Produkty bogate w żelazo [Tabela]
2021-05-08 Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty.
Żelazo to jeden z najważniejszych elementów zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zawartość tego elementu jest bezpośrednio związana z poziomem hemoglobiny we krwi, co oznacza, że — z przeniesieniem tlenu do tkanek. Żelazo wchodzi w skład wielu enzymów, wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w przemianie materii, odpowiada za proces krwi, wpływa na wzrost ciała.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o wysokiej zawartości żelaza
Produkt | Zawartość żelaza w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
Sezam | 16 mg | 114% |
Kapusta morska | 16 mg | 114% |
Otręby pszenne | 14 mg | 100% |
Grzyb kurduplu | 12.2 mg | 87% |
Soczewica | 11.8 mg | 84% |
Soja | 9.7 mg | 69% |
Proszek jajeczny | 8.9 mg | 64% |
Gryka | 8.3 mg | 59% |
Jęczmień | 7.4 mg | 53% |
Groch | 7 mg | 50% |
Wątroba wołowa | 6.9 mg | 49% |
Żółtko jaja | 6.7 mg | 48% |
Kasza gryczana | 6.7 mg | 48% |
Ostrygi | 6.2 mg | 44% |
Nasiona słonecznika | 6.1 mg | 44% |
Nerki wołowe | 6 mg | 43% |
Jabłka suszone | 6 mg | 43% |
Fasola | 5.9 mg | 42% |
Czekolada gorzka | 5.6 mg | 40% |
Cedrowe orzechy | 5.5 mg | 39% |
Owies | 5.5 mg | 39% |
Otręby owsiane | 5.4 mg | 39% |
Pszenica | 5.4 mg | 39% |
Żyto | 5.4 mg | 39% |
Pszenica (twarda) | 5.3 mg | 38% |
Orzeszki ziemne | 5 mg | 36% |
Kasza pszenna | 4.7 mg | 34% |
Orzech laskowy | 4.7 mg | 34% |
Migdał | 4.2 mg | 30% |
Grzyby suszone białe | 4.1 mg | 29% |
Mąka gryczana | 4.1 mg | 29% |
Żelazo w orzechach i nasionach
Produkt | Zawartość żelaza w 100 mg | Procent dziennego zapotrzebowania |
Orzeszki ziemne | 5 mg | 36% |
Orzech włoski | 2 mg | 14% |
Żołędzie suszone | 1 mg | 7% |
Cedrowe orzechy | 5.5 mg | 39% |
Orzechy nerkowca | 3.8 mg | 27% |
Sezam | 16 mg | 114% |
Migdał | 4.2 mg | 30% |
Nasiona słonecznika | 6.1 mg | 44% |
Pistacje | 3.9 mg | 28% |
Orzech laskowy | 4.7 mg | 34% |
Żelazo w mięsie, rybach i owocach morza
Produkt | Zawartość żelaza w 100 mg | Procent dziennego zapotrzebowania |
Kawior czerwony | 1.8 mg | 13% |
Kawior czarny | 2.4 mg | 17% |
Kalmar | 1.1 mg | 8% |
Flądra | 0.7 mg | 5% |
Krewetka | 1.8 mg | 13% |
Leszcz | 0.3 mg | 2% |
Łosoś | 0.8 mg | 6% |
Omułek | 3.2 mg | 23% |
Jagnięcina | 2 mg | 14% |
Wołowina | 2.7 mg | 19% |
Indyk | 1.4 mg | 10% |
Królik | 3.3 mg | 24% |
Kurczak | 1.6 mg | 11% |
Wieprzowina | 1.4 mg | 10% |
Okoń morski | 0.9 mg | 6% |
Okoń rzeczny | 0.7 mg | 5% |
Jesiotr | 0.7 mg | 5% |
Halibut | 0.7 mg | 5% |
Wątroba wołowa | 6.9 mg | 49% |
