Chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ, Z KOZIM TWAROGIEM, OGÓRKIEM, KAPARAMI, CZERWONA CEBULA, MIĘTĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem.

Składniki:

  • 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką
  • 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g)
  • 1 zielony ogórek
  • Listki świeżej mięty
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • Kozi ser twarogowy z Cegłowa
  • Czerwona cebula – 2 talarki
  • Czarnuszka – szczypta

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 485,0 kcal / 366 g
Białko ogółem 24,8 g
Tłuszcz 29,5 g
Węglowodany ogółem 28,1 g
Błonnik pokarmowy 7,7 g
Sód 1289,9 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 450,0 µg
Witamina D 0,6 µg
Cholesterol 69,0 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 23,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 9,7 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 7,6 g

Wykonanie:

  1. Chleb posmaruj margaryną na cholesterol Optimą Cardio Potas+ i kozim twarożkiem.
  2. Ogórka pokrój obieraczką do warzyw we wstążki. Rozłóż je ozdobnie na twarożku.
  3. Całość posyp siekaną miętą, czerwoną cebulą, czarnuszką i prażonym słonecznikiem.

Komentarz dietetyka:

Kapary to niedorozwinięte pączki kwiatowe kaparu ciernistego, marynowane lub konserwowane. Kapary w około 83 proc. składają się z wody. Resztę stanowią liczne pierwiastki mineralne, witaminy (zwłaszcza witamina C i A), a także saponozydy steroidowe (mają działanie wykrztuśne, moczopędne, wzmagają wydzielanie śluzu i przyspieszają metabolizm tłuszczów). Użycie margaryny obniżającej cholesterol Optima Potas + w połączeniu z nasionami słonecznika (które są źródłem fitosteroli) chroni przed chorobami serca oraz nowotworami.

Składnik regionalny:

Kozi ser twarogowy z Cegłowa

Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Tradycja wytwarzania sera z mleka koziego w okolicach Cegłowa sięga okresu międzywojennego. Wytwarzany w pełni metodami tradycyjnymi z ekologicznego mleka koziego posiadającego certyfikat zgodności AgroBioTest. Ser można kupić m.in. w wybranych sklepach ze zdrową żywnością, a także podczas Dni Sera w Rososzy, które odbywają się w połowie sierpnia w gminie Cegłów (województwo mazowieckie).

Najpopularniejsze artykuły

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Lody bananowe z orzechami i migdałami to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych deserów lodowych. Wykonane z dojrzałych bananów, z dodatkiem orzechów i mięty, dostarczają nie tylko wyjątkowego smaku, ale także wielu cennych składników odżywczych. Idealne na letnie dni, proste w przygotowaniu i niskokaloryczne – każdy może cieszyć się tym deserem bez wyrzutów sumienia. Składniki: 4 […]

Wytrawny chlebek z warzywami

Wytrawny chlebek z warzywami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na wytrawny chlebek z warzywami. To zdrowa i smaczna propozycja na każdą porę dnia, idealna dla miłośników warzyw i zdrowego odżywiania. Składniki: 3/4 szklanki niełuskanego bobu (150 g) 6 pomidorków koktajlowych (120 g) 1 marchewka (60 g) 1/2 cukinii (70 g) 1 i 1/4 szklanki razowej mąki pszennej (200 g) […]

Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem

Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kuskus z wędzonym łososiem i ogórkiem. To zdrowa i szybka propozycja na lekki posiłek, który dostarczy cennych składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Składniki: ½ szklanki kaszy kuskus (90 g) ½ ogórka zielonego (90 g) 2 plastry wędzonego łososia (50 g) 1 łyżeczka natki pietruszki (3 g) […]

Przeczytaj także

6 pomysłów na zdrowe wielkanocne śniadania

Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych posiłków podczas świąt Zmartwychwstania. Nie powinniśmy jednak zapominać o diecie dla serca.

Oliwa z oliwek

Odkryj sekret doskonałego smaku: marynata na bazie oleju!

Czy wiesz, że klucz do soczystego, aromatycznego i pełnego smaku mięsa leży w odpowiedniej marynacie? A najlepszą bazą dla marynaty jest właśnie olej! Dlaczego warto postawić na marynatę olejową? Oto powody, które Cię przekonają: Zachowuje soczystość: Olej tworzy barierę, która zapobiega utracie wilgoci podczas gotowania. Twoje mięso będzie soczyste i pełne smaku! Wzbogaca aromat: Olej […]

Grzanka z jajkiem MOLE (pół-twardo), szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem

Grzanka z jajkiem MOLE (pół-twardo), szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej grzanki z jajkiem MOLE, szczypiorkowym jogurtem, wędzonym łososiem i blanszowanym szpinakiem. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybkie śniadanie lub lekką kolację, ta grzanka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Składniki: Jajko – 1 sztuka (60 […]