Magnez – podstawowy element strukturalny organizmów żywych, integralny składnik kości u ludzi, a także zielonego barwnika (chlorofilu) u roślin. Magnez aktywuje pracę ponad 350 enzymów, odpowiedzialnych za wchłanianie lipidów, białek i substancji odżywczych.
Aby uniknąć stresu, zorganizować pracę serca i nerek, organizm potrzebuje magnezu. Dostać go można ze świeżych produktów: warzyw, orzechów, mięsa.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o wysokiej zawartości magnezu
Produkt |
Zawartość magnezu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Sezam |
540 mg |
135% |
Otręby pszenne |
448 mg |
112% |
Nasiona słonecznika (słonecznik) |
317 mg |
79% |
Orzechy nerkowca |
270 mg |
68% |
Gryka (ziarno) |
258 mg |
65% |
Cedrowe orzeszki |
251 mg |
63% |
Mąka gryczana |
251 mg |
63% |
Otręby owsiane |
235 mg |
59% |
Migdał |
234 mg |
59% |
Soja (ziarno) |
226 mg |
57% |
Kasza gryczana |
200 mg |
50% |
Orzeszki ziemne |
182 mg |
46% |
Hałwa |
178 mg |
45% |
Kapusta morska |
170 mg |
43% |
Mleko w proszku |
160 mg |
40% |
Orzech laskowy |
160 mg |
40% |
Jęczmień |
150 mg |
38% |
Owies (ziarno) |
135 mg |
34% |
Czekolada gorzka |
133 mg |
33% |
Kawior czerwony ziarnisty |
129 mg |
32% |
Ciecierzyca |
126 mg |
32% |
Pistację |
121 mg |
30% |
Orzechy włoskie |
120 mg |
30% |
Magnez w orzechach i nasionach
Produkt |
Zawartość magnezu w 100 mg |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Orzeszki ziemne |
182 mg |
46% |
Orzechy włoskie |
120 mg |
30% |
Żołędzie suszone |
82 mg |
21% |
Cedrowe orzechy |
251 mg |
63% |
Orzechy nerkowca |
270 mg |
68% |
Sezam |
540 mg |
135% |
Migdał |
234 mg |
59% |
Nasiona słonecznika |
317 mg |
79% |
Pistacje |
121 mg |
30% |
Orzech laskowy |
160 mg |
40% |
Zawartość magnezu w owocach i jagodach
Produkt |
Zawartość magnezu w 100 mg |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Morela |
8 mg |
2% |
Awokado |
29 mg |
7% |
Pigwa |
14 mg |
4% |
Ananas |
11 mg |
3% |
Pomarańcza |
13 mg |
3% |
Kawon |
12 mg |
3% |
Banan |
42 mg |
11% |
Borówka |
7 mg |
2% |
Winogron |
17 mg |
4% |
Wiśnia |
26 mg |
7% |
Borówka |
7 mg |
2% |
Grapefruit |
10 mg |
3% |
Gruszka |
12 mg |
3% |
Durian |
30 mg |
8% |
Melon |
13 mg |
3% |
Jeżyna |
29 mg |
7% |
Poziomka |
18 mg |
5% |
Figi świeże |
17 mg |
4% |
Kiwi |
25 mg |
6% |
Żurawina |
15 mg |
4% |
Agrest |
9 mg |
2% |
Cytryna |
12 mg |
3% |
Malina |
22 mg |
6% |
Mango |
10 mg |
3% |
Mandarynka |
11 mg |
3% |
Nektarynka |
9 mg |
2% |
Rokitnik |
30 mg |
8% |
Papaja |
21 mg |
5% |
