Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Redakcja

30.06.2024

1 minuta czytania

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę śliwkową z cynamonem i grzankami. To aromatyczne i zdrowe danie, które zadowoli każdego smakosza.

Składniki:

  • ½ kg śliwek
  • 1,5 l wody
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g)
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu (25 g)
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych (20 g)
  • 4 kromki chleba tostowego graham (120 g)
  • 4 łyżeczki margaryny Optima Omega (20 g)

Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 225 kcal

Przygotowanie:

  1. Śliwki rozłup na połowy i usuń pestki.
  2. Goździki i cynamon utrzyj w moździerzu.
  3. Śliwki przełóż do garnka, dodaj goździki i cynamon, zalej wszystko wodą.
  4. Gotuj około 15 minut, aż śliwki będą miękkie.
  5. Zblenduj zupę na gładki krem, dopraw do smaku miodem.
  6. W tosterze opiecz chleb, a następnie posmaruj go margaryną Optima Omega.
  7. Zupę przelej do miseczek, wyłóż na nią jogurt, tworząc na powierzchni okręgi lub fantazyjne esy-floresy.
  8. Zupę posyp płatkami migdałów, podawaj z grzankami.

Komentarz dietetyka:

Jogurt naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu świetnie nadaje się do zabielania oraz zagęszczania zarówno zup, jak i sosów. Ponadto wzbogaca on potrawę w wapń.

Najpopularniejsze artykuły

Roladki z cukinii z kaszą gryczaną i szpinakiem

Cukinia zawiera witaminy C, K, B6, B2 oraz kwas foliowy. Jak większość warzyw odznacza się niską kalorycznością […]

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z roszponką, twarogiem i sosem miodowo-musztardowym to doskonały wybór na lekką i zdrową przekąskę lub lunch. Połączenie świeżej roszponki i sałaty z chudym twarogiem, pestkami dyni i orzechami włoskimi tworzy smaczną i odżywczą kompozycję. Dodatek delikatnego dressingu z miodem i musztardą nadaje całości wyrazistego smaku, a pełnoziarnisty chleb żytny z margaryną Optima Omega 3 […]

Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą

Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kajzerkę z makiem z awokado, twarogiem z Kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą. To pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie lub przekąskę, która łączy różnorodne smaki i wartości odżywcze. Składniki: 1 kajzerka z makiem lub bułka pełnoziarnista 3 plasterki twarogu klinek z Kujaw i Ziemi […]

Przeczytaj także

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z indykiem i batatami. To zdrowa i sycąca propozycja na obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 4 liście sałaty rzymskiej (60 g) 250 g mięsa mielonego z indyka 1 szalotka (20 g) 5 pieczarek (100 g) ½ marchewki (40 g) 2 bataty (450 g) 1 łyżka margaryny […]

Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem

Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kuskus z wędzonym łososiem i ogórkiem. To zdrowa i szybka propozycja na lekki posiłek, który dostarczy cennych składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Składniki: ½ szklanki kaszy kuskus (90 g) ½ ogórka zielonego (90 g) 2 plastry wędzonego łososia (50 g) 1 łyżeczka natki pietruszki (3 g) […]

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na dorsza w szynce z cytryną i pomidorkami koktajlowymi. To smaczna i zdrowa propozycja na obiad, bogata w białko, witaminy i minerały. Składniki: 1 filet z dorsza (150 g) 1 plaster szynki (20 g) 1 gałązka pomidorków koktajlowych (80 g) 2 plasterki cytryny (20 g) 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 […]