Lody bananowe z orzechami i migdałami

Redakcja

30.06.2024

2 minuty czytania

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Lody bananowe z orzechami i migdałami to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych deserów lodowych. Wykonane z dojrzałych bananów, z dodatkiem orzechów i mięty, dostarczają nie tylko wyjątkowego smaku, ale także wielu cennych składników odżywczych. Idealne na letnie dni, proste w przygotowaniu i niskokaloryczne – każdy może cieszyć się tym deserem bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany (500 g)
  • 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
  • 8 orzechów włoskich (40 g)
  • 4 łyżeczki płatków migdałowych (20 g)
  • 8 liści mięty

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie bananów:
    • Banany pokrój na kawałki, wyłóż na talerz. Szczelnie owiń folią spożywczą, wstaw na godzinę do zamrażalnika.
    • Zmrożone owoce wrzuć do blendera. Dodaj margarynę Optima Cardio, zmiksuj na jednolitą masę.

Podanie:

  1. Lody bananowe nałóż do pucharków, dekoracyjnie posyp płatkami migdałowymi oraz orzechami włoskimi.
  2. Na koniec ozdób liśćmi mięty. Natychmiast podawaj.

Liczba porcji:

  • 4

Wartość kaloryczna 1 porcji:

  • 240 kcal

Komentarz dietetyka:

Każde serce pokocha taki deser. Samodzielnie przyrządzone lody bananowe są nie tylko smakowitym deserem, lecz także źródłem cennych składników mineralnych. Bogate w potas banany zmniejszają ryzyko chorób serca, wspomagają pracę układu nerwowego i mięśniowego. Orzechy dostarczają dobrych dla serca tłuszczów, a sterole z Optimy Cardio pomagają obniżyć poziom cholesterolu.

Smacznego!

Najpopularniejsze artykuły

Grahamka

Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie […]

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem. To pyszna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki chleba razowego 2 łyżeczki Optimy DHA 3 plasterki kiełbasy jałowcowej Strawa 1 cienki plasterek […]

Imbirowy łosoś z chrupiącymi warzywami z orientalną nutą

Łosoś stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, którym przypisuje się wielokierunkowe działanie prozdrowotne – odpowiednia ich […]

Przeczytaj także

6 pomysłów na zdrowe wielkanocne śniadania

Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych posiłków podczas świąt Zmartwychwstania. Nie powinniśmy jednak zapominać o diecie dla serca.

Paprykarz z tuńczyka

Łatwy w przygotowaniu, pożywny dodatek do pieczywa. Tuńczyk jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Pamiętaj, że ryby w […]

Kanapka z sereb brie

Bagietka korzenna z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej bagietki korzennej z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną. To idealna propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Dzięki wykorzystaniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka nie tylko zachwyca smakiem, ale również wspiera zdrowy styl życia. Składniki: 1/2 bagietki korzennej […]