Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Redakcja

29.06.2024

2 minuty czytania

Tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na tosty trzy ziarna z bryndzą, pieczoną i marynowaną papryką, czarnymi oliwkami i pesto. To zdrowa i pyszna propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania.

Składniki:

  • 2 kromki dobrego pieczywa tostowego “3 ziarna”
  • 2 łyżeczki Optimą Omega 3 (10 g)
  • 2 łyżki Bryndzy Podkarpackiej
  • 1 pieczona i marynowana papryka
  • 8 czarnych oliwek kalamata
  • 2 łyżki dobrego pesto

Kaloryczność:

Wartość odżywcza Ilość
Energia 484,1 kcal / 210 g
Białko ogółem 10,8 g
Tłuszcz 36,4 g
Węglowodany ogółem 26,4 g
Błonnik pokarmowy 4,3 g
Sód 762,6 mg
Witamina A (ekwiw. retinolu) 303 µg
Witamina D 1,5 µg
Cholesterol 0,0 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 7,0 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 11,7 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 10,5 g

Wykonanie:

  1. Kromki pieczywa posmaruj margaryną obniżającą cholesterol Optimą Omega 3, pesto oraz bryndzą.
  2. Następnie połóż na nich pokrojoną w paski pieczoną i marynowaną paprykę oraz po 4 pozbawione pestek oliwki.
  3. Przykryj kanapkę drugą kromką pieczywa posmarowaną z wierzchu odrobiną Optimy.
  4. Opiekaj kanapkę na złoty kolor.

Komentarz dietetyka:

Pełnoziarniste produkty są bogate m.in. w błonnik, kwas foliowy, niacynę, fosfor, żelazo, magnez i cynk. Natomiast te oczyszczone (białe) w procesie technologicznym zostają pozbawione tych cennych składników. Pamiętaj, że produkty zbożowe stanowią podstawę zdrowej diety. Wybieraj więc te, które zawierają wszystkie dobroczynne składniki występujące w całym ziarnie. Zawarta w kanapce margaryna na cholesterol Optima Omega 3 jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, dzięki czemu wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.

Składnik regionalny:

Bryndza Podkarpacka

Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Wytwarzany z mleka owczego lub owczego i krowiego. Zawartość mleka krowiego nie może przekraczać 40% całkowitej ilości mleka użytego do produkcji bryndzy podhalańskiej. Najstarsze wzmianki o bryndzy pochodzą z 1527 roku. Bryndzę nadal wytwarza się w tradycyjny sposób taki jak setki lat temu. Jej receptura dotarła na polskie ziemie wraz z pasterzami wołoskimi. Bryndza wpisana jest do unijnego rejestru jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Bryndza to tzw. ser bundz, który został rozkruszony i wyrobiony z solą.

Najpopularniejsze artykuły

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. To idealna propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Jajka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym, podawane z razowym chlebem, stanowią zdrową i sycącą opcję posiłku. Składniki: 2 jajka (120 g) 3 podłużne pomidory typu pelati (400 g) […]

CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ, Z KOZIM TWAROGIEM, OGÓRKIEM, KAPARAMI, CZERWONA CEBULA, MIĘTĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Składniki: 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) 1 zielony […]

Grahamka

Grahamka z serem korycińskim, karmelizowaną śliwką, migdałami i radicchio

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Dzięki połączeniu składników bogatych w wartości odżywcze, ta kanapka jest idealna dla osób dbających o zdrowie […]

Przeczytaj także

Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado

Sałatka z kurczakiem i dipem z awokado

Jeśli szukasz zdrowego i pełnego smaku dania, ta sałatka z kurczakiem, awokado i rukolą jest idealnym wyborem. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z chrupiącą papryką, słodkimi pomidorkami koktajlowymi i kremowym dipem z awokado tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur. Dodatek świeżej kolendry i limonki nadaje sałatce świeżości, a prażone pestki dyni dostarczają przyjemnej nuty orzechowej. […]

Makrela z purée z ciecierzycy i pieczonego czosnku

Makrela jest jednym z najlepszych źródeł tłuszczów omega 3, które dbają o dobrą kondycję układu krążenia. W diecie […]

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym to doskonała propozycja dla miłośników zdrowej kuchni, łącząca wyjątkowe smaki i wartości odżywcze. Delikatny brokuł, pożywny makaron gryczany oraz aromatyczny sos pomarańczowy z imbirem i miodem tworzą kompozycję, która zadowoli każde podniebienie. Płatki migdałowe dodają chrupkości i delikatnie słodkiego smaku, podkreślając wyjątkowy charakter potrawy. Składniki: 1/2 brokuła (200 […]