Produkty bogate w wapń [Tabela] Warning : Undefined array key "toc_is_sticky" in
/home/users/optima/public_html/wp-content/plugins/joli-table-of-contents-pro/core/Engine/TOCBuilder.php on line
1001 2021-05-13 Lektura tego artykułu zajmie 6 minut. (12 głosów, średnio: 4,75 )
Loading...
Wapń – jest podstawowym elementem dla organizmu człowieka. Prawie każda komórka organizmu, w tym serce, nerwy, mięśnie, potrzebuje w tym elemencie do normalnego funkcjonowania. W organizmie człowieka wapń znajduje się w kościach (około 99%), w komórkach i krwi.
Sprawdź zawartość innych składników odżywczych w produktach spożywczych: magnez ,
potas ,
wapń ,
fosfor ,
żelazo ,
cynk ,
selen ,
miedź, jod ,
fluor ,
siarka ,
błonnik ,
białko ,
tłuszcze .
Produkty o wysokiej zawartości wapnia Produkt Zawartość wapnia w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Sezam 1474 mg 147% Parmezan 1184 mg 118% Mleko w proszku 1155 mg 116% Mleko w proszku 25% 1000 mg 100% Ser „Cheddar” 50% 1000 mg 100% Mleko w proszku 15% 922 mg 92% Śmietanę suche 42% 700 mg 70% Ser Gouda 700 mg 70% Bryndza 630 mg 63% Camembert 510 mg 51% Feta 493 mg 49% Sól kucharska 368 mg 37% Nasiona słonecznika 367 mg 37% Czekolada mleczna 352 mg 35% Soja (ziarno) 348 mg 35% Migdał 273 mg 27% Pietruszka 245 mg 25% Koperek 223 mg 22% Hałwa 211 mg 21% Ciecierzyca 193 mg 19% Proszek jajeczny 193 mg 19% Orzech laskowy 188 mg 19% Liście mniszka lekarskiego 187 mg 19% Czosnek 180 mg 18%
Zawartość wapnia w jajach Produkt Zawartość wapnia w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Białko jaja kurzego 10 mg 1% Żółtko jaja kurzego 136 mg 14% Proszek jajeczny 193 mg 19% Jajko kurze 55 mg 6% Jajko perlicze 54 mg 5%
Zawartość wapnia w orzechach Produkt Zawartość wapnia w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Orzeszki ziemne 76 mg 8% Orzechy włoskie 89 mg 9% Cedrowe orzechy 16 mg 2% Orzechy nerkowca 47 mg 5% Sezam 1474 mg 147% Migdał 273 mg 27% Nasiona słonecznika 367 mg 37% Pistacje 105 mg 11% Orzech laskowy 188 mg 19%
Wapń w mięsie, rybach i owocach morza Produkt Zawartość wapnia w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Kawior czerwony ziarnisty 90 mg 9% Kawior czarny ziarnisty 55 mg 6% Kalmar 40 mg 4% Flądra 45 mg 5% Katy 20 mg 2% Krewetka 70 mg 7% Łosoś 15 mg 2% Omułek 50 mg 5% Indyk 12 mg 1% Królik 20 mg 2% Kurczak 16 mg 2% Okoń morski 120 mg 12% Okoń rzeczny 50 mg 5% Jesiotr 50 mg 5% Halibut 30 mg 3% Nerki wołowe 13 mg 1% Rak rzeczny 55 mg 6% Śledź 60 mg 6% Makrela 40 mg 4% Som 50 mg 5% Sandacz 35 mg 4% Dorsz 25 mg 3% Tuńczyk 30 mg 3% Zaskórnik 20 mg 2% Ostryga 60 mg 6% Morszczuk 30 mg 3% Szczupak 40 mg 4%
