Torcik z placuszków owsianych z twarogiem
i owocami
/*2 września 2016*/ i owocami">
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych (45 g)
- 3 łyżki razowej mąki pszennej (45 g)
- 2 białka (70 g)
- 1 żółtko (20 g)
- 3 łyżki mleka 0,5% (30 g)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (250 g)
- 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
- 1 łyżka miodu (15 g)
- 3/4 opakowania chudego warogu (200 g)
- 2 garści ulubionych owoców – truskawek, porzeczek, czereśni, malin, borówek itp. (140 g)
- 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 405 kcal
Przygotowanie
Placuszki:
Płatki owsiane zmiksuj w blenderze, wymieszaj z razową mąką pszenną. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz mleko, 3/4 szklanki jogurtu, żółtko, stopioną margarynę Optima Cardio i miód. Wlej do suchych składników, wymieszaj. Delikatnie połącz z pianą. Rozgrzej teflonową patelnię, nie dodawaj tłuszczu. Łyżką nakładaj porcje ciasta, przyrumień placki z obu ston. Twaróg zmiksuj z resztą jogurtu i łyżeczką skórki z cytryny. Owoce umyj, ewentualnie pokrój.
Podanie:
Na talerzu umieść placek, nałóż na niego po łyżce twarogu oraz owoców. Przykryj kolejnym plackiem, czynność powtórz tak, by powstał trzywarstwowy torcik. Posyp resztą skórki z cytryny.
Komentarz dietetyka
Płatki owsiane, mąka razowa oraz drobne owoce dostarczają błonnika pokarmowego, który pomaga w walce z dyslipidemią. Ten nietypowy torcik to też prawdziwa skarbnica łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego z nabiału oraz wapnia. Bardzo ważne jest, aby zawsze sięgać po produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.