Śródziemnomorska zapiekanka
/*5 września 2016*/Składniki:
- 1 cukinia zielona (300 g)
- 1 cukinia żółta (300 g)
- 1 bakłażan (240 g)
- 1 kulka mozarelli (125 g)
- 1 batat (150 g)
- 1 podłużny pomidor czerwony (100 g)
- 1 podłużny pomidor żółty (100 g)
- 1 biała cebula (80 g)
- 2 łyżki startego żółtego sera (20 g)
- 1 łyżka Optimy Cardio (20 g)
- Mieszanka ziół śródziemnomorskich (bazylia, oregano, tymianek itp.)
- Sól i pieprz do smaku
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 280 kcal
Przygotowanie
Mozarellę oraz wszystkie warzywa, prócz batatów i cebuli pokrój na plasterki średniej grubości. Batata i cebulę pokrój na cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne posmaruj Optimą, następnie układaj w nim na przemian plasterki warzyw (w taki sposób jak na zdjęciu), co jakiś czas włóż między nie plaster mozarelli. Całość posyp przyprawami, solą i pieprzem oraz posyp żółtym serem. Zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekaj ok. 40-50 min.
Komentarz dietetyka
Pieczone warzywa to dobry sposób na urozmaicenie menu. Doskonale komponują się one z aromatycznymi przyprawami, takimi jak oregano, czosnek czy zioła prowansalskie, dzięki czemu nie musisz ich dosalać.