Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado
/*2 września 2016*/Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka (200 g)
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub ząbek świeżego
- 1 żółta papryka (140 g)
- 12 pomidorków koktajlowych (240 g)
- 2 łyżki pestek dyni (20 g)
- 2 garście rukoli (40 g)
- 2 garście szpinaku (40 g)
- 1 awokado (140 g)
- 1 pomidor (85 g)
- 1/2 ząbka czosnku
- płatki chili
- 1 łyżka świeżej kolendry
- otarta skórka i sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka margaryny Optima Omega 3 (20 g)
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 282 kcal
Przygotowanie
Sałatka:
Pierś kurczaka oczyść, opłucz i osusz . Przekrój na mniejsze kawałki i delikatnie rozbij. Wymieszaj sok z limonki, olej rzepakowy, tymianek, słodką paprykę, pieprz i granulowany lub posiekany czosnek. Mięso obtocz w marynacie, przykryj, odstaw na 20 minut. Kurczaka przyrumień 2–4 minuty z każdej strony na patelni o nieprzywierającym dnie bez dodatku tłuszczu. Paprykę przetnij na pół, usuń gniazdo nasienne, pokrój w słupki. Pomidorki koktajlowe umyj, przetnij na pół. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
Dip z awokado:
Pomidor sparz, zahartuj w zimnej wodzie, usuń skórkę, miąższ pokrój w drobną kostkę. Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, miąższ wydrąż, rozgnieć widelcem, wymieszaj z łyżką margaryny Optima Omega 3. Dodaj pomidor, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę płatków chili, posiekane liście kolendry, skórkę oraz sok z limonki, dokładnie wymieszaj.
Podanie:
Rukolę połącz ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i papryką. Salatkę nałóż na talerze, polej dipem z awokado. Na wierzchu umieść kurczaka, posyp uprażonymi pestkami dyni.
Komentarz dietetyka
Efektowne i łatwe w przygotowaniu danie. Surowy szpinak świetnie nadaje się do sałatek. Jest źródłem magnezu i potasu, beta-karotenu, a także witamin z grupy B. Awokado i Optima Omega 3 stanowią porcję zdrowych dla serca tłuszczów nienasyconych.