Wapń – jest podstawowym elementem dla organizmu człowieka. Prawie każda komórka organizmu, w tym serce, nerwy, mięśnie, potrzebuje w tym elemencie do normalnego funkcjonowania. W organizmie człowieka wapń znajduje się w kościach (około 99%), w komórkach i krwi.
Sprawdź zawartość innych składników odżywczych w produktach spożywczych: magnez,
potas,
wapń,
fosfor,
żelazo,
cynk,
selen,
miedź, jod,
fluor,
siarka,
błonnik,
białko,
tłuszcze.
Produkty o wysokiej zawartości wapnia
Produkt |
Zawartość wapnia w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Sezam |
1474 mg |
147% |
Parmezan |
1184 mg |
118% |
Mleko w proszku |
1155 mg |
116% |
Mleko w proszku 25% |
1000 mg |
100% |
Ser “Cheddar” 50% |
1000 mg |
100% |
Mleko w proszku 15% |
922 mg |
92% |
Śmietanę suche 42% |
700 mg |
70% |
Ser Gouda |
700 mg |
70% |
Bryndza |
630 mg |
63% |
Camembert |
510 mg |
51% |
Feta |
493 mg |
49% |
Sól kucharska |
368 mg |
37% |
Nasiona słonecznika |
367 mg |
37% |
Czekolada mleczna |
352 mg |
35% |
Soja (ziarno) |
348 mg |
35% |
Migdał |
273 mg |
27% |
Pietruszka |
245 mg |
25% |
Koperek |
223 mg |
22% |
Hałwa |
211 mg |
21% |
Ciecierzyca |
193 mg |
19% |
Proszek jajeczny |
193 mg |
19% |
Orzech laskowy |
188 mg |
19% |
Liście mniszka lekarskiego |
187 mg |
19% |
Czosnek |
180 mg |
18% |
Zawartość wapnia w jajach
Produkt |
Zawartość wapnia w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Białko jaja kurzego |
10 mg |
1% |
Żółtko jaja kurzego |
136 mg |
14% |
Proszek jajeczny |
193 mg |
19% |
Jajko kurze |
55 mg |
6% |
Jajko perlicze |
54 mg |
5% |
Zawartość wapnia w orzechach
Produkt |
Zawartość wapnia w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Orzeszki ziemne |
76 mg |
8% |
Orzechy włoskie |
89 mg |
9% |
Cedrowe orzechy |
16 mg |
2% |
Orzechy nerkowca |
47 mg |
5% |
Sezam |
1474 mg |
147% |
Migdał |
273 mg |
27% |
Nasiona słonecznika |
367 mg |
37% |
Pistacje |
105 mg |
11% |
Orzech laskowy |
188 mg |
19% |
Wapń w mięsie, rybach i owocach morza
Produkt |
Zawartość wapnia w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Kawior czerwony ziarnisty |
90 mg |
9% |
Kawior czarny ziarnisty |
55 mg |
6% |
Kalmar |
40 mg |
4% |
Flądra |
45 mg |
5% |
Katy |
20 mg |
2% |
Krewetka |
70 mg |
7% |
Łosoś |
15 mg |
2% |
Omułek |
50 mg |
5% |
Indyk |
12 mg |
1% |
Królik |
20 mg |
2% |
Kurczak |
16 mg |
2% |
Okoń morski |
120 mg |
12% |
Okoń rzeczny |
50 mg |
5% |
Jesiotr |
50 mg |
5% |
Halibut |
30 mg |
3% |
Nerki wołowe |
13 mg |
1% |
Rak rzeczny |
55 mg |
6% |
Śledź |
60 mg |
6% |
Makrela |
40 mg |
4% |
Som |
50 mg |
5% |
Sandacz |
35 mg |
4% |
Dorsz |
25 mg |
3% |
Tuńczyk |
30 mg |
3% |
Zaskórnik |
20 mg |
2% |
Ostryga |
60 mg |
6% |
Morszczuk |
30 mg |
3% |
Szczupak |
40 mg |
4% |
Zawartość wapnia w zbożach
Produkt |
Zawartość wapnia w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Groch |
89 mg |
9% |
Groch zielony |
26 mg |
3% |
