Wapń – jest podstawowym elementem dla organizmu człowieka. Prawie każda komórka organizmu, w tym serce, nerwy, mięśnie, potrzebuje w tym elemencie do normalnego funkcjonowania. W organizmie człowieka wapń znajduje się w kościach (około 99%), w komórkach i krwi.
Sprawdź zawartość innych składników odżywczych w produktach spożywczych: magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka, błonnik, białko, tłuszcze.
Produkty o wysokiej zawartości wapnia
| Produkt | Zawartość wapnia w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Sezam | 1474 mg | 147% |
| Parmezan | 1184 mg | 118% |
| Mleko w proszku | 1155 mg | 116% |
| Mleko w proszku 25% | 1000 mg | 100% |
| Ser “Cheddar” 50% | 1000 mg | 100% |
| Mleko w proszku 15% | 922 mg | 92% |
| Śmietanę suche 42% | 700 mg | 70% |
| Ser Gouda | 700 mg | 70% |
| Bryndza | 630 mg | 63% |
| Camembert | 510 mg | 51% |
| Feta | 493 mg | 49% |
| Sól kucharska | 368 mg | 37% |
| Nasiona słonecznika | 367 mg | 37% |
| Czekolada mleczna | 352 mg | 35% |
| Soja (ziarno) | 348 mg | 35% |
| Migdał | 273 mg | 27% |
| Pietruszka | 245 mg | 25% |
| Koperek | 223 mg | 22% |
| Hałwa | 211 mg | 21% |
| Ciecierzyca | 193 mg | 19% |
| Proszek jajeczny | 193 mg | 19% |
| Orzech laskowy | 188 mg | 19% |
| Liście mniszka lekarskiego | 187 mg | 19% |
| Czosnek | 180 mg | 18% |
Zawartość wapnia w jajach
| Produkt | Zawartość wapnia w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Białko jaja kurzego | 10 mg | 1% |
| Żółtko jaja kurzego | 136 mg | 14% |
| Proszek jajeczny | 193 mg | 19% |
| Jajko kurze | 55 mg | 6% |
| Jajko perlicze | 54 mg | 5% |
Zawartość wapnia w orzechach
| Produkt | Zawartość wapnia w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Orzeszki ziemne | 76 mg | 8% |
| Orzechy włoskie | 89 mg | 9% |
| Cedrowe orzechy | 16 mg | 2% |
| Orzechy nerkowca | 47 mg | 5% |
| Sezam | 1474 mg | 147% |
| Migdał | 273 mg | 27% |
| Nasiona słonecznika | 367 mg | 37% |
| Pistacje | 105 mg | 11% |
| Orzech laskowy | 188 mg | 19% |
Wapń w mięsie, rybach i owocach morza
| Produkt | Zawartość wapnia w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Kawior czerwony ziarnisty | 90 mg | 9% |
| Kawior czarny ziarnisty | 55 mg | 6% |
| Kalmar | 40 mg | 4% |
| Flądra | 45 mg | 5% |
| Katy | 20 mg | 2% |
| Krewetka | 70 mg | 7% |
| Łosoś | 15 mg | 2% |
| Omułek | 50 mg | 5% |
| Indyk | 12 mg | 1% |
| Królik | 20 mg | 2% |
| Kurczak | 16 mg | 2% |
| Okoń morski | 120 mg | 12% |
| Okoń rzeczny | 50 mg | 5% |
| Jesiotr | 50 mg | 5% |
| Halibut | 30 mg | 3% |
| Nerki wołowe | 13 mg | 1% |
| Rak rzeczny | 55 mg | 6% |
| Śledź | 60 mg | 6% |
| Makrela | 40 mg | 4% |
| Som | 50 mg | 5% |
| Sandacz | 35 mg | 4% |
| Dorsz | 25 mg | 3% |
| Tuńczyk | 30 mg | 3% |
| Zaskórnik | 20 mg | 2% |
| Ostryga | 60 mg | 6% |
| Morszczuk | 30 mg | 3% |
| Szczupak | 40 mg | 4% |
Zawartość wapnia w zbożach
| Produkt | Zawartość wapnia w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Groch | 89 mg | 9% |
| Groch zielony | 26 mg | 3% |
| Kasza gryczana | 20 mg | 2% |
| Mąka kukurydziana | 20 mg | 2% |
