Żelazo to jeden z najważniejszych elementów zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zawartość tego elementu jest bezpośrednio związana z poziomem hemoglobiny we krwi, co oznacza, że — z przeniesieniem tlenu do tkanek. Żelazo wchodzi w skład wielu enzymów, wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w przemianie materii, odpowiada za proces krwi, wpływa na wzrost ciała.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o wysokiej zawartości żelaza
Produkt |
Zawartość żelaza w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Sezam |
16 mg |
114% |
Kapusta morska |
16 mg |
114% |
Otręby pszenne |
14 mg |
100% |
Grzyb kurduplu |
12.2 mg |
87% |
Soczewica |
11.8 mg |
84% |
Soja |
9.7 mg |
69% |
Proszek jajeczny |
8.9 mg |
64% |
Gryka |
8.3 mg |
59% |
Jęczmień |
7.4 mg |
53% |
Groch |
7 mg |
50% |
Wątroba wołowa |
6.9 mg |
49% |
Żółtko jaja |
6.7 mg |
48% |
Kasza gryczana |
6.7 mg |
48% |
Ostrygi |
6.2 mg |
44% |
Nasiona słonecznika |
6.1 mg |
44% |
Nerki wołowe |
6 mg |
43% |
Jabłka suszone |
6 mg |
43% |
Fasola |
5.9 mg |
42% |
Czekolada gorzka |
5.6 mg |
40% |
Cedrowe orzechy |
5.5 mg |
39% |
Owies |
5.5 mg |
39% |
Otręby owsiane |
5.4 mg |
39% |
Pszenica |
5.4 mg |
39% |
Żyto |
5.4 mg |
39% |
Pszenica (twarda) |
5.3 mg |
38% |
Orzeszki ziemne |
5 mg |
36% |
Kasza pszenna |
4.7 mg |
34% |
Orzech laskowy |
4.7 mg |
34% |
Migdał |
4.2 mg |
30% |
Grzyby suszone białe |
4.1 mg |
29% |
Mąka gryczana |
4.1 mg |
29% |
Żelazo w orzechach i nasionach
Produkt |
Zawartość żelaza w 100 mg |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Orzeszki ziemne |
5 mg |
36% |
Orzech włoski |
2 mg |
14% |
Żołędzie suszone |
1 mg |
7% |
Cedrowe orzechy |
5.5 mg |
39% |
Orzechy nerkowca |
3.8 mg |
27% |
Sezam |
16 mg |
114% |
Migdał |
4.2 mg |
30% |
Nasiona słonecznika |
6.1 mg |
44% |
Pistacje |
3.9 mg |
28% |
Orzech laskowy |
4.7 mg |
34% |
Żelazo w mięsie, rybach i owocach morza
Produkt |
Zawartość żelaza w 100 mg |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Kawior czerwony |
1.8 mg |
13% |
Kawior czarny |
2.4 mg |
17% |
Kalmar |
1.1 mg |
8% |
Flądra |
0.7 mg |
5% |
Krewetka |
1.8 mg |
13% |
Leszcz |
0.3 mg |
2% |
Łosoś |
0.8 mg |
6% |
Omułek |
3.2 mg |
23% |
Jagnięcina |
2 mg |
14% |
Wołowina |
2.7 mg |
19% |
Indyk |
1.4 mg |
10% |
Królik |
3.3 mg |
24% |
Kurczak |
1.6 mg |
11% |
Wieprzowina |
1.4 mg |
10% |
Okoń morski |
0.9 mg |
6% |
Okoń rzeczny |
0.7 mg |
5% |
Jesiotr |
0.7 mg |
5% |
Halibut |
0.7 mg |
5% |
Wątroba wołowa |
6.9 mg |
49% |
Nerki wołowe |
6 mg |
43% |
Rak rzeczny |
1.8 mg |
