Roladki z szynki z czosnkowym pumperniklem i rukolą
/*5 września 2016*/Składniki:
- 2 plastry szynki wieprzowej gotowanej (40 g)
- 3 łyżki kremowego chudego serka twarogowego (50 g)
- 1 łyżeczka posiekanego koperku (3 g)
- 1 kromka pumpernikla (35 g)
- Mała garść rukoli (15 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega (5 g)
- ½ małego ząbka czosnku
- sól i pieprz do smaku
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 257 kcal
Przygotowanie
W miseczce wymieszaj serek twarogowy z koperkiem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Plastry szynki posmaruj przygotowaną masą twarożkową i zroluj. Zwiniętą roladkę przekrój pod lekkim ukosem na mniejsze porcje i ułóż na talerzu. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z Optimą. Czosnkową Optimą posmaruj kromkę chleba, ułóż na niej rukolę i podaj do roladek.
Komentarz dietetyka
Związki występujące w koperku mają właściwości przeciwzakrzepowe – chronią przed niedrożnością naczyń krwionośnych.