Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym

Redakcja

30.06.2024

2 minuty czytania

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym to doskonała propozycja dla miłośników zdrowej kuchni, łącząca wyjątkowe smaki i wartości odżywcze. Delikatny brokuł, pożywny makaron gryczany oraz aromatyczny sos pomarańczowy z imbirem i miodem tworzą kompozycję, która zadowoli każde podniebienie. Płatki migdałowe dodają chrupkości i delikatnie słodkiego smaku, podkreślając wyjątkowy charakter potrawy.

Składniki:

  • 1/2 brokuła (200 g)
  • 80 g makaronu gryczanego
  • 5 łyżek płatków migdałowych (20 g)
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego (120 ml)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki miodu (6 g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki margaryny Optima Cardio (9 g)
  • pieprz do smaku
  • Liczba porcji: 2
  • Wartość kaloryczna 1 porcji: 277 kcal

Przygotowanie:

  1. Brokuł umyj, podziel na różyczki, ugotuj na parze na półtwardo (ok. 7 minut).
  2. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na lekko złoty kolor.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć makaron, gotuj 3 minuty. Odcedź, wymieszaj z brokułem.
  4. Do niewielkiego garnka wlej sok pomarańczowy, dodaj imbir oraz otartą skórkę z pomarańczy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień.
  5. Dołóż miód oraz margarynę Optima Cardio, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem, zdejmij sos z ognia.

Podanie:

  1. Makaron gryczany z brokułem nałóż na talerze.
  2. Każdą porcję polej sosem pomarańczowym, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

Komentarz dietetyka:

Brokuły są bogate w witaminy: A, C, B1 i B2 oraz składniki mineralne: fosfor, wapń, magnez i żelazo. Stanowią również dobre źródło błonnika pokarmowego i związków przeciwutleniających. Oryginalnym akcentem dania jest użycie makaronu gryczanego zamiast tradycyjnego pszennego oraz ciekawe połączenie smaków – słodkich migdałów z pomarańczą.

Smacznego!

Najpopularniejsze artykuły

Piernik świąteczny – jak zrobić pyszne ciasto na Wigilię?

Prosty przepis na piernik świąteczny:L mamy dla Ciebie tradycyjny przepis na prawdziwy świąteczny piernik na miodzie! Smacznego!

Paprykarz z tuńczyka

Łatwy w przygotowaniu, pożywny dodatek do pieczywa. Tuńczyk jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Pamiętaj, że ryby w […]

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki z cukinii i batatów z łososiem i sosem koperkowym. To smaczna i zdrowa propozycja na lekki obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 1 średnia cukinia (300 g) 1 mały batat (150 g) ½ małej cebuli (30 g) 1 jajko (60 g) 2 łyżki mąki (20 g) 1 […]

Przeczytaj także

Roladki z szynki z czosnkowym pumperniklem i rukolą

Roladki z szynki z czosnkowym pumperniklem i rukolą

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na roladki z szynki z twarożkiem i pumperniklem. To smaczna i zdrowa przekąska, idealna na lekki posiłek lub przystawkę. Składniki: 2 plastry szynki wieprzowej gotowanej (40 g) 3 łyżki kremowego chudego serka twarogowego (50 g) 1 łyżeczka posiekanego koperku (3 g) 1 kromka pumpernikla (35 g) Mała garść rukoli (15 […]

Makrela z purée z ciecierzycy i pieczonego czosnku

Makrela jest jednym z najlepszych źródeł tłuszczów omega 3, które dbają o dobrą kondycję układu krążenia. W diecie […]

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Lody bananowe z orzechami i migdałami

Lody bananowe z orzechami i migdałami to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych deserów lodowych. Wykonane z dojrzałych bananów, z dodatkiem orzechów i mięty, dostarczają nie tylko wyjątkowego smaku, ale także wielu cennych składników odżywczych. Idealne na letnie dni, proste w przygotowaniu i niskokaloryczne – każdy może cieszyć się tym deserem bez wyrzutów sumienia. Składniki: 4 […]