13% |
Śledź |
1 mg |
7% |
Makrela |
1.7 mg |
12% |
Som |
1 mg |
7% |
Sandacz |
0.5 mg |
4% |
Dorsz |
0.5 mg |
4% |
Tuńczyk |
1 mg |
7% |
Zaskórnik |
0.4 mg |
3% |
Ostrygi |
6.2 mg |
44% |
Szczupak |
0.7 mg |
5% |
Zawartość żelaza w warzywach i owocach
Produkt |
Zawartość żelaza w 100 mg |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Morela |
0.7 mg |
5% |
Awokado |
0.5 mg |
4% |
Ananas |
0.3 mg |
2% |
Pomarańcza |
0.3 mg |
2% |
Kawon |
1 mg |
7% |
Bazylia (zieleń) |
3.2 mg |
23% |
Bakłażan |
0.4 mg |
3% |
Banan |
0.6 mg |
4% |
Borówka |
0.4 mg |
3% |
Winogron |
0.6 mg |
4% |
Wiśnia |
0.5 mg |
4% |
Granat |
1 mg |
7% |
Grapefruit |
0.5 mg |
4% |
Gruszka |
2.3 mg |
16% |
Gruszka suszona |
1.8 mg |
13% |
Durian |
0.4 mg |
3% |
Melon |
1 mg |
7% |
Jeżyna |
1 mg |
7% |
Poziomka |
1.2 mg |
9% |
Sułtanka |
3 mg |
21% |
Imbir (korzeń) |
0.6 mg |
4% |
Figi świeże |
3.2 mg |
23% |
Figi suszone |
0.3 mg |
2% |
Kabaczek |
0.4 mg |
3% |
Brokuł |
0.73 mg |
5% |
Kapusta brukselska |
1.3 mg |
9% |
Kapusta czerwona, włoska |
0.6 mg |
4% |
Kapusta pekińska |
0.3 mg |
2% |
Kalafiory |
1.4 mg |
10% |
Ziemniak |
0.9 mg |
6% |
Kiwi |
0.8 mg |
6% |
Kolendra (zieleń) |
1.8 mg |
13% |
Żurawina |
0.6 mg |
4% |
Agrest |
0.8 mg |
6% |
Suszone morele |
3.2 mg |
23% |
Cytryn |
0.6 mg |
4% |
Cebula (pióro) |
1 mg |
7% |
Por |
1 mg |
7% |
Cebula |
0.8 mg |
6% |
Malina |
1.2 mg |
9% |
Mango |
0.2 mg |
1% |
Marchew |
0.7 mg |
5% |
Moroszka |
0.7 mg |
5% |
Kapusta morska |
16 mg |
114% |
Nektarynka |
0.28 mg |
2% |
Rokitnik |
1.4 mg |
10% |
Ogórek |
0.6 mg |
4% |
Papaja |
0.25 mg |
2% |
Pasternak (korzeń) |
0.6 mg |
4% |
Papryka (nowy) |
0.5 mg |
4% |
Brzoskwinia |
0.6 mg |
4% |
Brzoskwinia suszona |
3 mg |
21% |
Pietruszka (natka) |
1.9 mg |
14% |
Pietruszka (korzeń) |
0.7 mg |
5% |
Pomidor |
0.9 mg |
6% |
Rabarbar (zieleń) |
0.6 mg |
4% |
Rzodkiewka |
1 mg |
7% |
Rzep |
0.9 mg |
6% |
Sałata liściasta (zieleń) |
0.6 mg |
4% |
Burak |
1.4 mg |
10% |
Seler (zieleń) |
1.3 mg |
9% |
Seler (korzeń) |
0.5 mg |
4% |
Śliwka |
0.5 mg |
4% |
Porzeczka biała |
0.5 mg |
4% |
Porzeczka czerwona |
0.9 mg |
6% |
Porzeczka czarna |
1.3 mg |
9% |
Szparag |
0.9 mg |
6% |
Dynia |
0.4 mg |
3% |
Koperek (zieleń) |
1.6 mg |
11% |
Daktyl |
1.5 mg |
11% |
Chrzan (korzeń) |
2 mg |
14% |
Persimmon |
2.5 mg |
18% |
Czereśnia |
1.8 mg |
13% |
Borówka |
0.7 mg |
5% |
Suszone śliwki |
3 mg |
21% |
Czosnek |
1.5 mg |
11% |
Dzika róża |
1.3 mg |
9% |
Szpinak (zieleń) |
3.5 mg |
25% |
Szczaw (zieleń) |
2 mg |
14% |
Jabłko |
2.2 mg |
16% |
Jabłka suszone |
6 mg |
43% |