Aby być zawsze w świetnej formie, ważne jest, aby monitorować sposób życia i równowagi zasilania. Tak jak organizm człowieka zawiera w sobie niemal całą tablicę Mendelejewa, ważne jest, aby odróżnić, jaka substancja i w jakich ilościach należy. W jakich produktach jest najwięcej fluoru i jakie jest dzienne zapotrzebowanie.
Zobacz inne składniki odżywcze: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o wysokiej zawartości fluoru
Produkt |
Zawartość fluoru w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Makrela |
1400 mcg |
35% |
Dorsz |
700 mcg |
18% |
Orzechy włoskie |
685 mcg |
17% |
Flądra |
430 mcg |
11% |
Katy |
430 mcg |
11% |
Łosoś |
430 mcg |
11% |
Ostrobok |
430 mcg |
11% |
Śledź |
380 mcg |
10% |
Zawartość fluoru w produktach mlecznych i jajach
Produkt |
Zawartość fluoru w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Mleko w proszku 25% |
110 mcg |
3% |
Mleko w proszku |
150 mcg |
4% |
Cheddar |
35 mcg |
1% |
Twaróg 18% |
32 mcg |
1% |
Twaróg 2% |
32 mcg |
1% |
Twaróg 9% |
32 mcg |
1% |
Proszek jajeczny |
200 mcg |
5% |
Jajko kurze |
55 mcg |
1% |
Zawartość fluoru w rybach i owocach morza
Produkt |
Zawartość fluoru w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Flądra |
430 mcg |
11% |
Krewetka |
100 mcg |
3% |
Łosoś |
430 mcg |
11% |
Мойва |
430 mcg |
11% |
Okoń morski |
140 mcg |
4% |
Makrela |
1400 mcg |
35% |
Som |
25 mcg |
1% |
Ostrobok |
430 mcg |
11% |
Sandacz |
30 mcg |
1% |
Dorsz |
700 mcg |
18% |
Tuńczyk |
100 mcg |
3% |
Zaskórnik |
160 mcg |
4% |
Szczupak |
25 mcg |
1% |
Zawartość fluoru w orzechach
Produkt |
Zawartość fluoru w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Orzechy włoskie |
685 mcg |
17% |
Migdały |
91 mcg |
2% |
Zawartość fluoru w owocach i warzywach
Produkt |
Zawartość fluoru w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Ziemniak |
30 mcg |
1% |
Cebula |
31 mcg |
1% |
Rzodkiewka |
30 mcg |
1% |
Sałata liściasta (zieleń) |
28 mcg |
1% |
Dynia |
86 mcg |
2% |