Nerki wołowe | 6 mg | 43% |
Rak rzeczny | 1.8 mg | 13% |
Śledź | 1 mg | 7% |
Makrela | 1.7 mg | 12% |
Som | 1 mg | 7% |
Sandacz | 0.5 mg | 4% |
Dorsz | 0.5 mg | 4% |
Tuńczyk | 1 mg | 7% |
Zaskórnik | 0.4 mg | 3% |
Ostrygi | 6.2 mg | 44% |
Szczupak | 0.7 mg | 5% |
Zawartość żelaza w warzywach i owocach
Produkt | Zawartość żelaza w 100 mg | Procent dziennego zapotrzebowania |
Morela | 0.7 mg | 5% |
Awokado | 0.5 mg | 4% |
Ananas | 0.3 mg | 2% |
Pomarańcza | 0.3 mg | 2% |
Kawon | 1 mg | 7% |
Bazylia (zieleń) | 3.2 mg | 23% |
Bakłażan | 0.4 mg | 3% |
Banan | 0.6 mg | 4% |
Borówka | 0.4 mg | 3% |
Winogron | 0.6 mg | 4% |
Wiśnia | 0.5 mg | 4% |
Granat | 1 mg | 7% |
Grapefruit | 0.5 mg | 4% |
Gruszka | 2.3 mg | 16% |
Gruszka suszona | 1.8 mg | 13% |
Durian | 0.4 mg | 3% |
Melon | 1 mg | 7% |
Jeżyna | 1 mg | 7% |
Poziomka | 1.2 mg | 9% |
Sułtanka | 3 mg | 21% |
Imbir (korzeń) | 0.6 mg | 4% |
Figi świeże | 3.2 mg | 23% |
Figi suszone | 0.3 mg | 2% |
Kabaczek | 0.4 mg | 3% |
Brokuł | 0.73 mg | 5% |
Kapusta brukselska | 1.3 mg | 9% |
Kapusta czerwona, włoska | 0.6 mg | 4% |
Kapusta pekińska | 0.3 mg | 2% |
Kalafiory | 1.4 mg | 10% |
Ziemniak | 0.9 mg | 6% |
Kiwi | 0.8 mg | 6% |
Kolendra (zieleń) | 1.8 mg | 13% |
Żurawina | 0.6 mg | 4% |
Agrest | 0.8 mg | 6% |
Suszone morele | 3.2 mg | 23% |
Cytryn | 0.6 mg | 4% |
Cebula (pióro) | 1 mg | 7% |
Por | 1 mg | 7% |
Cebula | 0.8 mg | 6% |
Malina | 1.2 mg | 9% |
Mango | 0.2 mg | 1% |
Marchew | 0.7 mg | 5% |
Moroszka | 0.7 mg | 5% |
Kapusta morska | 16 mg | 114% |
Nektarynka | 0.28 mg | 2% |
Rokitnik | 1.4 mg | 10% |
Ogórek | 0.6 mg | 4% |
Papaja | 0.25 mg | 2% |
Pasternak (korzeń) | 0.6 mg | 4% |
Papryka (nowy) | 0.5 mg | 4% |
Brzoskwinia | 0.6 mg | 4% |
Brzoskwinia suszona | 3 mg | 21% |
Pietruszka (natka) | 1.9 mg | 14% |
Pietruszka (korzeń) | 0.7 mg | 5% |
Pomidor | 0.9 mg | 6% |
Rabarbar (zieleń) | 0.6 mg | 4% |
Rzodkiewka | 1 mg | 7% |
Rzep | 0.9 mg | 6% |
Sałata liściasta (zieleń) | 0.6 mg | 4% |
Burak | 1.4 mg | 10% |
Seler (zieleń) | 1.3 mg | 9% |
Seler (korzeń) | 0.5 mg | 4% |
Śliwka | 0.5 mg | 4% |
Porzeczka biała | 0.5 mg | 4% |
Porzeczka czerwona | 0.9 mg | 6% |
Porzeczka czarna | 1.3 mg | 9% |
Szparag | 0.9 mg | 6% |
Dynia | 0.4 mg | 3% |
Koperek (zieleń) | 1.6 mg | 11% |
Daktyl | 1.5 mg | 11% |
Chrzan (korzeń) | 2 mg | 14% |
Persimmon | 2.5 mg | 18% |
Czereśnia | 1.8 mg | 13% |
Borówka | 0.7 mg | 5% |
Suszone śliwki | 3 mg | 21% |
Czosnek | 1.5 mg | 11% |
Dzika róża | 1.3 mg | 9% |
Szpinak (zieleń) | 3.5 mg | 25% |
Szczaw (zieleń) | 2 mg | 14% |
Jabłko | 2.2 mg | 16% |
Jabłka suszone | 6 mg | 43% |