Magnez – podstawowy element strukturalny organizmów żywych, integralny składnik kości u ludzi, a także zielonego barwnika (chlorofilu) u roślin. Magnez aktywuje pracę ponad 350 enzymów, odpowiedzialnych za wchłanianie lipidów, białek i substancji odżywczych.
Aby uniknąć stresu, zorganizować pracę serca i nerek, organizm potrzebuje magnezu. Dostać go można ze świeżych produktów: warzyw, orzechów, mięsa.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o wysokiej zawartości magnezu
| Produkt | Zawartość magnezu w 100 gr | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Sezam | 540 mg | 135% |
| Otręby pszenne | 448 mg | 112% |
| Nasiona słonecznika (słonecznik) | 317 mg | 79% |
| Orzechy nerkowca | 270 mg | 68% |
| Gryka (ziarno) | 258 mg | 65% |
| Cedrowe orzeszki | 251 mg | 63% |
| Mąka gryczana | 251 mg | 63% |
| Otręby owsiane | 235 mg | 59% |
| Migdał | 234 mg | 59% |
| Soja (ziarno) | 226 mg | 57% |
| Kasza gryczana | 200 mg | 50% |
| Orzeszki ziemne | 182 mg | 46% |
| Hałwa | 178 mg | 45% |
| Kapusta morska | 170 mg | 43% |
| Mleko w proszku | 160 mg | 40% |
| Orzech laskowy | 160 mg | 40% |
| Jęczmień | 150 mg | 38% |
| Owies (ziarno) | 135 mg | 34% |
| Czekolada gorzka | 133 mg | 33% |
| Kawior czerwony ziarnisty | 129 mg | 32% |
| Ciecierzyca | 126 mg | 32% |
| Pistację | 121 mg | 30% |
| Orzechy włoskie | 120 mg | 30% |
Magnez w orzechach i nasionach
| Produkt | Zawartość magnezu w 100 mg | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Orzeszki ziemne | 182 mg | 46% |
| Orzechy włoskie | 120 mg | 30% |
| Żołędzie suszone | 82 mg | 21% |
| Cedrowe orzechy | 251 mg | 63% |
| Orzechy nerkowca | 270 mg | 68% |
| Sezam | 540 mg | 135% |
| Migdał | 234 mg | 59% |
| Nasiona słonecznika | 317 mg | 79% |
| Pistacje | 121 mg | 30% |
| Orzech laskowy | 160 mg | 40% |
Zawartość magnezu w owocach i jagodach
| Produkt | Zawartość magnezu w 100 mg | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Morela | 8 mg | 2% |
| Awokado | 29 mg | 7% |
| Pigwa | 14 mg | 4% |
| Ananas | 11 mg | 3% |
| Pomarańcza | 13 mg | 3% |
| Kawon | 12 mg | 3% |
| Banan | 42 mg | 11% |
| Borówka | 7 mg | 2% |
| Winogron | 17 mg | 4% |
| Wiśnia | 26 mg | 7% |
| Borówka | 7 mg | 2% |
| Grapefruit | 10 mg | 3% |
| Gruszka | 12 mg | 3% |
| Durian | 30 mg | 8% |
| Melon | 13 mg | 3% |
| Jeżyna | 29 mg | 7% |
| Poziomka | 18 mg | 5% |
| Figi świeże | 17 mg | 4% |
| Kiwi | 25 mg | 6% |
| Żurawina | 15 mg | 4% |
| Agrest | 9 mg | 2% |
| Cytryna | 12 mg | 3% |
| Malina | 22 mg | 6% |
| Mango | 10 mg | 3% |
| Mandarynka | 11 mg | 3% |
| Nektarynka | 9 mg | 2% |
| Rokitnik | 30 mg | 8% |
| Papaja | 21 mg | 5% |
