Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi
/*5 września 2016*/
Składniki:
- 1 filet z dorsza (150 g)
- 1 plaster szynki (20 g)
- 1 gałązka pomidorków koktajlowych (80 g)
- 2 plasterki cytryny (20 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego ( 5 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega (10 g)
- Garść roszponki (20 g)
- 5 łyżek suchego ryżu Tricoloro (75 g)
- Sól do smaku
- Pieprz cytrynowy
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 524 kcal
Przygotowanie
Plaster szynki pokrój w paski. Osuszony ręcznikiem papierowym filet z dorsza natrzyj olejem rzepakowym, solą i pieprzem cytrynowym, następnie owiń paskami szynki. Dorsza wyłóż na pergamin. Ułóż na nim plasterki cytryny i gałązkę pomidorków koktajlowych. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach C. Roszponkę wyłóż na talerz, połóż na niej upieczonego dorsza w całym kawałku. Obok wyłóż ugotowany ryż, wymieszany wcześniej z Optimą.
Komentarz dietetyka
Dorsz to ryba morska o niskiej zawartości tłuszczu, a tym samym niskokaloryczna. Dostarcza łatwo przyswajalne białko, ponadto witaminę B12 i jod. Minimalny sposób przetworzenia pozwala zachować duże ilości cennych witamin przeciwutleniających, np. witaminy C z natki pietruszki i papryki.