4,60

Produkty zawierające fluor [Tabela]

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.05.2021

6 minut czytania


Aby być zawsze w świetnej formie, ważne jest, aby monitorować sposób życia i równowagi zasilania. Tak jak organizm człowieka zawiera w sobie niemal całą tablicę Mendelejewa, ważne jest, aby odróżnić, jaka substancja i w jakich ilościach należy. W jakich produktach jest najwięcej fluoru i jakie jest dzienne zapotrzebowanie.

Zobacz inne składniki odżywcze: magnezpotasbłonnikwapńfosforżelazocynkselenmiedźjodfluorsiarka.

Produkty o wysokiej zawartości fluoru

Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Makrela 1400 mcg 35%
Dorsz 700 mcg 18%
Orzechy włoskie 685 mcg 17%
Flądra 430 mcg 11%
Katy 430 mcg 11%
Łosoś 430 mcg 11%
Ostrobok 430 mcg 11%
Śledź 380 mcg 10%

Zawartość fluoru w produktach mlecznych i jajach

Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Mleko w proszku 25% 110 mcg 3%
Mleko w proszku 150 mcg 4%
Cheddar 35 mcg 1%
Twaróg 18% 32 mcg 1%
Twaróg 2% 32 mcg 1%
Twaróg 9% 32 mcg 1%
Proszek jajeczny 200 mcg 5%
Jajko kurze 55 mcg 1%

Zawartość fluoru w rybach i owocach morza

Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Flądra 430 mcg 11%
Krewetka 100 mcg 3%
Łosoś 430 mcg 11%
Мойва 430 mcg 11%
Okoń morski 140 mcg 4%
Makrela 1400 mcg 35%
Som 25 mcg 1%
Ostrobok 430 mcg 11%
Sandacz 30 mcg 1%
Dorsz 700 mcg 18%
Tuńczyk 100 mcg 3%
Zaskórnik 160 mcg 4%
Szczupak 25 mcg 1%

Zawartość fluoru w orzechach

Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Orzechy włoskie 685 mcg 17%
Migdały 91 mcg 2%

Zawartość fluoru w owocach i warzywach

Produkt Zawartość fluoru w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Ziemniak 30 mcg 1%
Cebula 31 mcg 1%
Rzodkiewka 30 mcg 1%
Sałata liściasta (zieleń) 28 mcg 1%
Dynia 86 mcg 2%

Najpopularniejsze artykuły

Wpływ spożywania mięsa na rozwój chorób sercowo-naczyniowych

2021-12-16 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty Na choroby sercowo-naczyniowe zapada duża liczba Polaków, co ma związek […]

8 objawów chorób serca, które powinny Cię zaniepokoić

Choroby serca to obecnie najczęstsza przyczyna zgonów na świecie

Antyoksydanty a profilaktyka alzheimera. Co warto wiedzieć?

Choroba Alzheimera stanowi najczęstszą przyczynę otępienia u seniorów, a ryzyko zapadnięcia na nią rośnie wraz z wiekiem[1]. Jednym ze sposobów na jego zmniejszenie jest zdrowa dieta. Wśród składników, które rekomenduje się z myślą o profilaktyce demencji, często wymieniane są antyoksydanty. Czym są i dlaczego są tak istotne?

Przeczytaj także

Zimowy trening dla serca — 5 prostych ćwiczeń, które poprawią krążenie!

Chcesz prowadzić zdrowy tryb życia i zadbać o dobre funkcjonowanie serca? Jeśli tak, potrzebujesz minimum 30-45 minut ruchu dziennie

Sterole roślinne w dyslipidemii i profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych

Choroby sercowo-naczyniowe są tymi, które najczęściej przyczyniają się do śmierci na świecie. Jak pokazują statystyki, to właśnie one są odpowiedzialne za 42% zgonów mężczyzn poniżej 75. roku życia i 38% kobiet w tej grupie wiekowej

Olej ryżowy

Olej ryżowy – właściwości odżywcze, zastosowanie i wpływ na zdrowie

Olej ryżowy – skarb kuchni azjatyckiej Olej ryżowy powstaje z bogatych w błonnik otrąb ryżowych. Jest jednym z najpopularniejszych olejów w krajach azjatyckich, zwłaszcza w Japonii i Indiach. Wytwarzany jest poprzez tłoczenie lub ekstrakcję pękniętych łusek ryżowych. Zwykle poddawany zostaje procesowi rafinacji, dzięki czemu charakteryzuje się jasnym, żółtawym kolorem. Skład oleju ryżowego – bogate źródło […]