Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym
/*2 września 2016*/Składniki:
- 1/2 brokuła (200 g)
- 80 g makaronu gryczanego
- 5 łyżek płatków migdałowych (20 g)
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego (120 ml)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/3 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1/2 łyżeczki miodu (6 g)
- 1 i 1/2 łyżeczki margaryny Optima Cardio (9 g)
- pieprz do smaku
Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 277 kcal
Przygotowanie
Brokuł umyj, podziel na różyczki, ugotuj na parze na półtwardo (ok. 7 minut). Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na lekko złoty kolor. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć makaron, gotuj 3 minuty. Odcedź, wymieszaj z brokułem. Do niewielkiego garnka wlej sok pomarańczowy, dodaj imbir oraz otartą skórkę z pomarańczy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień. Dołóż miód oraz margarynę Optima Cardio, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem, zdejmij sos z ognia.
Podanie:
Makron gryczany z brokułem nałóż na talerze. Każdą porcję polej sosem pomarańczowym, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
Komentarz dietetyka
Brokuły są bogate w witaminy: A, C, B1 i B2 oraz składniki mineralne: fosfor, wapń, magnez i żelazo. Stanowią również dobre źródło błonnika pokarmowego i związków przeciwutleniających. Oryginalnym akcentem dania jest użycie makaronu gryczanego zamiast tradycyjnego pszennego oraz ciekawe połączenie smaków – słodkich migdałów z pomarańczą.