Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

/*5 września 2016*/
Zapiekany dorsz w szynce z pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 1 filet z dorsza (150 g)
  • 1 plaster szynki (20 g)
  • 1 gałązka pomidorków koktajlowych (80 g)
  • 2 plasterki cytryny (20 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego ( 5 g)
  • 1 łyżeczka Optimy Omega (10 g)
  • Garść roszponki (20 g)
  • 5 łyżek suchego ryżu Tricoloro (75 g)
  • Sól do smaku
  • Pieprz cytrynowy

Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 524 kcal

Przygotowanie

Plaster szynki pokrój w paski. Osuszony ręcznikiem papierowym filet z dorsza natrzyj olejem rzepakowym, solą i pieprzem cytrynowym, następnie owiń paskami szynki. Dorsza wyłóż na pergamin. Ułóż na nim plasterki cytryny i gałązkę pomidorków koktajlowych. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach C. Roszponkę wyłóż na talerz, połóż na niej upieczonego dorsza w całym kawałku. Obok wyłóż ugotowany ryż, wymieszany wcześniej z Optimą.

Komentarz dietetyka
Dorsz to ryba morska o niskiej zawartości tłuszczu, a tym samym niskokaloryczna. Dostarcza łatwo przyswajalne białko, ponadto witaminę B12 i jod. Minimalny sposób przetworzenia pozwala zachować duże ilości cennych witamin przeciwutleniających, np. witaminy C z natki pietruszki i papryki.

Polecane przepisy