Sałatka z kurczakiem, ananasem, selerem naciowym i orzechami włoskimi
/*5 września 2016*/
Składniki:
- 1 średnia pierś kurczaka (150 g)
- 2 łodygi selera naciowego (90 g)
- 1 plaster świeżego ananasa (80 g)
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (15 g)
- 1 łyżka Optimy Cardio (20 g)
- 1 łyżka posiekanego koperku (3 g)
- 5 orzechów włoskich (20 g)
- Ulubiona przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 225 kcal
Przygotowanie
Pierś kurczaka pokrój w średnią kostkę i wymieszaj z ulubionymi przyprawami (najlepiej sprawdzi się przyprawa ostra z chili), odstaw do zamarynowania na 15 minut. Łodygi selera pokrój w plasterki. Ananasa pokrój w średnią kostkę, uprzednio usuwając twardy środek. Orzechy rozdrobnij na małe cząstki. Na patelni rozgrzej Optimę i delikatnie przyrumień na niej zamarynowanego kurczaka. Do miski wypełnionej pokrojonym ananasem i selerem wyłóż zawartość patelni (wraz z sosem z kurczaka), dodaj jogurt i koperek, wszystko razem wymieszaj. Sałatkę posyp orzechami. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Orzechy są źródłem witamin, m.in. z grupy B i E, oraz minerałów, takich jak magnez, potas i wapń.