5,00/6 głosów

6 pomysłów na zdrowe wielkanocne śniadania

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.02.2020

2020-02-13 Lektura przepisów zajmie 3 minuty
2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (6 głosów, średnio: 5,00)
Loading...
Zdrowe wielkanocne śniadanie opiera się na zbilansowanych składnikach, zdrowych tłuszczach i lekkostrawnych specjałach, które nie podwyższają cholesterolu oraz pozytywnie wpływają na serce.


Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych posiłków podczas świąt Zmartwychwstania. Nie powinniśmy jednak zapominać o diecie dla serca.

W czasie świąt łatwo można przeholować z nadprogramowym cholesterolem, dlatego też podpowiadamy, jak przygotować zdrowe śniadanie, za które nasze serce nam podziękuje.

Optima Cardio

Poniżej znajdziesz 6 propozycji na pyszne „odchudzone” wielkanocne śniadanie zgodne z dieta dla serca:

Faszerowane jajka w wersji light

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw z jaj. Jedną z naszych propozycji są jajka faszerowane. To szybki i prosty sposób na przekąskę, dającą mnóstwo możliwości  doboru farszu. Nasza propozycja to jajka z farszem z twarożkiem i szpinakiem.

Aby zrobić zdrowe wielkanocne śniadanie, potrzebujesz:

  • 4 jajek
  • ½ cebuli
  • ząbek czosnku
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • 4 łyżki twarożku
  • łyżki margaryny OptimaCardio
  • sól i pieprz

Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój wzdłuż na pół, wyciągnij żółtka. Na paleni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulkę, czosnek i szpinak. Następnie zmiksuj żółtka z twarożkiem i szpinakiem, przypraw solą i pieprzem do smaku. Farsz nałóż za pomocą szprycy i napełnij połówki jajek.

Przeczytaj również: Jajka a cholesterol

Pieczarkowe łódeczki

Lubisz pieczarki? Wypróbuj nasze pieczarkowe łódeczki. Pieczarki polecane są szczególnie osobom zmagającym się z chorobami serca. Dzięki wysokiej zawartości potasu, mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka udaru i zawału serca. Zawarta w pieczarkach miedź może mieć pozytywny wpływ na cały układ krążenia.

Do przygotowania zdrowego wielkanocnego śniadania potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 10 pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz
  • tymianek

Obierz i posiekaj pieczarki. Rozgrzej olej na patelni, zeszklij posiekaną cebulę i dodaj pieczarki. Na koniec oprósz solą i szczyptą tymianku. Ostudź jajka, przekrój je wzdłuż i wyjmij żółtko. Następnie pieczarki, cebulę i żółtka zmiksuj oraz dodaj jogurt i natkę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku. Pastą napełnij połówki jaj.

Polecamy także: Jak uchronić się przed Wielkanocnym obżarstwem?

Awokado faszerowane łososiem z twarożkiem

Awokado to wspaniały owoc, który powinien na dobre zagości w domach osób zmagających się z chorobami serca. A to za sprawą kwasu oleinowego, który pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Co więcej zawarty w nim potas przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu ciśnienia krwi. Do duetu z awokado dodaj łososia.

Przygotuj:

  • 2 awokado
  • 100g wędzonego łososia
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • 150g twarożku
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Przekrój awokado wzdłuż, wyjmij pestkę, a następnie łyżeczką wydrąż miąższ tak, aby nie uszkodzić łupiny. Rozdrobnij miąższ, wymieszaj z serkiem, pokrojonym łososiem, sokiem z cytryny i połową szczypiorku. Dopraw do smaku. Łupinki napełnij farszem, a wierz udekoruj resztą szczypiorku.

Sprawdź również: Nietolerancja laktozy a uczulenie na nabiał – jak rozpoznać?

