Lody bananowe z orzechami i migdałami
/*2 września 2016*/
Składniki:
- 4 dojrzałe banany (500 g)
- 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
- 8 orzechów włoskich (40 g)
- 4 łyżeczki płatków migdałowych (20 g)
- 8 liści mięty
Liczba porcji: 4
Wartość kaloryczna 1 porcji: 240 kcal
Przygotowanie
Banany pokrój na kawałki, wyłóż na talerz. Szczelnie owiń folią spożywczą, wstaw na godzinę do zamrażalnika. Zmrożone owoce wrzuć do blendera. Dodaj margarynę Optima Cardio, zmiksuj na jednolitą masę.
Podanie:
Lody bananowe nałóż do pucharków, dekoracyjnie posyp płatkami migdałowymi oraz orzechami włoskimi. Na koniec ozdób liśćmi mięty. Natychmiast podawaj
Komentarz dietetyka
Każde serce pokocha taki deser. Samodzielnie przyrządzone lody bananowe są nie tylko smakowitym deserem, lecz także źródłem cennych składników mineralnych. Bogate w potas banany zmniejszają ryzyko chorób serca, wspomagają pracę układu nerwowego i mięśniowego. Orzechy dostarczają dobrych dla serca tłuszczów, a sterole z Optimy Cardio pomagają obniżyć poziom cholesterolu.