Bagietka pełnoziarnista z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Bageitak pełnoziarnista z szynkkką gotowaną

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na bagietkę pełnoziarnistą z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo. To zdrowa i smaczna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy w sobie wyjątkowe smaki i wartości odżywcze.

Składniki:

  • 1/2 pełnoziarnistej bagietki
  • 3 plasterki szynki gotowanej – Tradycyjne Jadło
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio Potas + (12 g)
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka dobrego chrzanu
  • 1 burak
  • 2 łyżki kremu balsamicznego
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
  • Garść rukoli

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 584,3 kcal / 343 g
Białko ogółem 23,9 g
Tłuszcz 28,7 g
Węglowodany ogółem 56,9 g
Błonnik pokarmowy 4,2 g
Sód 1071 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 301,9 µg
Witamina D 2,0 µg
Cholesterol 244,2 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 5,9 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 13,7 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 6,5 g

Wykonanie:

  1. Buraka owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1,5 godziny. Po tym czasie obierz go, pokrój w cienkie plasterki i wymieszaj z balsamico, solą i pieprzem.
  2. Pełnoziarnistą bagietkę przekrój wzdłuż na pół, posmaruj margaryną na cholesterol Optima Cardio Potas+, majonezem i chrzanem.
  3. Na to rozłóż warstwę rukoli, połóż plasterki buraka, szynkę i ugotowane na twardo, pokrojone w plasterki jajko.

Komentarz dietetyka:

Buraki warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale i zawartość związków, które korzystnie działają na układ sercowo-naczyniowy: witamin C, K oraz błonnika. Obecne w burakach przeciwutleniacze i foliany pomagają w walce z wysokim poziomem cholesterolu, a także przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Składniki soku z buraków obniżają także ciśnienie tętnicze.

Składnik regionalny:

Szynka Gotowana – Tradycyjne Jadło

Wyroby Tradycyjnego Jadła produkowane są w 100% z mięsa wieprzowego z zachowaniem starych receptur i tradycji wielkopolskiej. Szynka nie zawiera sztucznych konserwantów i dodatków chemicznych. W jej przygotowaniu, jako substancja konserwująca, używana jest sól oraz sól peklowa. Peklowanie to sposób konserwowania żywności nawiązujący do jednego z najstarszych sposobów naszych przodków.

Najpopularniejsze artykuły

Hummus z pieczonym bakłażanem i kolendrą

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu

Bakłażan i cieciorka na pumperniklu Pieczony bakłażan i cieciorka to doskonałe połączenie smaków i tekstur, które sprawią, że Twoje kubki smakowe będą zachwycone. Połączenie tych składników na chrupiącym pumperniklu tworzy zdrową i sycącą przekąskę lub lekki posiłek. To danie jest bogate w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających […]

Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem

Sałatka z kaszą kuskus, ogórkiem i łososiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kuskus z wędzonym łososiem i ogórkiem. To zdrowa i szybka propozycja na lekki posiłek, który dostarczy cennych składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Składniki: ½ szklanki kaszy kuskus (90 g) ½ ogórka zielonego (90 g) 2 plastry wędzonego łososia (50 g) 1 łyżeczka natki pietruszki (3 g) […]

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Pieczone roladki z chleba tostowego z łososiem i natką pietruszki

Roladki z chleba tostowego z łososiem to elegancka i smaczna przekąska, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Połączenie delikatnego łososia, natki pietruszki i pełnoziarnistego chleba sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pożywne. Świetnie sprawdzi się jako przystawka lub lekkie danie na lunch. Składniki: 1 filet z łososia (250 […]

Przeczytaj także

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Wrapy z sałaty z indykiem i pieczarkami oraz frytki z batatów

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sałatkę z indykiem i batatami. To zdrowa i sycąca propozycja na obiad, bogata w witaminy i minerały. Składniki: 4 liście sałaty rzymskiej (60 g) 250 g mięsa mielonego z indyka 1 szalotka (20 g) 5 pieczarek (100 g) ½ marchewki (40 g) 2 bataty (450 g) 1 łyżka margaryny […]

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb graham z oscypkiem, pieczonym burakiem, suszoną żurawiną i roszponką. To doskonała propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub przekąskę, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 bułka grahamka 2 łyżeczki Optimy Cardio (12 g) 2 plasterki oscypka 1 burak 2 łyżki kremu balsamicznego Garść […]

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Krem ze śliwek z prażonymi migdałami

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na zupę śliwkową z cynamonem i grzankami. To aromatyczne i zdrowe danie, które zadowoli każdego smakosza. Składniki: ½ kg śliwek 1,5 l wody ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g) 2 goździki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu (25 g) 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych (20 g) 4 kromki chleba tostowego […]