Krem marchewkowy z imbirem
/*2 września 2016*/Składniki:
- 10 marchewek (600 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 1 cebula (120 g)
- 2-centymetrowy kawałek imbiru (10 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 3 szklanki niesłonego wywaru warzywnego (750 ml)
- otarta skórka i sok z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki margaryny Optima Cardio (20 g)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (60 g)
- 1 łyżka pestek dyni (10 g)
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 157 kcal
Przygotowanie
Obierz marchewki, pietruszkę, cebulę, imbir i czosnek. Marchewki, pietruszkę i cebulę pokrój w kostkę. Imbir opiecz z każdej strony nad palnikiem gazowym lub piecz 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C. Do dużego garnka z wywarem dodaj pietruszkę oraz marchewki, ugotuj do miękkości. Na rozgrzanej margarynie Optima Cardio zeszklij cebulę i czosnek. Po minucie wrzuć imbir, duś 3 minuty, przełóż do wywaru. Dodaj otartą skórkę i sok z połowy pomarańczy, gotuj 5 minut. Zupę zmiksuj blenderem. By konsystencja była idealnie gładka, możesz przetrzeć ją przez sito.
Podanie:
Tuż przed podaniem dodaj do zupy jogurt naturalny, starannie wymieszaj. Nalej do miseczek, posyp uprażonymi pestkami dyni.
Komentarz dietetyka
Imbir nadaje zupie wyrazistość. Ostry smak, zapach i działanie zawdzięcza licznym olejkom eterycznym. Ułatwia trawienie, zapobiega mdłościom, a także korzystnie wpływa na układ krążenia.