Grzanki z awokado, pomidorem i bazylią na śniadanie

Drukuj

Grzanki z awokado, pomidorem i bazylią

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnio: 5,00)
Loading...

Awokado jest doskonałym źródłem korzystnych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zawiera również białko, błonnik i karotenoidy. Dzięki kombinacji witamin C, E, selenu i cynku
zapobiega stanom zapalnym. Jedzenie awokado sprzyja obniżaniu triglicerydów, złego cholesterolu LDL
oraz podwyższaniu dobrego cholesterolu HDL.

Składniki

Skala
  • 1 pomidor malinowy (200 g)
  • 4 cienkie plasterki awokado (35 g)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli (15 g)
  • 6 liści bazylii + 2 do dekoracji
  • pieprz do smaku
  • 1 bułka żytnia lub grahamka
  • 1 łyżeczka margaryny
  • Optima Omega 3 (6 g)

Sposób przygotowania

  1. U góry i na dole natnij pomidor na krzyż, zanurz we wrzątku.
  2. Po 30 sekundach wyjmij, wrzuć na chwilę do zimnej wody, obierz ze skórki.
  3. Łyżeczką usuń gniazda nasienne.
  4. Miąższ pomidora pokrój w drobną kostkę.
  5. Z awokado odetnij 4 cienkie plasterki.
  6. Cebulę posiekaj jak najdrobniej.
  7. Bazylię opłucz, porwij na kawałki.
  8. Wymieszaj pomidor, cebulę i bazylię, dopraw do
    smaku pieprzem.
  9. Bułkę przekrój na pół.
  10. Podpiecz w tosterze lub na suchej patelni, aż się ładnie zrumieni.

Uwagi

Podanie: Przygotowane grzanki posmaruj margaryną Optima Omega 3. Na
wierzch nałóż pomidory z cebulą i bazylią oraz plasterki awokado. Udekoruj
listkami bazylii.

Wartośćdietetyczna

  • Kalorie: 262