Minestrone z pieczona papryką
/*5 września 2016*/
Składniki:
- 1 cukinia żółta (300 g)
- 1 cebula (60 g)
- Garść fasolki szparagowej (200 g)
- kilka różyczek brokuła (150 g)
- kilka różyczek kalafiora (150 g)
- kilka plasterków pora (40 g)
- 1 l bulionu
- 1 łyżka oliwy extra virgin (10 g)
- 1 łyżka Optimy Cardio (20 g)
- liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 1 czerwona papryka (200 g)
- kilka gałązek pietruszki
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 164 kcal
Przygotowanie
Paprykę czerwoną włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz do momentu, aż skórka będzie w niektórych miejscach czarna. Upieczoną paprykę obierz ze skóry i pokrój w paski, odstaw. Cukinię pokrój w plastry, a następnie w ćwiartki. Strąki fasolki przekrój na pół. W dużym rondelku rozgrzej Optimę z oliwą, podsmaż na niej poszatkowaną cebulę i plasterki pora. Następnie całość zalej bulionem, dodaj liść laurowy i fasolkę, gotuj ok. 10 minut. Następnie dodaj różyczki kalafiora i brokułu, dopraw do smaku sola i pieprzem, gotuj około 8-10 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Z ugotowanej zupy wyjmij liść laurowy. Zupę przelej do miseczek, a następnie wyłóż do niej paski czerwonej papryki i gałązkę pietruszki.
Komentarz dietetyka
Papryka to wspaniałe źródło witaminy C. Jedna 200-gramowa sztuka zawiera jej
dużo więcej niż np. cytryna. Witamina C zapobiega utlenianiu cholesterolu i tym samym
może chronić naczynia krwionośne przed rozwojem miażdżycy.