4,60

Produkty zawierające fluor [Tabela]

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.05.2021

6 minut czytania


Aby być zawsze w świetnej formie, ważne jest, aby monitorować sposób życia i równowagi zasilania. Tak jak organizm człowieka zawiera w sobie niemal całą tablicę Mendelejewa, ważne jest, aby odróżnić, jaka substancja i w jakich ilościach należy. W jakich produktach jest najwięcej fluoru i jakie jest dzienne zapotrzebowanie.

Zobacz inne składniki odżywcze: magnezpotasbłonnikwapńfosforżelazocynkselenmiedźjodfluorsiarka.

Produkty o wysokiej zawartości fluoru

Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Makrela 1400 mcg 35%
Dorsz 700 mcg 18%
Orzechy włoskie 685 mcg 17%
Flądra 430 mcg 11%
Katy 430 mcg 11%
Łosoś 430 mcg 11%
Ostrobok 430 mcg 11%
Śledź 380 mcg 10%

Zawartość fluoru w produktach mlecznych i jajach

Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Mleko w proszku 25% 110 mcg 3%
Mleko w proszku 150 mcg 4%
Cheddar 35 mcg 1%
Twaróg 18% 32 mcg 1%
Twaróg 2% 32 mcg 1%
Twaróg 9% 32 mcg 1%
Proszek jajeczny 200 mcg 5%
Jajko kurze 55 mcg 1%

Zawartość fluoru w rybach i owocach morza

Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Flądra 430 mcg 11%
Krewetka 100 mcg 3%
Łosoś 430 mcg 11%
Мойва 430 mcg 11%
Okoń morski 140 mcg 4%
Makrela 1400 mcg 35%
Som 25 mcg 1%
Ostrobok 430 mcg 11%
Sandacz 30 mcg 1%
Dorsz 700 mcg 18%
Tuńczyk 100 mcg 3%
Zaskórnik 160 mcg 4%
Szczupak 25 mcg 1%

Zawartość fluoru w orzechach

Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Orzechy włoskie 685 mcg 17%
Migdały 91 mcg 2%

Zawartość fluoru w owocach i warzywach

Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Ziemniak 30 mcg 1%
Cebula 31 mcg 1%
Rzodkiewka 30 mcg 1%
Sałata liściasta (zieleń) 28 mcg 1%
Dynia 86 mcg 2%

Najpopularniejsze artykuły

Kwasy Omega-3 – dlaczego są takie ważne

Czym są popularne omega-3 i skąd ta niezbędność? Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych, nazywanych […]

Rośliny strączkowe: naturalna broń w walce z cholesterolem

Główną przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu – wyłączając uwarunkowania genetyczne – jest nieprawidłowy sposób odżywiania. Chodzi między innymi o nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych, których optymalna ilość w diecie nie powinna przekraczać 10% energii wynikającej z zapotrzebowania.

Polskie ryby: które z nich warto jeść? Ranking

2022-10-12 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Chociaż spożycie ryb w Polsce rośnie z roku na rok, […]

Przeczytaj także

Jak obniżyć cholesterol? 30 skutecznych, sprawdzonych domowych sposobów na obniżenie cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu jest ważnym sygnałem, który wysyła nasz organizm. Jeśli nie chcesz doprowadzić do zaburzeń gospodarki lipidowej, wprowadź konieczne zmiany. Dowiedz się, jak domowymi sposobami obniżyć cholesterol, a także jakie produkty spożywcze będą w tym pomocne.  

Normy cholesterolu

Wszystko o cholesterolu: rodzaje, normy, przyczyny, diagnostyka, leczenie i profilaktyka. Dowiedz się, jak utrzymać zdrowy poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom serca.

Co to jest cholesterol? Cholesterol to woskowata, tłuszczopodobna substancja występująca we wszystkich komórkach naszego ciała. Wbrew powszechnemu przekonaniu, cholesterol jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i pełni wiele ważnych funkcji: Buduje ściany komórkowe Jest składnikiem tkanek Uczestniczy w produkcji hormonów Bierze udział w syntezie witaminy D Jest potrzebny do produkcji kwasów żółciowych Pomaga w trawieniu […]

Jak dbać o pamięć seniora? Proste ćwiczenia!

Jakie ćwiczenia i aktywności wspierają dobre funkcjonowanie mózgu? Mózg można trenować – poznaj proste ćwiczenia. Wsparcie dla mózgu to też dieta i ruch!