(brak ocen)

Obniż cholesterol naturalnie – włącz do diety sterole roślinne

Redakcja Optymalnewybory.pl

31.08.2016

3 minuty czytania

Być może słyszysz o nich pierwszy raz, ale możesz się z nimi zaprzyjaźnić już teraz. Jeśli w trosce o zdrowie szukasz prostych  rozwiązań, to produkty bogate w sterole i stanole roślinne powinny zostać Twoimi przyjaciółmi - przyjaciółmi od serca.

Pytanie 1: Co to są sterole/ stanole roślinne i jaką pełnią rolę?

Sterole roślinne - czym są, jakie korzyści zdrowotne przynoszą i jak obniżać cholesterol dzięki sterolom?

Sterole i stanole roślinne, tak jak cholesterol, należą do grupy steroidów, czyli związków organicznych, które naturalnie występują w tkankach roślin i zwierząt. Sterole i stanole, mówiąc pokrótce, są konkurentami cholesterolu. Wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, hamując jego wchłanianie w jelitach. Pozytywny wpływ steroli i stanoli roślinnych na gospodarkę cholesterolu w organizmie znany jest od ponad pół wieku. Ci pogromcy cholesterolu, występują zwykle w diecie w niewielkich ilościach, zbyt małych, aby skutecznie obniżyć cholesterol, dlatego warto włączyć do swojego menu żywność funkcjonalną,  jak np. Optimę Cardio, która zawiera cenne sterole roślinne. Spożywane codziennie i w odpowiedniej ilości, skutecznie pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Pytanie 2: W jakich produktach znaleźć sterole roślinne?

Gdzie występują sterole roślinne? Sterole i stanole roślinne najobficiej występują w olejach roślinnych, soi, ryżu, znajdziesz je także w sezamie, ziarnach maku, kiełkach pszenicy, orzechach i nasionach roślin strączkowych. Jednak ze względu na stosunkowo małą zwartość steroli w żywności, uzyskanie terapeutycznej ilości  z produktów naturalnych jest niemożliwe. Ich właściwości zostały wykorzystane w produkcji żywności innowacyjnej, tzw. żywności funkcjonalnej.

Pytanie 3: Co to jest żywność funkcjonalna?

Optima Cardio ze sterolami roślinnymi, które skutecznie obniżają cholesterol już w 3 tygodnie.

Żywność funkcjonalna nie różni się wyglądem, ani smakiem od tradycyjnej żywności, jednak przez dodatek substancji bioaktywnych może dużo skuteczniej oddziaływać z korzyścią dla Twojego zdrowia. Na polskim rynku z łatwością odnajdziesz produkty wzbogacane w sterole/stanole roślinne. Są to np. margaryny do smarowania pieczywa, takie jak Optima Cardio.

Pytanie 4: Kiedy sterole roślinne działają?

Dzienna dawka steroli lub stanoli roślinnych powinna wynosić 1,5–3 g. Spożywanie jej regularnie obniża stężenie cholesterolu (LDL) o 7 do 12,5 proc.

Pytanie 5: Dla kogo są sterole?

Jeśli przeczytałeś wszystkie powyższe odpowiedzi to już wiesz – dla wszystkich, którzy chcą skutecznie obniżyć poziom cholesterolu. Jeśli jednak już przyjmujesz leki obniżające cholesterol, skonsultuj spożycie żywności funkcjonalnej ze swoim lekarzem.

Dlaczego warto sięgać po żywność funkcjonalną z dodatkiem potasu?

Potas jest jednym z elektrolitów, które rozpuszczając się w wodzie, transportują składniki odżywcze do wnętrza komórek i pomagają w pozbyciu się zbędnych produktów przemiany materii. Potas jest ważnym składnikiem w diecie osób dbających o serca, ponieważ odpowiednia dawka potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Połączenie steroli roślinnych i potasu to podwójne wsparcie dla serca. Margaryna Optima Cardio Potas+ to jedyny taki produkt na rynku zawierający oba te składniki. Optima Cardio Potas+ Tekst napisany w oparciu o materiały edukacyjne Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Podziel się swoim przepisem

Prześlij nam swój ulubiony przepis, jeśli chcesz się nim podzielić ze społecznością Optymalnych Wyborów.

Dodaj przepis
Przepisy

Przeczytaj także

Oleje roślinne w diecie – dlaczego są tak ważne dla naszego zdrowia?

Na zdrowie i rozwój człowieka ma wpływ nie tylko odpowiednia ilość, ale także i jakość przyjmowanego pożywienia. […]

Wpływ spożywania mięsa na rozwój chorób sercowo-naczyniowych

2021-12-16 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Na choroby sercowo-naczyniowe zapada duża liczba Polaków, co ma związek […]

Dieta po zawale – prawidłowe nawyki

Zgodnie z zaleceniami Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego „złotym standardem” po zawale jest dieta śródziemnomorska