Produkty bogate w żelazo
Żelazo to jeden z najważniejszych elementów zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zawartość tego elementu jest bezpośrednio związana z poziomem hemoglobiny we krwi, co oznacza, że — z przeniesieniem tlenu do tkanek. Żelazo wchodzi w skład wielu enzymów, wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w przemianie materii, odpowiada za proces krwi, wpływa na wzrost ciała.
Inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, jod, cynk, selen.
Produkty o wysokiej zawartości żelaza Produkt Zawartość żelaza w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Sezam 16 mg 114% Kapusta morska 16 mg 114% Otręby pszenne 14 mg 100% Grzyb kurduplu 12.2 mg 87% Soczewica 11.8 mg 84% Soja 9.7 mg 69% Proszek jajeczny 8.9 mg 64% Gryka 8.3 mg 59% Jęczmień 7.4 mg 53% Groch 7 mg 50% Wątroba wołowa 6.9 mg 49% Żółtko jaja 6.7 mg 48% Kasza gryczana 6.7 mg 48% Ostrygi 6.2 mg 44% Nasiona słonecznika 6.1 mg 44% Nerki wołowe 6 mg 43% Jabłka suszone 6 mg 43% Fasola 5.9 mg 42% Czekolada gorzka 5.6 mg 40% Cedrowe orzechy 5.5 mg 39% Owies 5.5 mg 39% Otręby owsiane 5.4 mg 39% Pszenica 5.4 mg 39% Żyto 5.4 mg 39% Pszenica (twarda) 5.3 mg 38% Orzeszki ziemne 5 mg 36% Kasza pszenna 4.7 mg 34% Orzech laskowy 4.7 mg 34% Migdał 4.2 mg 30% Grzyby suszone białe 4.1 mg 29% Mąka gryczana 4.1 mg 29%
Żelazo w orzechach i nasionach Produkt Zawartość żelaza w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania Orzeszki ziemne 5 mg 36% Orzech włoski 2 mg 14% Żołędzie suszone 1 mg 7% Cedrowe orzechy 5.5 mg 39% Orzechy nerkowca 3.8 mg 27% Sezam 16 mg 114% Migdał 4.2 mg 30% Nasiona słonecznika 6.1 mg 44% Pistacje 3.9 mg 28% Orzech laskowy 4.7 mg 34%
Żelazo w mięsie, rybach i owocach morza Produkt Zawartość żelaza w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania Kawior czerwony 1.8 mg 13% Kawior czarny 2.4 mg 17% Kalmar 1.1 mg 8% Flądra 0.7 mg 5% Krewetka 1.8 mg 13% Leszcz 0.3 mg 2% Łosoś 0.8 mg 6% Omułek 3.2 mg 23% Jagnięcina 2 mg 14% Wołowina 2.7 mg 19% Indyk 1.4 mg 10% Królik 3.3 mg 24% Kurczak 1.6 mg 11% Wieprzowina 1.4 mg 10% Okoń morski 0.9 mg 6% Okoń rzeczny 0.7 mg 5% Jesiotr 0.7 mg 5% Halibut 0.7 mg 5% Wątroba wołowa 6.9 mg 49% Nerki wołowe 6 mg 43% Rak rzeczny 1.8 mg 13% Śledź 1 mg 7% Makrela 1.7 mg 12% Som 1 mg 7% Sandacz 0.5 mg 4% Dorsz 0.5 mg 4% Tuńczyk 1 mg 7% Zaskórnik 0.4 mg 3% Ostrygi 6.2 mg 44% Szczupak 0.7 mg 5%
Zawartość żelaza w warzywach i owocach Produkt Zawartość żelaza w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania Morela 0.7 mg 5% Awokado 0.5 mg 4% Ananas 0.3 mg 2% Pomarańcza 0.3 mg 2% Kawon 1 mg 7% Bazylia (zieleń) 3.2 mg 23% Bakłażan 0.4 mg 3% Banan 0.6 mg 4% Borówka 0.4 mg 3% Winogron 0.6 mg 4% Wiśnia 0.5 mg 4% Granat 1 mg 7% Grapefruit 0.5 mg 4% Gruszka 2.3 mg 16% Gruszka suszona 1.8 mg 13% Durian 0.4 mg 3% Melon 1 mg 7% Jeżyna 1 mg 7% Poziomka 1.2 mg 9% Sułtanka 3 mg 21% Imbir (korzeń) 0.6 mg 4% Figi świeże 3.2 mg 23% Figi suszone 0.3 mg 2% Kabaczek 0.4 mg 3% Brokuł 0.73 mg 5% Kapusta brukselska 1.3 mg 9% Kapusta czerwona, włoska 0.6 mg 4% Kapusta pekińska 0.3 mg 2% Kalafiory 1.4 mg 10% Ziemniak 0.9 mg 6% Kiwi 0.8 mg 6% Kolendra (zieleń) 1.8 mg 13% Żurawina 0.6 mg 4% Agrest 0.8 mg 6% Suszone morele 3.2 mg 23% Cytryn 0.6 mg 4% Cebula (pióro) 1 mg 7% Por 1 mg 7% Cebula 0.8 mg 6% Malina 1.2 mg 9% Mango 0.2 mg 1% Marchew 0.7 mg 5% Moroszka 0.7 mg 5% Kapusta morska 16 mg 114% Nektarynka 0.28 mg 2% Rokitnik 1.4 mg 10% Ogórek 0.6 mg 4% Papaja 0.25 mg 2% Pasternak (korzeń) 0.6 mg 4% Papryka (nowy) 0.5 mg 4% Brzoskwinia 0.6 mg 4% Brzoskwinia suszona 3 mg 21% Pietruszka (natka) 1.9 mg 14% Pietruszka (korzeń) 0.7 mg 5% Pomidor 0.9 mg 6% Rabarbar (zieleń) 0.6 mg 4% Rzodkiewka 1 mg 7% Rzep 0.9 mg 6% Sałata liściasta (zieleń) 0.6 mg 4% Burak 1.4 mg 10% Seler (zieleń) 1.3 mg 9% Seler (korzeń) 0.5 mg 4% Śliwka 0.5 mg 4% Porzeczka biała 0.5 mg 4% Porzeczka czerwona 0.9 mg 6% Porzeczka czarna 1.3 mg 9% Szparag 0.9 mg 6% Dynia 0.4 mg 3% Koperek (zieleń) 1.6 mg 11% Daktyl 1.5 mg 11% Chrzan (korzeń) 2 mg 14% Persimmon 2.5 mg 18% Czereśnia 1.8 mg 13% Borówka 0.7 mg 5% Suszone śliwki 3 mg 21% Czosnek 1.5 mg 11% Dzika róża 1.3 mg 9% Szpinak (zieleń) 3.5 mg 25% Szczaw (zieleń) 2 mg 14% Jabłko 2.2 mg 16% Jabłka suszone 6 mg 43%
Ten artykuł został napisany przez redakcję strony “Optymalne Wybory”.