Kasza gryczana |
20 mg |
2% |
Mąka kukurydziana |
20 mg |
2% |
Kasza manna |
20 mg |
2% |
Kasza owsiana |
64 mg |
6% |
Kasza jęczmienna |
38 mg |
4% |
Kasza pszenna |
40 mg |
4% |
Kasza pęczak |
80 mg |
8% |
Mąka gryczana |
41 mg |
4% |
Mąka kukurydziana |
20 mg |
2% |
Mąka owsiana |
56 mg |
6% |
Mąka ryżowa |
20 mg |
2% |
Ciecierzyca |
193 mg |
19% |
Owies (ziarno) |
117 mg |
12% |
Otręby owsiane |
58 mg |
6% |
Otręby pszenne |
150 mg |
15% |
Pszenica |
62 mg |
6% |
Ryż |
40 mg |
4% |
Żyto |
59 mg |
6% |
Soja |
348 mg |
35% |
Fasola (ziarno) |
150 mg |
15% |
Fasola |
65 mg |
7% |
Soczewica |
83 mg |
8% |
Jęczmień |
93 mg |
9% |
Wapń w owocach, warzywach i zieleni
Produkt |
Zawartość wapnia w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Morela |
28 mg |
3% |
Awokado |
12 mg |
1% |
Pigwa |
23 mg |
2% |
Wiśnia |
27 mg |
3% |
Ananas |
16 mg |
2% |
Pomarańcza |
34 mg |
3% |
Kawon |
14 mg |
1% |
Bazylia |
177 mg |
18% |
Bakłażan |
15 mg |
2% |
Borówka |
25 mg |
3% |
Winogron |
30 mg |
3% |
Wiśnia |
37 mg |
4% |
Granat |
10 mg |
1% |
Grapefruit |
23 mg |
2% |
Gruszka |
19 mg |
2% |
Melon |
16 mg |
2% |
Jeżyna |
30 mg |
3% |
Poziomka |
40 mg |
4% |
Imbir (korzeń) |
16 mg |
2% |
Figi świeże |
35 mg |
4% |
Kapusta biała |
48 mg |
5% |
Brokuł |
47 mg |
5% |
Kapusta brukselska |
34 mg |
3% |
Kalarepa |
46 mg |
5% |
Kapusta czerwona, włoska |
53 mg |
5% |
Kapusta pekińska |
77 mg |
8% |
Kalafiory |
26 mg |
3% |
Ziemniak |
10 mg |
1% |
Kiwi |
40 mg |
4% |
Kolendra (zieleń) |
67 mg |
7% |
Żurawina |
14 mg |
1% |
Rzeżucha (zieleń) |
81 mg |
8% |
Agrest |
22 mg |
2% |
Cytryn |
40 mg |
4% |
Liście mniszka lekarskiego (zieleń) |
187 mg |
19% |
Cebula (pióro) |
100 mg |
10% |
Por |
87 mg |
9% |
Cebula |
31 mg |
3% |
Malina |
40 mg |
4% |
Mango |
11 mg |
1% |
Mandarynka |
35 mg |
4% |
Marchew |
27 mg |
3% |
Moroszka |
15 mg |
2% |
Kapusta morska |
40 mg |
4% |
Rokitnik |
22 mg |
2% |
Ogórek |
23 mg |
2% |
Papaja |
20 mg |
2% |
Paprocie |
32 mg |
3% |
Brzoskwinia |
20 mg |
2% |
Pietruszka (natka) |
245 mg |
25% |
Pietruszka (korzeń) |
57 mg |
6% |
Pomidor |
14 mg |
1% |
Rabarbar (zieleń) |
44 mg |
4% |
Rzodkiewka |
39 mg |
4% |
Rzodkiew czarna |
35 mg |
4% |
Rzep |
49 mg |
5% |
Jarzębina czerwona |
42 mg |
4% |
Aronia czarna |
28 mg |
3% |
Sałata liściasta (zieleń) |
77 mg |
8% |
Burak |
37 mg |
4% |
Seler (zieleń) |
72 mg |
7% |
Seler (korzeń) |
63 mg |
6% |
Śliwka |
20 mg |
2% |
Porzeczka biała |
36 mg |
4% |
Porzeczka czerwona |
36 mg |
4% |
Porzeczka czarna |
36 mg |
4% |
Szparagi (zielone) |
21 mg |
2% |
Topinambur |
20 mg |
2% |
Dynia |
25 mg |
3% |
Koperek (zieleń) |
223 mg |
22% |
Feijoa |
17 mg |
2% |
Chrzan (korzeń) |
119 mg |
12% |
Persimmon |
127 mg |
13% |
Czereśnia |
33 mg |
3% |
Borówka |
16 mg |
2% |
Czosnek |
180 mg |
18% |
Dzika róża |
28 mg |
3% |
Szpinak (zieleń) |
106 mg |
11% |
Szczaw (zieleń) |
47 mg |
5% |
Jabłko |
16 mg |
2% |