Ziołowe naleśniki orkiszowe z twarogiem i pastą z ciecierzycy
/*1 września 2016*/Składniki:
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej (120 g)
- 1 szklanka mleka 1,5% (125 ml)
- 1 jajko (60 g)
- 1 łyżka stopionej margaryny Optima Cardio (20 g)
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku, szczypiorek, oregano oraz natka pietruszki
- 1 kostka chudego twarogu (250 g)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
- 2 łyżeczki siemienia lnianego (20 g)
- pęczek szczypiorku
- 1 i 1/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (200 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50 g)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego (100 g)
- ostra papryka
Liczba porcji: 4
Wartość kaloryczna 1 porcji: 350 kcal
Przygotowanie
Naleśniki:
Do przesianej mąki dodaj mleko, jajko, margarynę Optima Cardio, lubczyk oraz posiekane zioła, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przyrumień cienkie naleśniki.
Nadzienie:
Twaróg rozkrusz widelcem, wymieszaj z jogurtem. Dodaj podprażone na suchej patelni siemię lniane oraz posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj. Serowym nadzieniem posmaruj połowę naleśników, zwiń.
Pasta z ciecierzycy:
Ciecierzycę dokładnie zmiksuj w blenderze. Dołóż koncentrat pomidorowy i jogurt. Dopraw do smaku ostrą papryką, wymieszaj. Pastą posmaruj resztę naleśników, zwiń.
Komentarz dietetyka
Orkisz jest odmianą pszenicy, która wyróżnia się wśród zbóż znaczną zawartością błonnika pokarmowego, cynku oraz selenu. Rośliny strączkowe, w tym ciecierzyca, stanowią cenny element prozdrowotnej diety – ze względu na zawartość fi tosteroli są szczególnie polecane osobom z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.