| Brzoskwinia | 16 mg | 4% |
| Jarzębina czerwona | 33 mg | 8% |
| Aronia czarna | 14 mg | 4% |
| Śliwka | 9 mg | 2% |
| Porzeczka biała | 9 mg | 2% |
| Porzeczka czerwona | 17 mg | 4% |
| Porzeczka czarna | 31 mg | 8% |
| Feijoa | 9 mg | 2% |
| Persimmon | 56 mg | 14% |
| Czereśnia | 24 mg | 6% |
| Borówka | 6 mg | 2% |
| Dzika róża | 8 mg | 2% |
| Jabłko | 9 mg | 2% |
Zawartość magnezu w warzywach
| Produkt | Zawartość magnezu w 100 mg | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Bazylia (zieleń) | 64 mg | 16% |
| Bakłażan | 9 mg | 2% |
| Imbir (korzeń) | 43 mg | 11% |
| Brokuł | 21 mg | 5% |
| Kapusta brukselska | 40 mg | 10% |
| Kapusta czerwona, włoska | 16 mg | 4% |
| Kapusta pekińska | 13 mg | 3% |
| Kalafiory | 17 mg | 4% |
| Ziemniak | 23 mg | 6% |
| Kolendra (zieleń) | 26 mg | 7% |
| Cebula (pióro) | 18 mg | 5% |
| Por | 10 mg | 3% |
| Cebula | 14 mg | 4% |
| Marchew | 38 mg | 10% |
| Kapusta morska | 170 mg | 43% |
| Ogórek | 14 mg | 4% |
| Papryka | 7 mg | 2% |
| Pietruszka (natka) | 85 mg | 21% |
| Pietruszka (korzeń) | 22 mg | 6% |
| Pomidor | 20 mg | 5% |
| Rabarbar | 17 mg | 4% |
| Rzodkiewka | 13 mg | 3% |
| Rzodkiew czarna | 22 mg | 6% |
| Rzep | 17 mg | 4% |
| Sałata liściasta (zieleń) | 40 mg | 10% |
| Burak | 22 mg | 6% |
| Seler (zieleń) | 50 mg | 13% |
| Seler (korzeń) | 33 mg | 8% |
| Szparagi (zielone) | 20 mg | 5% |
| Topinambur | 12 mg | 3% |
| Dynia | 14 mg | 4% |
| Koperek (zieleń) | 70 mg | 18% |
| Chrzan (korzeń) | 36 mg | 9% |
| Czosnek | 30 mg | 8% |
| Szpinak (zieleń) | 82 mg | 21% |
| Szczaw (zieleń) | 85 mg | 21% |
Magnez w mięsie, rybach i owocach morza
| Produkt | Zawartość magnezu w 100 mg | Procent dziennego zapotrzebowania |
| Kawior czerwony ziarnisty | 129 mg | 32% |
| Kawior pollack | 35 mg | 9% |
| Kawior czarny ziarnisty | 37 mg | 9% |
| Kalmar | 90 mg | 23% |
| Flądra | 35 mg | 9% |
| Krewetki | 50 mg | 13% |
| Leszcz | 30 mg | 8% |
| Łosoś atlantycki | 25 mg | 6% |
| Omułek | 30 mg | 8% |
| Jagnięcina | 20 mg | 5% |
| Wołowina | 22 mg | 6% |
| Indyk | 19 mg | 5% |
| Królik | 25 mg | 6% |
| Kurczak | 18 mg | 5% |
| Wieprzowina tłusta | 20 mg | 5% |
| Okoń morski | 60 mg | 15% |
| Okoń rzeczny | 30 mg | 8% |
| Jesiotr | 75 mg | 19% |
| Halibut | 60 mg | 15% |
| Wątroba wołowa | 18 mg | 5% |
| Nerki wołowe | 18 mg | 5% |
| Rak rzeczny | 25 mg | 6% |
| Karp | 25 mg | 6% |
| Śledź bałtycki | 20 mg | 5% |
| Śledź tłusty | 30 mg | 8% |
| Śledź chudy | 30 mg | 8% |
| Makrela | 50 mg | 13% |
| Som | 20 mg | 5% |
| Ostrobok | 40 mg | 10% |
| Sandacz | 25 mg | 6% |
| Dorsz | 30 mg | 8% |
| Tuńczyk | 30 mg | 8% |
| Ostrygi | 40 mg | 10% |
| Szczupak | 35 mg | 9% |