Zawartość wapnia w zbożach Produkt Zawartość wapnia w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Groch 89 mg 9% Groch zielony 26 mg 3% Kasza gryczana 20 mg 2% Mąka kukurydziana 20 mg 2% Kasza manna 20 mg 2% Kasza owsiana 64 mg 6% Kasza jęczmienna 38 mg 4% Kasza pszenna 40 mg 4% Kasza pęczak 80 mg 8% Mąka gryczana 41 mg 4% Mąka kukurydziana 20 mg 2% Mąka owsiana 56 mg 6% Mąka ryżowa 20 mg 2% Ciecierzyca 193 mg 19% Owies (ziarno) 117 mg 12% Otręby owsiane 58 mg 6% Otręby pszenne 150 mg 15% Pszenica 62 mg 6% Ryż 40 mg 4% Żyto 59 mg 6% Soja 348 mg 35% Fasola (ziarno) 150 mg 15% Fasola 65 mg 7% Soczewica 83 mg 8% Jęczmień 93 mg 9%
Wapń w owocach, warzywach i zieleni Produkt Zawartość wapnia w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Morela 28 mg 3% Awokado 12 mg 1% Pigwa 23 mg 2% Wiśnia 27 mg 3% Ananas 16 mg 2% Pomarańcza 34 mg 3% Kawon 14 mg 1% Bazylia 177 mg 18% Bakłażan 15 mg 2% Borówka 25 mg 3% Winogron 30 mg 3% Wiśnia 37 mg 4% Granat 10 mg 1% Grapefruit 23 mg 2% Gruszka 19 mg 2% Melon 16 mg 2% Jeżyna 30 mg 3% Poziomka 40 mg 4% Imbir (korzeń) 16 mg 2% Figi świeże 35 mg 4% Kapusta biała 48 mg 5% Brokuł 47 mg 5% Kapusta brukselska 34 mg 3% Kalarepa 46 mg 5% Kapusta czerwona, włoska 53 mg 5% Kapusta pekińska 77 mg 8% Kalafiory 26 mg 3% Ziemniak 10 mg 1% Kiwi 40 mg 4% Kolendra (zieleń) 67 mg 7% Żurawina 14 mg 1% Rzeżucha (zieleń) 81 mg 8% Agrest 22 mg 2% Cytryn 40 mg 4% Liście mniszka lekarskiego (zieleń) 187 mg 19% Cebula (pióro) 100 mg 10% Por 87 mg 9% Cebula 31 mg 3% Malina 40 mg 4% Mango 11 mg 1% Mandarynka 35 mg 4% Marchew 27 mg 3% Moroszka 15 mg 2% Kapusta morska 40 mg 4% Rokitnik 22 mg 2% Ogórek 23 mg 2% Papaja 20 mg 2% Paprocie 32 mg 3% Brzoskwinia 20 mg 2% Pietruszka (natka) 245 mg 25% Pietruszka (korzeń) 57 mg 6% Pomidor 14 mg 1% Rabarbar (zieleń) 44 mg 4% Rzodkiewka 39 mg 4% Rzodkiew czarna 35 mg 4% Rzep 49 mg 5% Jarzębina czerwona 42 mg 4% Aronia czarna 28 mg 3% Sałata liściasta (zieleń) 77 mg 8% Burak 37 mg 4% Seler (zieleń) 72 mg 7% Seler (korzeń) 63 mg 6% Śliwka 20 mg 2% Porzeczka biała 36 mg 4% Porzeczka czerwona 36 mg 4% Porzeczka czarna 36 mg 4% Szparagi (zielone) 21 mg 2% Topinambur 20 mg 2% Dynia 25 mg 3% Koperek (zieleń) 223 mg 22% Feijoa 17 mg 2% Chrzan (korzeń) 119 mg 12% Persimmon 127 mg 13% Czereśnia 33 mg 3% Borówka 16 mg 2% Czosnek 180 mg 18% Dzika róża 28 mg 3% Szpinak (zieleń) 106 mg 11% Szczaw (zieleń) 47 mg 5% Jabłko 16 mg 2%