Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem
/*5 września 2016*/
Składniki:
- ½ szklanki kaszy kuskus (90 g)
- ½ ogórka zielonego (90 g)
- 2 plastry wędzonego łososia (50 g)
- 1 łyżeczka natki pietruszki (3 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega (5 g)
- 1 łyżeczka majonezu light (5 g)
- Sól i pieprz do smaku
Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 210 kcal
Przygotowanie
Kaszę kuskus przesyp do miski i zalej wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryj miseczką i odstaw na kilka minut, aż kasza wchłonie wodę i zmięknie. Ogórka pokrój w drobną kostkę. Łososia porwij na mniejsze kawałki. Do gotowej, ciepłej kaszy dodaj Optimę, majonez i pietruszkę, dobrze wymieszaj. Następnie dodaj ogórek i łososia, delikatnie wymieszaj i ewentualnie dopraw sola i pieprzem do smaku.
Komentarz dietetyka
Łosoś stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, którym przypisuje się wielokierunkowe działanie prozdrowotne – odpowiednia ich dawka chroni naczynia krwionośne przed miażdżycą. Ryby dostarczają także pełnowartościowego białka.