Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę warzywną z pieczoną papryką. To zdrowe i niskokaloryczne danie pełne witamin i minerałów.
Składniki:
- 1 żółta cukinia (300 g)
- 1 cebula (60 g)
- Garść fasolki szparagowej (200 g)
- Kilka różyczek brokuła (150 g)
- Kilka różyczek kalafiora (150 g)
- Kilka plasterków pora (40 g)
- 1 l bulionu
- 1 łyżka oliwy extra virgin (10 g)
- 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
- 1 liść laurowy
- Sól i pieprz do smaku
- 1 czerwona papryka (200 g)
- Kilka gałązek pietruszki
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 164 kcal
Przygotowanie:
- Czerwoną paprykę włóż do nagrzanego piekarnika na 180°C i piecz do momentu, aż skórka będzie w niektórych miejscach czarna. Upieczoną paprykę obierz ze skóry i pokrój w paski, odstaw.
- Cukinię pokrój w plastry, a następnie w ćwiartki. Strąki fasolki przekrój na pół.
- W dużym rondelku rozgrzej margarynę Optima Cardio z oliwą, podsmaż na niej poszatkowaną cebulę i plasterki pora.
- Całość zalej bulionem, dodaj liść laurowy i fasolkę, gotuj około 10 minut.
- Dodaj różyczki kalafiora i brokuła, dopraw do smaku solą i pieprzem, gotuj około 8-10 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Z ugotowanej zupy wyjmij liść laurowy.
- Zupę przelej do miseczek, a następnie wyłóż do niej paski czerwonej papryki i gałązkę pietruszki.
Komentarz dietetyka:
Papryka to wspaniałe źródło witaminy C. Jedna 200-gramowa sztuka zawiera jej dużo więcej niż np. cytryna. Witamina C zapobiega utlenianiu cholesterolu i tym samym może chronić naczynia krwionośne przed rozwojem miażdżycy.