Błonnik – jeden z najlepszych środków na odchudzanie, utrzymania prawidłowej pracy jelit. Dlatego każdy człowiek, który troszczy się o swoje zdrowie, powinien włączyć do codziennej diety produkty zawierające błonnik, aby usunąć z organizmu toksyny, zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o wysokiej zawartości błonnika
Produkt |
Zawartość błonnika w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Otręby pszenne |
43.6 gr |
145% |
Grzyby suszone białe |
26.2 gr |
87% |
Figi suszone |
18.2 gr |
61% |
Suszone morele |
18 gr |
60% |
Żyta (zboże) |
16.4 gr |
55% |
Otręby owsiane |
15.4 gr |
51% |
Brzoskwinia suszona |
14.9 gr |
50% |
Jabłka suszone |
14.9 gr |
50% |
Jęczmień (zboże) |
14.5 gr |
48% |
Gryka (ziarno) |
14 gr |
47% |
Soja (ziarno) |
13.5 gr |
45% |
Mąka żytnia |
13.3 gr |
44% |
Kasza gryczana |
12.5 gr |
42% |
Mąka żytnia |
12.4 gr |
41% |
Fasola (ziarno) |
12.4 gr |
41% |
Owies (ziarno) |
12 gr |
40% |
Soczewica (ziarno) |
11.5 gr |
38% |
Kasza gryczan |
11.3 gr |
38% |
Pszenica |
11.3 gr |
38% |
Mash |
11.1 gr |
37% |
Dzika róża |
10.8 gr |
36% |
Groch (łuskany) |
10.7 gr |
36% |
Pistacje |
10.6 gr |
35% |
Mąka gryczana |
10 gr |
33% |
Ciecierzyca |
9.9 gr |
33% |
Ryż (ziarno) |
9.7 gr |
32% |
Sułtanka |
9.6 gr |
32% |
Suszone śliwki |
9 gr |
30% |
Orzeszki ziemne |
8.1 gr |
27% |
Kasza pęczak |
8.1 gr |
27% |
Kasza owsiana |
8 gr |
27% |
Kasza jęczmienna |
7.8 gr |
26% |
Czekolada gorzka |
7.4 gr |
25% |
Chrzan (korzeń) |
7.3 gr |
24% |
Grzyby kurki |
7 gr |
23% |
Migdał |
7 gr |
23% |
Błonnik w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych
Produkt |
Zawartość błonnika w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Groch |
10.7 gr |
36% |
Groszek zielony (świeży) |
5.5 gr |
18% |
Gryka (ziarno) |
14 gr |
47% |
Kasza gryczana |
11.3 gr |
38% |
Mąka kukurydziana |
4.8 gr |
16% |
Kasza kaszy manny |
3.6 gr |
12% |
Kasza owsiana |
8 gr |
27% |
Kasza jęczmienna |
7.8 gr |
26% |
Kasza pszenna |
4.6 gr |
15% |
Kasza ryżowa |
3 gr |
10% |
Kasza pęczak |
8.1 gr |
27% |
Kukurydza słodka |
2.7 gr |
9% |
Mąka gryczana |
10 gr |
33% |
Mąka kukurydziana |
4.4 gr |
15% |
Mąka owsiana |
4.5 gr |
15% |
Mąka pszenna 1 odmiany |
4.9 gr |
16% |
Mąka pszenna 2 odmiany |
6.7 gr |
22% |
Mąka ryżowa |
2.3 gr |
8% |
Ciecierzyca |
9.9 gr |
33% |
Owies (ziarno) |
12 gr |
40% |
Otręby owsiane |
15.4 gr |
51% |
Otręby pszenne |
43.6 gr |
145% |
Pszenica (ziarno, miękki odmiana) |
10.8 gr |
36% |
Pszenica (ziarno, twarda odmiana) |
11.3 gr |
38% |
Ryż (ziarno) |
9.7 gr |
32% |
Żyta (zboża) |
16.4 gr |
55% |
Soja (ziarno) |
13.5 gr |
45% |
Fasola (ziarno) |
12.4 gr |
41% |
Fasola (marchew,) |
3.4 gr |
11% |
Soczewica (ziarno) |
11.5 gr |
38% |
Jęczmień (zboża) |
