Grzanka z jajkiem MOLE (pół-twardo), szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem

/*8 lutego 2018*/
Grzanka z jajkiem MOLE (pół-twardo), szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem
Liczba porcji: 1 | 1 porcja - 311g | Wartość kaloryczna jednej porcji: 530 kcal

Składniki:

  • Jajko - 1 sztuka (60 g)
  • Łosoś wędzony - 1/5 sztuki (50 g)
  • Szczypiorek - 1 sztuka (20 g)
  • Chleb żytni - 1 kromka (35 g)
  • Czosnek - 1 sztuka (5 g)
  • Jogurt naturalny 0% - 2/3 szklanki (150 g)
  • Przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 łyżeczka (1 g)
  • Sól biała - 2 szczypty (2 g)
  • Szpinak, świeży - 1 garść (25 g)
  • Sok z cytryny - 1/2 łyżki (3 ml)
  • Margaryna Optima Cardio Potas+ - 1 łyżka (20 g)
  • Lubczyk świeże liście - 1 garść (20 g)
Wartość odżywcza / porcja
Wartość energetyczna 2219 kJ / 530 kcal
Tłuszcz 25.31 g
w tym kwasy tłuszczowe:
- nasycone 8.24 g
- jednonienasycone 10.55 g
- wielonienasycone 3.47 g
Węglowodany 57.43 g
w tym:
- Cukry
Sacharoza 0.75 g
Laktoza 0.49 g
Skrobia 13.16 g
Białko 23 g
Sód 1683.99 mg
Witamina A 373.5 μg
Retinol 188 μg
Witamina D 2.61 μg
Błonnik pokarmowy 13.88 g
Cholesterol 228.95 mg

Przygotowanie

Jajko włóż do rondelka z zimną wodą i zacznij gotować. Kiedy woda zacznie wrzeć ustaw czas na 6 min. Po tym czasie odlej wrzącą wodę i momentalnie zalej jajko lodowatą wodą, całkowicie je wystudzając. Następnie ostrożnie je obierz i odstaw na bok. W małej misce zmiksuj chudy jogurt, posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Dopraw ewentualnie do smaku solą i pieprzem. We wrzącej, osolonej wodzie dosłownie przez sekundę zblanszuj liście szpinaku, następnie odsącz je z wody i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką margaryny Optima. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na opieczoną w tosterze kromkę chleba rozłóż teraz warstwę blanszowanego szpinaku i wędzonego łososia. Następnie połóż na to ugotowane i przekrojone na pół jajko a całość polej jogurtem.

Magiczny składnik:

100 g łososia dzikiego (taki wybierajmy), zawiera ok 20 g białka oraz ok 7 gramów tłuszczu, z czego prawie 2 gramy stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć, więc muszą być dostarczane z pożywieniem. Warto podkreślić że zdrowe otłuszczenie łososia zmienia się w zależności od pory roku oraz w okresie tarła. Dodanie w przepisie margaryny Optima Cardio Potas+ to podwójna korzyść dla Twojego serca. Z jednej strony sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu, z drugiej dodatek potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Janek PaszkowskiJanek Paszkowski to młody kucharz, który swoją popularność zdobył w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharski (trzecia i czwarta w drodze).

Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challange oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.