Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów
/*5 września 2016*/
Składniki:
- 4 liście sałaty rzymskiej (60 g)
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 1 szalotka (20 g)
- 5 pieczarek (100 g)
- ½ marchewki (40 g)
- 2 bataty (450 g)
- 1 łyżka Optimy Cardio (20 g)
- 2 łyżki oliwy (20 g)
- 1 łyżka natki z pietruszki (10 g)
- Sól i pieprz do smaku
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 432 kcal
Przygotowanie
Bataty obierz i pokrój w słupki, wymieszaj z oliwą i wyłóż na blachę z pergaminem. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach C, do lekkiego przyrumienienia. Marchew oraz pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej Optimę, zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i marchew, smaż do lekkiego odparowania wody. Następnie na patelnię dodaj mięso mielone z indyka, przypraw do smaku i smaż kilka minut. Na talerzu rozłóż liście sałaty, napełnij je farszem z indyka, a następnie posyp natką pietruszki. Obok wyłóż frytki z batatów.
Komentarz dietetyka
O pieczarkach krąży mit, że nie zawierają nic poza wodą. Nie jest to prawdą, gdyż są one bogate w witaminy z grupy B: tiaminę, niacynę i pirydoksynę. Ponadto badania wykazują pozytywny wpływ pieczarek na parametry profilu lipidowego.