Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Redakcja

30.06.2024

2 minuty czytania

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki z cukinii i batatów z łososiem i sosem koperkowym. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad, bogata w witaminy i minerały.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia (300 g)
  • 1 mały batat (150 g)
  • ½ małej cebuli (30 g)
  • 1 jajko (60 g)
  • 2 łyżki mąki (20 g)
  • 1 plaster pieczonego łososia (100 g)
  • 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku (6 g)
  • 5 łyżek gęstego chudego jogurtu (100 g)
  • Gałązki koperku do przybrania
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej rzepakowy do smażenia

Liczba porcji: 3
Wartość kaloryczna 1 porcji: 290 kcal

Przygotowanie:

  1. Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj (wraz ze skórką) na grubych oczkach. Przełóż do sitka, lekko posól i odstaw na 10 minut.
  2. Bataty zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Do miski przełóż odciśniętą cukinię, starte bataty i posiekaną cebulę, dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
  4. Dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką spryskaj olejem rzepakowym i smaż placuszki na rumiany kolor.
  5. Na małej patelni rozpuść margarynę Optima Cardio i uduś na niej koperek, dodaj następnie jogurt, dopraw do smaku solą i pieprzem, i wymieszaj.
  6. Sosem polewaj placuszki, a na ich wierzchy ułóż cząstki łososia i gałązki koperku.

Komentarz dietetyka:

Cukinia zawiera witaminy C, K, B6, B2 oraz kwas foliowy. Jak większość warzyw, odznacza się niską kalorycznością.

Najpopularniejsze artykuły

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto. To zdrowa i pyszna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki dobrego pieczywa tostowego “3 ziarna” 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (10 g) 2 […]

Pasztet z kaszy jaglanej

Pasztet w nowej odsłonie. Kasza i warzywa stanowią porcję błonnika, witamin oraz minerałów. Bogactwo przypraw nadaje potrawie wyjątkowy […]

Paprykarz z tuńczyka

Łatwy w przygotowaniu, pożywny dodatek do pieczywa. Tuńczyk jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Pamiętaj, że ryby w […]

Przeczytaj także

Pierś kurczaka z pęczakiem i grzybami

Kasza pęczak to bogate źródło prozdrowotnego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, selenu, […]

CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ, Z KOZIM TWAROGIEM, OGÓRKIEM, KAPARAMI, CZERWONA CEBULA, MIĘTĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Składniki: 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) 1 zielony […]

Grahamka z szynką i jajkiem sadzonym

Grahamka z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na grahamkę z szynką swojską, jajkiem sadzonym, szybko marynowanym ogórkiem z czerwoną cebulą, czarnuszką i lubczykową Optimą Cardio. To smaczna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego żywienia. Składniki: 1 grahamka 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g) 1 […]