Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na placuszki owsiane z jogurtem i owocami. To zdrowa i pyszna propozycja na śniadanie, która dostarczy wielu cennych wartości odżywczych.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych (45 g)
- 3 łyżki razowej mąki pszennej (45 g)
- 2 białka (70 g)
- 1 żółtko (20 g)
- 3 łyżki mleka 0,5% (30 g)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (250 g)
- 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
- 1 łyżka miodu (15 g)
- 3/4 opakowania chudego twarogu (200 g)
- 2 garści ulubionych owoców – truskawek, porzeczek, czereśni, malin, borówek itp. (140 g)
- 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 405 kcal
Przygotowanie:
Placuszki:
- Płatki owsiane zmiksuj w blenderze, wymieszaj z razową mąką pszenną.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Połącz mleko, 3/4 szklanki jogurtu, żółtko, stopioną margarynę Optima Cardio i miód. Wlej do suchych składników, wymieszaj.
- Delikatnie połącz z pianą.
- Rozgrzej teflonową patelnię, nie dodawaj tłuszczu. Łyżką nakładaj porcje ciasta, przyrumień placki z obu stron.
Twaróg z jogurtem:
- Twaróg zmiksuj z resztą jogurtu i łyżeczką skórki z cytryny.
Owoce:
- Owoce umyj, ewentualnie pokrój.
Podanie:
- Na talerzu umieść placek, nałóż na niego po łyżce twarogu oraz owoców.
- Przykryj kolejnym plackiem, czynność powtórz tak, by powstał trzywarstwowy torcik.
- Posyp resztą skórki z cytryny.
Komentarz dietetyka:
Płatki owsiane, mąka razowa oraz drobne owoce dostarczają błonnika pokarmowego, który pomaga w walce z dyslipidemią. Ten nietypowy torcik to też prawdziwa skarbnica łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego z nabiału oraz wapnia. Bardzo ważne jest, aby zawsze sięgać po produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.