Produkty bogate w siarkę [Tabela]
Warning: Undefined array key "toc_is_sticky" in /home/users/optima/public_html/wp-content/plugins/joli-table-of-contents-pro/core/Engine/TOCBuilder.php on line 1001
2021-05-08 Lektura tego artykułu zajmie 4 minuty.
Siarka, jak i inne elementy niezbędne dla człowieka. W organizmie siarka jest zlokalizowana głównie w skórze, włosach, paznokciach i stawów. Wchodzi w skład hormonów i aminokwasów. W dzień, człowiek potrzebuje około 1 grama siarki.
Wyeliminować niedobór siarki wystarczy, włączając do swojej diety pokarmy bogate w danym elementem. Białka żywności świetnie uzupełnia zapasy siarki i dostarcza do organizmu wszystkie niezbędne substancje.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o wysokiej zawartości siarki
Produkt | Zawartość siarki w 100 g | Procent dziennego zapotrzebowania |
Proszek jajeczny | 625 mg | 63% |
Mleko w proszku 25% | 260 mg | 26% |
Mięso (indyk) | 248 mg | 25% |
Soja (ziarno) | 244 mg | 24% |
Wołowina | 230 mg | 23% |
Wieprzowina | 220 mg | 22% |
Twaróg tłusty | 220 mg | 22% |
Twaróg 2% | 200 mg | 20% |
Ciecierzyca | 198 mg | 20% |
Sandacz | 188 mg | 19% |
Białko jaja kurzego | 187 mg | 19% |
Kurczak | 186 mg | 19% |
Twaróg 9% | 180 mg | 18% |
Migdał | 178 mg | 18% |
Jajko kurze | 176 mg | 18% |
Groch (łuskany) | 170 mg | 17% |
Żółtko jaja kurzego | 170 mg | 17% |
Jagnięcina | 165 mg | 17% |
Soczewica (ziarno) | 163 mg | 16% |
Twaróg 11% | 160 mg | 16% |
Fasola (ziarno) | 159 mg | 16% |
Twaróg 18% (bold) | 150 mg | 15% |
Jajko perlicze | 124 mg | 12% |
Orzechy wołoskie | 100 mg | 10% |
Kasza pszenna | 100 mg | 10% |
Pistacje | 100 mg | 10% |
Zawartość siarki w produktach mlecznych i jajach
Produkt | Zawartość siarki w 100 g | Procent dziennego zapotrzebowania |
Białko jaja kurzego | 187 mg | 19% |
Żółtko jaja kurzego | 170 mg | 17% |
Jogurt 1,5% | 27 mg | 3% |
Jogurt 3,2% | 27 mg | 3% |
Kefir 1% | 29 mg | 3% |
Kefir 2,5% | 29 mg | 3% |
Kefir 3,2% | 29 mg | 3% |
Jogurt niskotłuszczowy | 29 mg | 3% |
Mleko 1,5% | 29 mg | 3% |
Mleko 2,5% | 29 mg | 3% |
Mleko 3,2% | 29 mg | 3% |
Mleko w proszku 25% | 260 mg | 26% |
Mleko w proszku chude | 338 mg | 34% |
Śmietana 30% | 23 mg | 2% |
Twaróg 11% | 160 mg | 16% |
Twaróg 18% | 150 mg | 15% |
Twaróg 2% | 200 mg | 20% |
Twaróg 9% | 180 mg | 18% |
Proszek jajeczny | 625 mg | 63% |
Jajko kurze | 176 mg | 18% |
Jajko perlicze | 124 mg | 12% |
Zawartość siarki w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych
Produkt | Zawartość siarki w 100 g | Procent dziennego zapotrzebowania |
Groch (łuskany) | 170 mg | 17% |
Groszek zielony (świeży) | 47 mg | 5% |
Kasza gryczana | 74 mg | 7% |
Mąka kukurydziana | 63 mg | 6% |
Kasza kaszy manny | 75 mg | 8% |
Kasza owsiana | 81 mg | 8% |
Kasza jęczmienna | 77 mg | 8% |
Kasza pszenna | 100 mg | 10% |
Kasza kasza jaglana | 77 mg | 8% |
Kasza ryżowa | 46 mg | 5% |
Kasza pęczak | 81 mg | 8% |
Ciecierzyca | 198 mg | 20% |
Owies (ziarno) | 96 mg | 10% |
Pszenica | 100 mg | 10% |
Ryż (ziarno) | 60 mg | 6% |
Żyta (zboża) | 85 mg | 9% |
Soja (ziarno) | 244 mg | 24% |
Fasola (ziarno) | 159 mg | 16% |
Soczewica (ziarno) | 163 mg | 16% |
Jęczmień (zboża) | 88 mg | 9% |
Zawartość siarki w orzechach i nasionach
Produkt | Zawartość siarki w 100 g | Procent dziennego zapotrzebowania |
Orzechy włoskie | 100 mg | 10% |
Migdał | 178 mg | 18% |
Pistacje | 100 mg | 10% |
Zawartość siarki w owocach i warzywach
Produkt | Zawartość siarki w 100 g | Procent dziennego zapotrzebowania |
Morela | 6 mg | 1% |
Bakłażan | 15 mg | 2% |
Jarmuż | 37 mg | 4% |
Ziemniak | 32 mg | 3% |
Cebula (pióro) | 24 mg | 2% |
Cebula | 65 mg | 7% |
Kapusta morska | 9 mg | 1% |
Pomidor (pomidor) | 12 mg | 1% |
Sałata liściasta (zieleń) | 16 mg | 2% |
Burak | 7 mg | 1% |
Dynia | 18 mg | 2% |