bazylię drobno posiekaj i wymieszaj ją z Optimą. W tosterze opiecz chleb, a następnie posmaruj go bazyliową Optimą. Tosty podaj do chłodnika.

Komentarz dietetyka
W przyjaznej dla serca diecie zarówno świeże, jak i suszone zioła są doskonałym zamiennikiem soli. Aromatyczne mieszanki ulubionych ziół warto komponować samodzielnie, ponieważ często główną bazą gotowych przypraw jest sól.

Polecane artykuły

Polecane przepisy