Wiosenna sałatka

Prawdziwą ucztą dla oka będzie kolorowa sałatka, ale nie ta tradycyjna jarzynowa z majonezem. Wypróbuj nową wersję z jakiem i chrupiącymi warzywami.

Składniki na zdrowe wielkanocne śniadanie:

  • opakowanie mieszanych sałat
  • 60g wędzonego łososia
  • 1 garść kiełków lucerny
  • 2 jajka
  • 4 k rzodkiewki
  • marchew
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu light
  • sól i pieprz

Do miski wysyp opakowanie sałaty, dodaj do niej startą na tarce marchew. Następnie pokrój rzodkiewki w plastry, dodaj kiełki i wymieszaj z resztą składników. Przekrój wzdłuż jajka, połóż je na sałacie, dodaj wędzonego łososia zawiniętego w małe ruloniki. Na koniec wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj przyprawy i polej sałatkę gotowym sosem.

Sos tzatziki

Świetna propozycja na dodatek do wędlin. Potrzebujesz jedynie szklanki jogurtu, świeżego ogórka, 2 ząbków czosnku oraz łyżki oliwy z oliwek. Zatrzyj ogórka drobno na tarce, wymieszaj z jogurtem, czosnkiem i oliwą. Przypraw do smaku pieprzem i solą.

Kanapka w zdrowej wersji

Wielkanocne śniadanie może też przypominać to tradycyjne, które spożywamy na co dzień. Zadbaj jednak, by składało się ze zdrowych produktów. Doskonałą propozycją śniadaniową będzie kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem margaryny ze sterolami roślinnymi. Dobrym dodatkiem do pełnoziarnistej kanapki z margaryną funkcjonalną będzie także samodzielnie upieczona chuda wędlina drobiowa.

Sprawdź, jak przygotować wielkanocne ciasta w wersji light

Najpopularniejsze artykuły

Burger z indyka z warzywami

Burgery z indyka z cukinią i pieczarkami

Te zdrowe i pyszne burgery z indyka są idealnym rozwiązaniem dla osób szukających lżejszej alternatywy dla tradycyjnych burgerów. Połączenie soczystego mięsa z delikatnymi warzywami i aromatycznym jogurtowo-ziołowym sosem sprawia, że każdy kęs jest pełen smaku i wartości odżywczych. Poniżej znajdziesz szczegółowy przepis na przygotowanie tego wyjątkowego dania. Składniki: 500 g mielonego mięsa z piersi indyka […]

Jak przygotować wielkanocne ciasta w wersji light?

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wiele gospodyń domowych już zaczyna planować świąteczne menu. Jak przetrwać ten świąteczny czas nie rezygnując ze zdrowej diety dla serca?

Pieczona polędwiczka wieprzowa z warzywami

O pieczarkach krąży mit, że nie zawierają nic poza wodą. Nie jest to prawdą, gdyż są one […]

Przeczytaj także

Salatka nicejska – dobry wybór na letnią kolację

  Sałatka nicejska, czyli „la salada nissarda”, należy do najpopularniejszych francuskich przystawek na świecie. We wszystkich zakątkach […]

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Kanapka z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową

Zapraszamy do spróbowania naszej wyjątkowej kanapki z pstrągiem, ogórkiem, rukolą i musztardą miodową. To połączenie świeżych, zdrowych składników sprawi, że Twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczych. Idealna na szybki lunch lub lekką kolację, ta kanapka z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Składniki: 1 kromka chleba z ziarnami (35 g) 1 […]

Różowe trufle

Różowe trufle: kulki migdałowe z daktylami, kakao i truskawkowym pudrem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na kulki migdałowe z daktylami, kakao i truskawkowym pudrem. To zdrowa i pyszna przekąska, idealna na małe co nieco. Jest bogata w wartości odżywcze i doskonale sprawdzi się jako lekki deser. Składniki: 150 g migdałów 100 g daktyli 1 łyżeczka margaryny Optima Omega (5 g) 1 łyżeczka kakao (5 g) […]