Grzanka z jajkiem MOLE (pół-twardo), szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem

Redakcja

27.06.2024

2 minuty czytania

Grzanka z jajkiem MOLE (pół-twardo), szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej grzanki z jajkiem MOLE, szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybkie śniadanie lub lekką kolację, ta grzanka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe.

Składniki:

  • Jajko – 1 sztuka (60 g)
  • Łosoś wędzony – 1/5 sztuki (50 g)
  • Szczypiorek – 1 sztuka (20 g)
  • Chleb żytni – 1 kromka (35 g)
  • Czosnek – 1 sztuka (5 g)
  • Jogurt naturalny 0% – 2/3 szklanki (150 g)
  • Przyprawy: pieprz czarny, suszony – 1 łyżeczka (1 g)
  • Sól biała – 2 szczypty (2 g)
  • Szpinak, świeży – 1 garść (25 g)
  • Sok z cytryny – 1/2 łyżki (3 ml)
  • Margaryna Optima Cardio Potas+ – 1 łyżka (20 g)
  • Lubczyk świeże liście – 1 garść (20 g)

Wartości odżywcze (na porcję):

Wartość odżywcza Ilość
Wartość energetyczna 2219 kJ / 530 kcal
Tłuszcz 25.31 g
w tym kwasy tłuszczowe:
– nasycone 8.24 g
– jednonienasycone 10.55 g
– wielonienasycone 3.47 g
Węglowodany 57.43 g
w tym:
– Cukry
Sacharoza 0.75 g
Laktoza 0.49 g
Skrobia 13.16 g
Białko 23 g
Sód 1683.99 mg
Witamina A 373.5 μg
Retinol 188 μg
Witamina D 2.61 μg
Błonnik pokarmowy 13.88 g
Cholesterol 228.95 mg

Przygotowanie:

  1. Jajko włóż do rondelka z zimną wodą i zacznij gotować. Kiedy woda zacznie wrzeć, ustaw czas na 6 minut. Po tym czasie odlej wrzącą wodę i momentalnie zalej jajko lodowatą wodą, całkowicie je wystudzając. Następnie ostrożnie je obierz i odstaw na bok.
  2. W małej misce zmiksuj chudy jogurt, posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. We wrzącej, osolonej wodzie dosłownie przez sekundę zblanszuj liście szpinaku, następnie odsącz je z wody i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką margaryny Optima. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Na opieczoną w tosterze kromkę chleba rozłóż warstwę blanszowanego szpinaku i wędzonego łososia.
  5. Następnie połóż na to ugotowane i przekrojone na pół jajko, a całość polej jogurtem.

Magiczny składnik:

100 g łososia dzikiego (taki wybierajmy) zawiera około 20 g białka oraz około 7 gramów tłuszczu, z czego prawie 2 gramy stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć, więc muszą być dostarczane z pożywieniem. Warto podkreślić, że zdrowe otłuszczenie łososia zmienia się w zależności od pory roku oraz w okresie tarła. Dodanie w przepisie margaryny Optima Cardio Potas+ to podwójna korzyść dla Twojego serca. Z jednej strony sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu, z drugiej dodatek potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Najpopularniejsze artykuły

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki z cukinii i batatów z łososiem i sosem koperkowym. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 1 średnia cukinia (300 g) 1 mały batat (150 g) ½ małej cebuli (30 g) 1 jajko (60 g) 2 łyżki mąki (20 g) 1 […]

Jak przygotować wielkanocne ciasta w wersji light?

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wiele gospodyń domowych już zaczyna planować świąteczne menu. Jak przetrwać ten świąteczny czas nie rezygnując ze zdrowej diety dla serca?

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na ciasto z czerwonym grejpfrutem. To pyszna i zdrowa propozycja na deser, który dostarczy wartościowych składników odżywczych dzięki grejpfrutowi i olejowi rzepakowemu. Składniki: 1 czerwony grejpfrut (300 g) 1 jajko (60 g) 3 białka (90 g) 3 i 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (70 g) 8 łyżek oleju rzepakowego (80 […]

Przeczytaj także

Makrela z purée z ciecierzycy i pieczonego czosnku

Makrela jest jednym z najlepszych źródeł tłuszczów omega 3, które dbają o dobrą kondycję układu krążenia. W diecie […]

Burger z indyka z warzywami

Burgery z indyka z cukinią i pieczarkami

Te zdrowe i pyszne burgery z indyka są idealnym rozwiązaniem dla osób szukających lżejszej alternatywy dla tradycyjnych burgerów. Połączenie soczystego mięsa z delikatnymi warzywami i aromatycznym jogurtowo-ziołowym sosem sprawia, że każdy kęs jest pełen smaku i wartości odżywczych. Poniżej znajdziesz szczegółowy przepis na przygotowanie tego wyjątkowego dania. Składniki: 500 g mielonego mięsa z piersi indyka […]

Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą

Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kajzerkę z makiem z awokado, twarogiem z Kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą. To pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie lub przekąskę, która łączy różnorodne smaki i wartości odżywcze. Składniki: 1 kajzerka z makiem lub bułka pełnoziarnista 3 plasterki twarogu klinek z Kujaw i Ziemi […]