Jod: gdzie występuje, produkty bogate w jod (tabela) 2021-05-13 Lektura tego artykułu zajmie 6 minut. (15 głosów, średnio: 4,67 )
Loading...
Jak wiadomo, jod odgrywa główną rolę w normalnym funkcjonowaniu tarczycy, i im lepiej to działa, tym większe tempo metabolizmu.
Ponadto, jod zapewnia efektywne spalanie kalorii, zamieniając je w energię, a nie w tłuszcz; wzmacnia cebulki włosów, zapobiegając w ten sposób wypadanie i odporność, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i wiele innych.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez , potas , błonnik , wapń , fosfor , żelazo , cynk , selen , miedź , jod , fluor , siarka.
Produkty o dużej zawartości jodu Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Kapusta morska 300 µg 200% Kalmar 200 µg 133% Dorsz 135 µg 90% Krewetki 110 µg 73% Proszek jajeczny 64 µg 43% Okoń morski 60 µg 40% Mleko w proszku 55 µg 37% Flądra 50 µg 33% Łosoś 50 µg 33% Mleko w proszku 25% 50 µg 33% Tuńczyk 50 µg 33% Makrela 45 µg 30% Śledź 40 µg 27% Żółtko jaja kurzego 33 µg 22% Zaskórnik 20 µg 13% Jajko kurze 20 µg 13% Grzyby pieczarki 18 µg 12% Fasola (ziarno) 12 µg 8% Pszenica 11 µg 7% Kasza pszenna 10 µg 7% Pistacja 10 µg 7% Jogurt 1,5% 9 µg 6% Jogurt 3,2% 9 µg 6% Kefir 1% 9 µg 6% Kefir 2,5% 9 µg 6% Kefir 3,2% 9 µg 6% Jogurt niskotłuszczowy 9 µg 6% Mleko 1,5% 9 µg 6% Mleko 2,5% 9 µg 6% Mleko 3,2% 9 µg 6% Żyto 9 µg 6% Jęczmień 9 µg 6%
Zawartość jodu w rybach i owocach morza Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Kalmar 200 µg 133% Flądra 50 µg 33% Krewetka 110 µg 73% Łosoś 50 µg 33% Okoń morski 60 µg 40% Śledź tłusta 40 µg 27% Makrela 45 µg 30% Som 5 µg 3% Ostrobok 30 µg 20% Sandacz 5 µg 3% Dorsz 135 µg 90% Tuńczyk 50 µg 33% Zaskórnik 20 µg 13% Szczupak 5 µg 3%
Zawartość jodu w produktach mlecznych i jajach Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Białko jaja kurzego 7 µg 5% Żółtko jaja kurzego 33 µg 22% Jogurt 1,5% 9 µg 6% Jogurt 3,2% 9 µg 6% Kefir 1% 9 µg 6% Kefir 2,5% 9 µg 6% Kefir 3,2% 9 µg 6% Jogurt niskotłuszczowy 9 µg 6% Mleko 1,5% 9 µg 6% Mleko 2,5% 9 µg 6% Mleko 3,2% 9 µg 6% Mleko kozie 2 µg 1% Mleko skondensowane z cukrem 8,5% 7 µg 5% Mleko w proszku 25% 50 µg 33% Mleko w proszku chude 55 µg 37% Śmietana 30% 7 µg 5% Proszek jajeczny 64 µg 43% Jajko kurze 20 µg 13%
Zawartość jodu w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Groszek zielony (świeży) 1 µg 1% Gryka (ziarno) 5 µg 3% Kasza owsiana 5 µg 3% Kasza pszenna 10 µg 7% Kasza kasza jaglana 5 µg 3% Kasza ryżowa 1 µg 1% Mąka pszenna w/z 2 µg 1% Mąka żytnia 4 µg 3% Ciecierzyca 3 µg 2% Owies (ziarno) 8 µg 5% Pszenica 11 µg 7% Ryż (ziarno) 2 µg 1% Żyta (zboża) 9 µg 6% Soja (ziarno) 8 µg 5% Fasola (ziarno) 12 µg 8% Soczewica (ziarno) 4 µg 3% Jęczmień (zboża) 9 µg 6%
Zawartość jodu w owocach, warzywach Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Morela 1 µg 1% Bakłażan 2 µg 1% Kapusta biała 3 µg 2% Kapusta pekińska 2 µg 1% Ziemniaki 5 µg 3% Cebula 3 µg 2% Kapusta morska 300 µg 200% Ogórek 3 µg 2% Pomidor 2 µg 1% Rzodkiewka 8 µg 5% Sałata liściasta (zieleń) 8 µg 5% Burak 7 µg 5% Dynia 1 µg 1%
Jakie produkty są bogate w jod? Podsumowanie Produkty o dużej zawartości jodu Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Kapusta morska 300 µg 200% Kalmar 200 µg 133% Dorsz 135 µg 90% Krewetki 110 µg 73% Proszek jajeczny 64 µg 43% Okoń morski 60 µg 40% Mleko w proszku 55 µg 37% Flądra 50 µg 33% Łosoś 50 µg 33% Mleko w proszku 25% 50 µg 33% Tuńczyk 50 µg 33%
Zawartość jodu w rybach i owocach morza Produkt Zawartość jodu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Kalmar 200 µg 133% Flądra 50 µg 33% Krewetka 110 µg 73% Łosoś 50 µg 33% Okoń morski 60 µg 40%
Redakcję serwisu OptymalneWybory.pl tworzą dietetyczki oraz dziennikarki, których pasją jest zdrowy tryb życia.