14.5 gr |
48% |
Zawartość błonnika w owocach, suszonych owocach i owocach
Produkt |
Zawartość błonnika w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Morela |
2.1 gr |
7% |
Awokado |
6.7 gr |
22% |
Pigwa |
3.6 gr |
12% |
Ananas |
1.2 gr |
4% |
Pomarańcza |
2.2 gr |
7% |
Kawon |
0.4 gr |
1% |
Banan |
1.7 gr |
6% |
Borówka |
2.5 gr |
8% |
Winogron |
1.6 gr |
5% |
Wiśnia |
1.8 gr |
6% |
Borówka |
2.5 gr |
8% |
Granat |
0.9 gr |
3% |
Grapefruit |
1.8 gr |
6% |
Gruszka |
2.8 gr |
9% |
Gruszka suszona |
6 gr |
20% |
Durian |
3.8 gr |
13% |
Melon |
0.9 gr |
3% |
Jeżyna |
2.9 gr |
10% |
Poziomka |
2.2 gr |
7% |
Sułtanka |
9.6 gr |
32% |
Figi świeże |
2.5 gr |
8% |
Figi suszone |
18.2 gr |
61% |
Kiwi |
3.8 gr |
13% |
Żurawina |
3.3 gr |
11% |
Agrest |
3.4 gr |
11% |
Suszone morele |
18 gr |
60% |
Cytryn |
2 gr |
7% |
Malina |
3.7 gr |
12% |
Mango |
1.6 gr |
5% |
Mandarynka |
1.9 gr |
6% |
Moroszka |
6.3 gr |
21% |
Nektarynka |
1.7 gr |
6% |
Rokitnik |
2 gr |
7% |
Papaja |
1.7 gr |
6% |
Brzoskwinia |
2.1 gr |
7% |
Brzoskwinia suszona |
14.9 gr |
50% |
Umieść |
1 gr |
3% |
Jarzębina czerwona |
5.4 gr |
18% |
Śliwka |
1.5 gr |
5% |
Porzeczka biała |
3.4 gr |
11% |
Porzeczka czerwona |
3.4 gr |
11% |
Porzeczka czarna |
4.8 gr |
16% |
Feijoa |
6.4 gr |
21% |
Daktyl |
6 gr |
20% |
Persimmon |
1.6 gr |
5% |
Czereśnia |
1.1 gr |
4% |
Borówka |
3.1 gr |
10% |
Suszone śliwki |
9 gr |
30% |
Dzika róża |
10.8 gr |
36% |
Jabłko |
1.8 gr |
6% |
Jabłka suszone |
14.9 gr |
50% |
Zawartość błonnika w warzywach
Produkt |
Zawartość błonnika w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Bazylia (zieleń) |
1.6 gr |
5% |
Bakłażan |
2.5 gr |
8% |
Imbir (korzeń) |
2 gr |
7% |
Kabaczek |
1 gr |
3% |
Brokuł |
2.6 gr |
9% |
Kapusta brukselska |
4.2 gr |
14% |
Kapusta czerwona |
1.9 gr |
6% |
Kapusta pekińska |
1.2 gr |
4% |
Kalafior |
2.1 gr |
7% |
Ziemniak |
1.4 gr |
5% |
Kolendra (zieleń) |
2.8 gr |
9% |
Liście mniszka lekarskiego (zieleń) |
3.5 gr |
12% |
Cebula |
1.2 gr |
4% |
Por |
2.2 gr |
7% |
Cebula |
3 gr |
10% |
Marchew |
2.4 gr |
8% |
Kapusta morska |
0.6 gr |
2% |
Ogórek |
1 gr |
3% |
Pasternak (korzeń) |
4.5 gr |
15% |
Papryka |
1.9 gr |
6% |
Pietruszka (natka) |
2.1 gr |
7% |
Pietruszka (korzeń) |
3.2 gr |
11% |
Pomidor |
1.4 gr |
5% |
Rabarbar (zieleń) |
3.2 gr |
11% |
Rzodkiewka |
1.6 gr |
5% |
Rzep |
1.9 gr |
6% |
Sałata liściasta (zieleń) |
1.2 gr |
4% |
Burak |
2.5 gr |
8% |
Seler (zieleń) |
1.8 gr |
6% |
Seler (korzeń) |
3.1 gr |
10% |
Szparagi (zielone) |
1.5 gr |
5% |
Topinambur |
4.5 gr |
15% |
Dynia |
2 gr |
7% |
Koperek (zieleń) |
2.8 gr |
9% |
Chrzan (korzeń) |
7.3 gr |
24% |
Czosnek |
1.5 gr |
5% |
Szpinak (zieleń) |
1.3 gr |
4% |
Szczaw (zieleń) |
1.2 gr |
4% |