Produkty zawierające fluor [Tabela]
Warning: Undefined array key "toc_is_sticky" in /home/users/optima/public_html/wp-content/plugins/joli-table-of-contents-pro/core/Engine/TOCBuilder.php on line 1001
2021-05-13 Lektura tego artykułu zajmie 6 minut.
Aby być zawsze w świetnej formie, ważne jest, aby monitorować sposób życia i równowagi zasilania. Tak jak organizm człowieka zawiera w sobie niemal całą tablicę Mendelejewa, ważne jest, aby odróżnić, jaka substancja i w jakich ilościach należy. W jakich produktach jest najwięcej fluoru i jakie jest dzienne zapotrzebowanie.
Zobacz inne składniki odżywcze: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o wysokiej zawartości fluoru
Produkt | Zawartość fluoru w 100 g | Procent dziennego zapotrzebowania |
Makrela | 1400 mcg | 35% |
Dorsz | 700 mcg | 18% |
Orzechy włoskie | 685 mcg | 17% |
Flądra | 430 mcg | 11% |
Katy | 430 mcg | 11% |
Łosoś | 430 mcg | 11% |
Ostrobok | 430 mcg | 11% |
Śledź | 380 mcg | 10% |
Zawartość fluoru w produktach mlecznych i jajach
Produkt | Zawartość fluoru w 100 g | Procent dziennego zapotrzebowania |
Mleko w proszku 25% | 110 mcg | 3% |
Mleko w proszku | 150 mcg | 4% |
Cheddar | 35 mcg | 1% |
Twaróg 18% | 32 mcg | 1% |
Twaróg 2% | 32 mcg | 1% |
Twaróg 9% | 32 mcg | 1% |
Proszek jajeczny | 200 mcg | 5% |
Jajko kurze | 55 mcg | 1% |
Zawartość fluoru w rybach i owocach morza
Produkt | Zawartość fluoru w 100 g | Procent dziennego zapotrzebowania |
Flądra | 430 mcg | 11% |
Krewetka | 100 mcg | 3% |
Łosoś | 430 mcg | 11% |
Мойва | 430 mcg | 11% |
Okoń morski | 140 mcg | 4% |
Makrela | 1400 mcg | 35% |
Som | 25 mcg | 1% |
Ostrobok | 430 mcg | 11% |
Sandacz | 30 mcg | 1% |
Dorsz | 700 mcg | 18% |
Tuńczyk | 100 mcg | 3% |
Zaskórnik | 160 mcg | 4% |
Szczupak | 25 mcg | 1% |
Zawartość fluoru w orzechach
Produkt | Zawartość fluoru w 100 g | Procent dziennego zapotrzebowania |
Orzechy włoskie | 685 mcg | 17% |
Migdały | 91 mcg | 2% |
Zawartość fluoru w owocach i warzywach
Produkt | Zawartość fluoru w 100 g | Procent dziennego zapotrzebowania |
Ziemniak | 30 mcg | 1% |
Cebula | 31 mcg | 1% |
Rzodkiewka | 30 mcg | 1% |
Sałata liściasta (zieleń) | 28 mcg | 1% |
Dynia | 86 mcg | 2% |