4,60

Produkty zawierające fluor [Tabela]

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.05.2021

6 minut czytania


Aby być zawsze w świetnej formie, ważne jest, aby monitorować sposób życia i równowagi zasilania. Tak jak organizm człowieka zawiera w sobie niemal całą tablicę Mendelejewa, ważne jest, aby odróżnić, jaka substancja i w jakich ilościach należy. W jakich produktach jest najwięcej fluoru i jakie jest dzienne zapotrzebowanie.

Zobacz inne składniki odżywcze: magnezpotasbłonnikwapńfosforżelazocynkselenmiedźjodfluorsiarka.

Produkty o wysokiej zawartości fluoru

Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Makrela 1400 mcg 35%
Dorsz 700 mcg 18%
Orzechy włoskie 685 mcg 17%
Flądra 430 mcg 11%
Katy 430 mcg 11%
Łosoś 430 mcg 11%
Ostrobok 430 mcg 11%
Śledź 380 mcg 10%

Zawartość fluoru w produktach mlecznych i jajach

Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Mleko w proszku 25% 110 mcg 3%
Mleko w proszku 150 mcg 4%
Cheddar 35 mcg 1%
Twaróg 18% 32 mcg 1%
Twaróg 2% 32 mcg 1%
Twaróg 9% 32 mcg 1%
Proszek jajeczny 200 mcg 5%
Jajko kurze 55 mcg 1%

Zawartość fluoru w rybach i owocach morza

Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Flądra 430 mcg 11%
Krewetka 100 mcg 3%
Łosoś 430 mcg 11%
Мойва 430 mcg 11%
Okoń morski 140 mcg 4%
Makrela 1400 mcg 35%
Som 25 mcg 1%
Ostrobok 430 mcg 11%
Sandacz 30 mcg 1%
Dorsz 700 mcg 18%
Tuńczyk 100 mcg 3%
Zaskórnik 160 mcg 4%
Szczupak 25 mcg 1%

Zawartość fluoru w orzechach

Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Orzechy włoskie 685 mcg 17%
Migdały 91 mcg 2%

Zawartość fluoru w owocach i warzywach

Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Ziemniak 30 mcg 1%
Cebula 31 mcg 1%
Rzodkiewka 30 mcg 1%
Sałata liściasta (zieleń) 28 mcg 1%
Dynia 86 mcg 2%

Najpopularniejsze artykuły

Mierzenie ciśnienia tętniczego. Jak robić to prawidłowo?

2021-07-02 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Nadciśnienie tętnicze jest schorzeniem, które nie zawsze daje wyraźne objawy, a […]

Słodycze w diecie sercowca: czy należy ich bezwzględnie unikać?

Zmagasz się z chorobą serca? Jesteś po zawale? Jeśli tak, zapewne doskonale wiesz, jak ważna dla Twojego zdrowia jest odpowiednia dieta. Mówi się przede wszystkim o ograniczeniu spożycia tłuszczów zwierzęcych, tak aby zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu. Co jednak ze słodyczami? Czy sercowiec powinien ich bezwzględnie unikać? Wyjaśniamy.

Tłuszcze w diecie – kiedy należy ich unikać?

Rekomendacje odnoszące się do spożycia tłuszczów są bardzo jasne – i to zarówno w odniesieniu do ilości tego składnika, jak i jego jakości.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby całkowite spożycie tłuszczów wynosiło 30% całkowitej podaży energii w diecie[2]. Eksperci wskazują też, że nieco wyższe zapotrzebowanie na tę grupę składników mają kobiety niż mężczyźni[3]. Natomiast zalecenia nie kończą się na ilości, bo znacznie istotniejsza jest jakość spożywanych tłuszczów.

Przeczytaj także

Dieta niskotłuszczowa a dieta na cholesterol: czym się różnią?

Zależy Ci na utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu? To rzeczywiście bardzo ważny parametr, który ma znaczenie dla Twojego zdrowia w długofalowej perspektywy

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym

Makaron gryczany z brokułami, migdałami, sosem pomarańczowym to doskonała propozycja dla miłośników zdrowej kuchni, łącząca wyjątkowe smaki i wartości odżywcze. Delikatny brokuł, pożywny makaron gryczany oraz aromatyczny sos pomarańczowy z imbirem i miodem tworzą kompozycję, która zadowoli każde podniebienie. Płatki migdałowe dodają chrupkości i delikatnie słodkiego smaku, podkreślając wyjątkowy charakter potrawy. Składniki: 1/2 brokuła (200 […]

Jak poprawić pamięć? 6 prostych ćwiczeń na co dzień

2022-12-04 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Dobra pamięć i wysoka koncentracja przydają się na co dzień. […]