Nadciśnienie – cichy wróg. Jak z nim walczyć? [Infografika]

Redakcja

7.03.2024

2 minuty czytania

Nadciśnienie – cichy wróg. Jak z nim walczyć?

Czy wiesz, że…

  • nadciśnienie tętnicze krwi to główny czynnik ryzyka zgonu Polaków?
  • z powodu nadciśnienia co roku umiera w Polsce ponad 80 000 osób?
  • nadciśnienie może nie dawać żadnych objawów i rozwijać się „podstępnie”, prowadząc do nieodwracalnych zmian w sercu?

Nadciśnienie – co to?

  • Nadciśnienie to stale utrzymujące się ciśnienie 140/90 mm Hg lub wyższe.
  • Choroba jest rozpoznawana po kilkukrotnych pomiarach ciśnienia w kilkuminutowych/kilkugodzinnych odstępach.

Skąd bierze się nadciśnienie?

Na jego rozwój wpływa wiele czynników. Najczęściej to:

Jak walczyć z nadciśnieniem?

Regularnie mierz ciśnienie krwi Zrób to np. w przychodni, aptece czy w domu. Mierz ciśnienie co najmniej 1 raz do roku, a przy niepokojących wynikach – częściej.

Zadbaj o prawidłową sylwetkę Jeśli masz nadwagę lub otyłość – zadbaj! Zadbaj o odpowiednią ilość posiłków dzięki zdrowej i urozmaiconej diecie, aby pozbyć nadprogramowe kilogramy.

Spożywaj mniej soli Nie dosalaj potraw. Unikaj wysoko przetworzonych żywności.

Ruszaj się na zdrowie Zapewnij sobie minimum 30 minut umiarkowanej aktywności dziennie (spacer, nordic walking, itp.) przez 5 dni w tygodniu.

Zmień dietę Stosuj np. zalecenia diety DASH: wybieraj zdrowsze tłuszcze (np. margarynę Optima Cardio zamiast masła).

Powiedz „nie” używkom Rzuć palenie! Ogranicz spożycie alkoholu.

Możesz wygrać z nadciśnieniem – zapewnij sobie dłuższe życie => więcej na naszej infografice

Najpopularniejsze artykuły

Jarmuż i szpinak

Wiosenne menu sercowca: po te produkty sięgaj częściej!

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. To moment, w którym aż chce się zmienić jadłospis – tak, aby był lżejszy, a zarazem bardziej odżywczy. Chcesz zadbać o swoje serce? Oto produkty, które na wiosnę powinny jak najczęściej trafiać do Twojego jadłospisu. Wiosenne menu sercowca: na co zwrócić uwagę? Podstawowe zasady odżywiania się dla osób dbających o […]

Kobieta - zawał serca

Czy grozi Ci zawał? Sprawdź 6 czynników ryzyka typowych dla kobiet

Zawał – brzmi groźnie. I rzeczywiście, z atakiem serca nie ma żartów. To stan, który może doprowadzić nawet do śmierci. Zastanawiasz się, czy Ci grozi? Poznaj najważniejsze czynniki, które zwiększają ryzyko zawału u kobiet. Niektóre Cię zaskoczą. 1.     Menopauza Czy zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego mówi się, że kobiety chorują na serce później niż mężczyźni? To […]

Zimowe menu sercowca — co warto jeść?

Zastanawiasz się, dlaczego zimą często chce się więcej jeść? Powodów ku temu może być kilka.

Przeczytaj także

Problemy z pamięcią i koncentracją – kiedy stanowią powód do niepokoju?

O ile problemy z zapamiętywaniem i koncentracją pojawiają się sporadycznie, o tyle najczęściej nie są to powody do niepokoju. Jeżeli jednak pamięć coraz częściej płata ci figle, a zdolność skupienia wyraźnie spada, mogą to być sygnały ostrzegawcze.

Menopauza a dieta

Dieta na zdrowe serce: przewodnik dla kobiet

Zdrowe serce to szansa na dłuższe i bardziej komfortowe życie. Jako kobieta zastanawiasz się, jak zadbać o ten najważniejszy mięsień? Istotną kwestią są Twoje wybory dietetyczne. Zobacz, co warto jeść, a czego unikać, aby zadbać o serce – przygotowaliśmy prosty, przejrzysty przewodnik. Dieta na zdrowe serce dla kobiet – co powinno się znaleźć w Twoim […]

Nabiał i tłuszcz mleczny w diecie sercowca – bezpieczne zamienniki (infografika)

Czy wiesz, że nabiał i tłuszcz mleczny są źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych i izomerów trans? Dlatego sercowiec powinien na nie uważać