Krem ze śliwek z prażonymi migdałami
/*5 września 2016*/
Składniki:
- ½ kg śliwek
- 1,5 l wody
- ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g)
- 2 goździki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu (25 g)
- 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych (20)
- 4 kromki chleba tostowego graham (120 g)
- 4 łyżeczki Optimy Omega (20 g)
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 225 kcal
Przygotowanie
Śliwki rozłup na połowę i usuń pestki. Goździki i cynamon utrzyj w moździerzu. Śliwki przełóż do garnka, dodaj goździki i cynamon, zalej wszystko wodą. Gotuj ok. 15 minut, aż śliwki będą miękkie. Zblenduj zupę na gładki krem, dopraw do smaku miodem. W tosterze opiecz chleb, a następnie posmaruj go zdrową margaryną Optimą. Zupę przelej do miseczek, wyłóż na nią jogurt, tworząc na powierzchni okręgi lub fantazyjne esy-floresy. Zupę posyp Płatkami migdałów, podawaj z grzankami.
Komentarz dietetyka
Jogurt naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu świetnie nadaje się do zabielania oraz zagęszczania zarówno zup, jak i sosów. Ponadto wzbogaca on potrawę w wapń.