Makrela z purée z ciecierzycy i pieczonego czosnku

Makrela jest jednym z najlepszych źródeł tłuszczów omega 3, które dbają o dobrą kondycję układu krążenia. W diecie przyjaznej dla serca unikaj ryb wędzonych, które zawierają duże ilości soli. Ryby najlepiej gotować na parze, dusić bądź piec.

Wartość kaloryczna 1 porcji: 515 kcal.

Składniki na 4 porcje:

Makrele

  • 4 świeże makrele (1 kg);
  • 2 łyżki margaryny Optima Cardio (40 g);
  • 2 cytryny;
  • 2 pęczki natki pietruszki.

Purée z ciecierzycy

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (240 g);
  • 1 główka czosnku;
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie

Makrele

Cytrynę pokrój w plasterki. Nieobrany czosnek przetnij na pół. Ryby umyj, osusz, odetnij głowy. Skórę makreli natnij 3–4 razy z obu stron, natrzyj margaryną Optima Cardio. Do środka każdej ryby włóż po kilka plasterków cytryny i po połowie umytego pęczka natki pietruszki (nieco odłóż do dekoracji). Ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, obok umieść czosnek. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.

Purée z ciecierzycy

Wyjmij czosnek, wyciśnij, dodaj do ugotowanej ciecierzycy. 1–2 łyżki ziaren odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj na gładkie purée. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolej odrobinę wody z gotowania ciecierzycy.

Podanie

Na talerze nałóż purée z ciecierzycy i czosnku oraz upieczoną rybę. Udekoruj odłożoną ciecierzycą oraz natką pietruszki.