Produkty zawierające fluor [Tabela] 2021-05-13 Lektura tego artykułu zajmie 6 minut. (10 głosów, średnio: 4,60 )
Loading...
Aby być zawsze w świetnej formie, ważne jest, aby monitorować sposób życia i równowagi zasilania. Tak jak organizm człowieka zawiera w sobie niemal całą tablicę Mendelejewa, ważne jest, aby odróżnić, jaka substancja i w jakich ilościach należy. W jakich produktach jest najwięcej fluoru i jakie jest dzienne zapotrzebowanie.
Zobacz inne składniki odżywcze: magnez , potas , błonnik , wapń , fosfor , żelazo , cynk , selen , miedź , jod , fluor , siarka.
Produkty o wysokiej zawartości fluoru Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania Makrela 1400 mcg 35% Dorsz 700 mcg 18% Orzechy włoskie 685 mcg 17% Flądra 430 mcg 11% Katy 430 mcg 11% Łosoś 430 mcg 11% Ostrobok 430 mcg 11% Śledź 380 mcg 10%
Zawartość fluoru w produktach mlecznych i jajach Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania Mleko w proszku 25% 110 mcg 3% Mleko w proszku 150 mcg 4% Cheddar 35 mcg 1% Twaróg 18% 32 mcg 1% Twaróg 2% 32 mcg 1% Twaróg 9% 32 mcg 1% Proszek jajeczny 200 mcg 5% Jajko kurze 55 mcg 1%
Zawartość fluoru w rybach i owocach morza Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania Flądra 430 mcg 11% Krewetka 100 mcg 3% Łosoś 430 mcg 11% Мойва 430 mcg 11% Okoń morski 140 mcg 4% Makrela 1400 mcg 35% Som 25 mcg 1% Ostrobok 430 mcg 11% Sandacz 30 mcg 1% Dorsz 700 mcg 18% Tuńczyk 100 mcg 3% Zaskórnik 160 mcg 4% Szczupak 25 mcg 1%
Zawartość fluoru w orzechach Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania Orzechy włoskie 685 mcg 17% Migdały 91 mcg 2%
Zawartość fluoru w owocach i warzywach Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania Ziemniak 30 mcg 1% Cebula 31 mcg 1% Rzodkiewka 30 mcg 1% Sałata liściasta (zieleń) 28 mcg 1% Dynia 86 mcg 2%
Redakcję serwisu OptymalneWybory.pl tworzą dietetyczki oraz dziennikarki, których pasją jest zdrowy tryb życia.