Brzoskwinia |
16 mg |
4% |
Jarzębina czerwona |
33 mg |
8% |
Aronia czarna |
14 mg |
4% |
Śliwka |
9 mg |
2% |
Porzeczka biała |
9 mg |
2% |
Porzeczka czerwona |
17 mg |
4% |
Porzeczka czarna |
31 mg |
8% |
Feijoa |
9 mg |
2% |
Persimmon |
56 mg |
14% |
Czereśnia |
24 mg |
6% |
Borówka |
6 mg |
2% |
Dzika róża |
8 mg |
2% |
Jabłko |
9 mg |
2% |
Zawartość magnezu w warzywach
Produkt |
Zawartość magnezu w 100 mg |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Bazylia (zieleń) |
64 mg |
16% |
Bakłażan |
9 mg |
2% |
Imbir (korzeń) |
43 mg |
11% |
Brokuł |
21 mg |
5% |
Kapusta brukselska |
40 mg |
10% |
Kapusta czerwona, włoska |
16 mg |
4% |
Kapusta pekińska |
13 mg |
3% |
Kalafiory |
17 mg |
4% |
Ziemniak |
23 mg |
6% |
Kolendra (zieleń) |
26 mg |
7% |
Cebula (pióro) |
18 mg |
5% |
Por |
10 mg |
3% |
Cebula |
14 mg |
4% |
Marchew |
38 mg |
10% |
Kapusta morska |
170 mg |
43% |
Ogórek |
14 mg |
4% |
Papryka |
7 mg |
2% |
Pietruszka (natka) |
85 mg |
21% |
Pietruszka (korzeń) |
22 mg |
6% |
Pomidor |
20 mg |
5% |
Rabarbar |
17 mg |
4% |
Rzodkiewka |
13 mg |
3% |
Rzodkiew czarna |
22 mg |
6% |
Rzep |
17 mg |
4% |
Sałata liściasta (zieleń) |
40 mg |
10% |
Burak |
22 mg |
6% |
Seler (zieleń) |
50 mg |
13% |
Seler (korzeń) |
33 mg |
8% |
Szparagi (zielone) |
20 mg |
5% |
Topinambur |
12 mg |
3% |
Dynia |
14 mg |
4% |
Koperek (zieleń) |
70 mg |
18% |
Chrzan (korzeń) |
36 mg |
9% |
Czosnek |
30 mg |
8% |
Szpinak (zieleń) |
82 mg |
21% |
Szczaw (zieleń) |
85 mg |
21% |
Magnez w mięsie, rybach i owocach morza
Produkt |
Zawartość magnezu w 100 mg |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Kawior czerwony ziarnisty |
129 mg |
32% |
Kawior pollack |
35 mg |
9% |
Kawior czarny ziarnisty |
37 mg |
9% |
Kalmar |
90 mg |
23% |
Flądra |
35 mg |
9% |
Krewetki |
50 mg |
13% |
Leszcz |
30 mg |
8% |
Łosoś atlantycki |
25 mg |
6% |
Omułek |
30 mg |
8% |
Jagnięcina |
20 mg |
5% |
Wołowina |
22 mg |
6% |
Indyk |
19 mg |
5% |
Królik |
25 mg |
6% |
Kurczak |
18 mg |
5% |
Wieprzowina tłusta |
20 mg |
5% |
Okoń morski |
60 mg |
15% |
Okoń rzeczny |
30 mg |
8% |
Jesiotr |
75 mg |
19% |
Halibut |
60 mg |
15% |
Wątroba wołowa |
18 mg |
5% |
Nerki wołowe |
18 mg |
5% |
Rak rzeczny |
25 mg |
6% |
Karp |
25 mg |
6% |
Śledź bałtycki |
20 mg |
5% |
Śledź tłusty |
30 mg |
8% |
Śledź chudy |
30 mg |
8% |
Makrela |
50 mg |
13% |
Som |
20 mg |
5% |
Ostrobok |
40 mg |
10% |
Sandacz |
25 mg |
6% |
Dorsz |
30 mg |
8% |
Tuńczyk |
30 mg |
8% |
Ostrygi |
40 mg |
10% |
Szczupak |
35 mg |
9% |