Krem marchewkowy z imbirem

Redakcja

30.06.2024

2 minuty czytania

Krem marchewkowy z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą to aromatyczna i zdrowa propozycja na lekki obiad lub kolację. Połączenie słodkiej marchewki z ostrym imbirem i cytrusową nutą pomarańczy sprawia, że zupa jest wyjątkowo smaczna i orzeźwiająca. Dodatkowo, jest niskokaloryczna i bogata w witaminy.

Składniki:

  • 10 marchewek (600 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 cebula (120 g)
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru (10 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 3 szklanki niesłonego wywaru warzywnego (750 ml)
  • otarta skórka i sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki margaryny Optima Cardio (20 g)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (60 g)
  • 1 łyżka pestek dyni (10 g)

Liczba porcji:

  • 1

Wartość kaloryczna 1 porcji:

  • 157 kcal

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie warzyw:
    • Obierz marchewki, pietruszkę, cebulę, imbir i czosnek. Marchewki, pietruszkę i cebulę pokrój w kostkę.
    • Imbir opiecz z każdej strony nad palnikiem gazowym lub piecz 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.
  2. Gotowanie zupy:
    • Do dużego garnka z wywarem dodaj pietruszkę oraz marchewki, ugotuj do miękkości.
    • Na rozgrzanej margarynie Optima Cardio zeszklij cebulę i czosnek. Po minucie wrzuć imbir, duś 3 minuty, przełóż do wywaru.
    • Dodaj otartą skórkę i sok z połowy pomarańczy, gotuj 5 minut.
  3. Blendowanie:
    • Zupę zmiksuj blenderem. By konsystencja była idealnie gładka, możesz przetrzeć ją przez sito.

Podanie:

  1. Tuż przed podaniem dodaj do zupy jogurt naturalny, starannie wymieszaj.
  2. Nalej zupę do miseczek, posyp uprażonymi pestkami dyni.

Komentarz dietetyka:

Imbir nadaje zupie wyrazistość. Ostry smak, zapach i działanie zawdzięcza licznym olejkom eterycznym. Ułatwia trawienie, zapobiega mdłościom, a także korzystnie wpływa na układ krążenia.

Smacznego!

Najpopularniejsze artykuły

Ziołowe naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy

Ziołowe naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy

Naleśniki orkiszowe to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Połączenie pełnoziarnistej mąki orkiszowej z aromatycznymi ziołami i dwoma rodzajami nadzienia – serowym i z ciecierzycy – sprawia, że danie jest pełne smaku i wartości odżywczych. Składniki: 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej (120 g) 1 szklanka mleka 1,5% (125 ml) 1 jajko (60 g) 1 […]

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb razowy z kiełbasą jałowcową, marynowaną papryką, natką pietruszki i żółtym serem. To pyszna i zdrowa propozycja na sycące śniadanie lub lunch, która łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Składniki: 2 kromki chleba razowego 2 łyżeczki Optimy DHA 3 plasterki kiełbasy jałowcowej Strawa 1 cienki plasterek […]

Burgery z buraków

Burgery z buraków

Burgery z buraków to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych burgerów. Bogate w witaminy, błonnik i przeciwutleniacze, stanowią smaczną i zdrową opcję na obiad lub kolację. Przygotowane z kaszy jaglanej, pestek słonecznika i świeżych ziół, te burgery zadowolą zarówno wegetarian, jak i mięsożerców. Składniki: 4 małe buraki (400 g) 1/2 szklanki kaszy jaglanej (70 g) 3 […]

Przeczytaj także

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na rogal z makiem z gotowanym łososiem, sosem koperkowym, czerwoną cebulą i ogórkiem małosolnym. To wyjątkowa propozycja na smaczne i zdrowe śniadanie lub lunch, która łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywczych. Składniki: 1 rogal z makiem 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g) 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka […]

Makrela z purée z ciecierzycy i pieczonego czosnku

Makrela jest jednym z najlepszych źródeł tłuszczów omega 3, które dbają o dobrą kondycję układu krążenia. W diecie […]

Roladki cielęce z żurawiną, jarmużem i purée z buraków oraz śliwek

Ciekawa kompozycja produktów nie tylko pod względem smaków i aromatów, lecz także wartości odżywczej. Cielęcina jest źródłem pełnowartościowego […]