| Kasza manna | 20 mg | 2% |
| Kasza owsiana | 64 mg | 6% |
| Kasza jęczmienna | 38 mg | 4% |
| Kasza pszenna | 40 mg | 4% |
| Kasza pęczak | 80 mg | 8% |
| Mąka gryczana | 41 mg | 4% |
| Mąka kukurydziana | 20 mg | 2% |
| Mąka owsiana | 56 mg | 6% |
| Mąka ryżowa | 20 mg | 2% |
| Ciecierzyca | 193 mg | 19% |
| Owies (ziarno) | 117 mg | 12% |
| Otręby owsiane | 58 mg | 6% |
| Otręby pszenne | 150 mg | 15% |
| Pszenica | 62 mg | 6% |
| Ryż | 40 mg | 4% |
| Żyto | 59 mg | 6% |
| Soja | 348 mg | 35% |
| Fasola (ziarno) | 150 mg | 15% |
| Fasola | 65 mg | 7% |
| Soczewica | 83 mg | 8% |
| Jęczmień | 93 mg | 9% |
Wapń w owocach, warzywach i zieleni
| Produkt | Zawartość wapnia w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Morela | 28 mg | 3% |
| Awokado | 12 mg | 1% |
| Pigwa | 23 mg | 2% |
| Wiśnia | 27 mg | 3% |
| Ananas | 16 mg | 2% |
| Pomarańcza | 34 mg | 3% |
| Kawon | 14 mg | 1% |
| Bazylia | 177 mg | 18% |
| Bakłażan | 15 mg | 2% |
| Borówka | 25 mg | 3% |
| Winogron | 30 mg | 3% |
| Wiśnia | 37 mg | 4% |
| Granat | 10 mg | 1% |
| Grapefruit | 23 mg | 2% |
| Gruszka | 19 mg | 2% |
| Melon | 16 mg | 2% |
| Jeżyna | 30 mg | 3% |
| Poziomka | 40 mg | 4% |
| Imbir (korzeń) | 16 mg | 2% |
| Figi świeże | 35 mg | 4% |
| Kapusta biała | 48 mg | 5% |
| Brokuł | 47 mg | 5% |
| Kapusta brukselska | 34 mg | 3% |
| Kalarepa | 46 mg | 5% |
| Kapusta czerwona, włoska | 53 mg | 5% |
| Kapusta pekińska | 77 mg | 8% |
| Kalafiory | 26 mg | 3% |
| Ziemniak | 10 mg | 1% |
| Kiwi | 40 mg | 4% |
| Kolendra (zieleń) | 67 mg | 7% |
| Żurawina | 14 mg | 1% |
| Rzeżucha (zieleń) | 81 mg | 8% |
| Agrest | 22 mg | 2% |
| Cytryn | 40 mg | 4% |
| Liście mniszka lekarskiego (zieleń) | 187 mg | 19% |
| Cebula (pióro) | 100 mg | 10% |
| Por | 87 mg | 9% |
| Cebula | 31 mg | 3% |
| Malina | 40 mg | 4% |
| Mango | 11 mg | 1% |
| Mandarynka | 35 mg | 4% |
| Marchew | 27 mg | 3% |
| Moroszka | 15 mg | 2% |
| Kapusta morska | 40 mg | 4% |
| Rokitnik | 22 mg | 2% |
| Ogórek | 23 mg | 2% |
| Papaja | 20 mg | 2% |
| Paprocie | 32 mg | 3% |
| Brzoskwinia | 20 mg | 2% |
| Pietruszka (natka) | 245 mg | 25% |
| Pietruszka (korzeń) | 57 mg | 6% |
| Pomidor | 14 mg | 1% |
| Rabarbar (zieleń) | 44 mg | 4% |
| Rzodkiewka | 39 mg | 4% |
| Rzodkiew czarna | 35 mg | 4% |
| Rzep | 49 mg | 5% |
| Jarzębina czerwona | 42 mg | 4% |
| Aronia czarna | 28 mg | 3% |
| Sałata liściasta (zieleń) | 77 mg | 8% |
| Burak | 37 mg | 4% |
| Seler (zieleń) | 72 mg | 7% |
| Seler (korzeń) | 63 mg | 6% |
| Śliwka | 20 mg | 2% |
| Porzeczka biała | 36 mg | 4% |
| Porzeczka czerwona | 36 mg | 4% |
| Porzeczka czarna | 36 mg | 4% |
| Szparagi (zielone) | 21 mg | 2% |
| Topinambur | 20 mg | 2% |
| Dynia | 25 mg | 3% |
| Koperek (zieleń) | 223 mg | 22% |
| Feijoa | 17 mg | 2% |
| Chrzan (korzeń) | 119 mg | 12% |
| Persimmon | 127 mg | 13% |
| Czereśnia | 33 mg | 3% |
| Borówka | 16 mg | 2% |
| Czosnek | 180 mg | 18% |
| Dzika róża | 28 mg | 3% |
| Szpinak (zieleń) | 106 mg | 11% |
| Szczaw (zieleń) | 47 mg | 5% |
| Jabłko | 16 mg | 2% |






