4,33

Produkty bogate w siarkę [Tabela]

Redakcja Optymalnewybory.pl

13.02.2020

4 minuty czytania

2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (6 głosów, średnio: 4,33)
Loading...

Siarka, jak i inne elementy niezbędne dla człowieka. W organizmie siarka jest zlokalizowana głównie w skórze, włosach, paznokciach i stawów. Wchodzi w skład hormonów i aminokwasów. W dzień, człowiek potrzebuje około 1 grama siarki.

Wyeliminować niedobór siarki wystarczy, włączając do swojej diety pokarmy bogate w danym elementem. Białka żywności świetnie uzupełnia zapasy siarki i dostarcza do organizmu wszystkie niezbędne substancje.

Zobacz inne składniki mineralne: magnezpotasbłonnikwapńfosforżelazocynkselenmiedźjodfluorsiarka.

Produkty o wysokiej zawartości siarki

Produkt Zawartość siarki w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Proszek jajeczny 625 mg 63%
Mleko w proszku 25% 260 mg 26%
Mięso (indyk) 248 mg 25%
Soja (ziarno) 244 mg 24%
Wołowina 230 mg 23%
Wieprzowina 220 mg 22%
Twaróg tłusty 220 mg 22%
Twaróg 2% 200 mg 20%
Ciecierzyca 198 mg 20%
Sandacz 188 mg 19%
Białko jaja kurzego 187 mg 19%
Kurczak 186 mg 19%
Twaróg 9% 180 mg 18%
Migdał 178 mg 18%
Jajko kurze 176 mg 18%
Groch (łuskany) 170 mg 17%
Żółtko jaja kurzego 170 mg 17%
Jagnięcina 165 mg 17%
Soczewica (ziarno) 163 mg 16%
Twaróg 11% 160 mg 16%
Fasola (ziarno) 159 mg 16%
Twaróg 18% (bold) 150 mg 15%
Jajko perlicze 124 mg 12%
Orzechy wołoskie 100 mg 10%
Kasza pszenna 100 mg 10%
Pistacje 100 mg 10%

Zawartość siarki w produktach mlecznych i jajach

Produkt Zawartość siarki w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Białko jaja kurzego 187 mg 19%
Żółtko jaja kurzego 170 mg 17%
Jogurt 1,5% 27 mg 3%
Jogurt 3,2% 27 mg 3%
Kefir 1% 29 mg 3%
Kefir 2,5% 29 mg 3%
Kefir 3,2% 29 mg 3%
Jogurt niskotłuszczowy 29 mg 3%
Mleko 1,5% 29 mg 3%
Mleko 2,5% 29 mg 3%
Mleko 3,2% 29 mg 3%
Mleko w proszku 25% 260 mg 26%
Mleko w proszku chude 338 mg 34%
Śmietana 30% 23 mg 2%
Twaróg 11% 160 mg 16%
Twaróg 18% 150 mg 15%
Twaróg 2% 200 mg 20%
Twaróg 9% 180 mg 18%
Proszek jajeczny 625 mg 63%
Jajko kurze 176 mg 18%
Jajko perlicze 124 mg 12%

Zawartość siarki w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych

Produkt Zawartość siarki w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Groch (łuskany) 170 mg 17%
Groszek zielony (świeży) 47 mg 5%
Kasza gryczana 74 mg 7%
Mąka kukurydziana 63 mg 6%
Kasza kaszy manny 75 mg 8%
Kasza owsiana 81 mg 8%
Kasza jęczmienna 77 mg 8%
Kasza pszenna 100 mg 10%
Kasza kasza jaglana 77 mg 8%
Kasza ryżowa 46 mg 5%
Kasza pęczak 81 mg 8%
Ciecierzyca 198 mg 20%
Owies (ziarno) 96 mg 10%
Pszenica 100 mg 10%
Ryż (ziarno) 60 mg 6%
Żyta (zboża) 85 mg 9%
Soja (ziarno) 244 mg 24%
Fasola (ziarno) 159 mg 16%
Soczewica (ziarno) 163 mg 16%
Jęczmień (zboża) 88 mg 9%

Zawartość siarki w orzechach i nasionach

Produkt Zawartość siarki w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Orzechy włoskie 100 mg 10%
Migdał 178 mg 18%
Pistacje 100 mg 10%

Zawartość siarki w owocach i warzywach

Produkt Zawartość siarki w 100 g Procent dziennego zapotrzebowania
Morela 6 mg 1%
Bakłażan 15 mg 2%
Jarmuż 37 mg 4%
Ziemniak 32 mg 3%
Cebula (pióro) 24 mg 2%
Cebula 65 mg 7%
Kapusta morska 9 mg 1%
Pomidor (pomidor) 12 mg 1%
Sałata liściasta (zieleń) 16 mg 2%
Burak 7 mg 1%
Dynia 18 mg 2%

Najpopularniejsze artykuły

Produkty, które nie podwyższają cholesterolu: poznaj bezpieczne przekąski

2022-01-13 Lektura tego artykułu zajmie 3 minuty Podwyższony poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jeśli chcesz […]

Dieta ketogenna a problemy kardiologiczne. Kardiolodzy biją na alarm!

Dieta ketogenna (znana również jako dieta ketogeniczna) polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów na rzecz białka i tłuszczów. Ich redukcja – nawet do 10% wartości energetycznej – przyczynia się do zwiększonej produkcji ciał ketonowych.

Zimowe menu sercowca — co warto jeść?

Zastanawiasz się, dlaczego zimą często chce się więcej jeść? Powodów ku temu może być kilka.

Przeczytaj także

Dobre tłuszcze w diecie: w jakich produktach spożywczych je znajdziesz?

Istotna jest nie tylko ilość spożywanych tłuszczów, ale także ich jakość, a dokładniej – budowa.Tłuszcze, a dokładniej kwasy tłuszczowe, można w ogólnym ujęciu podzielić na nasycone oraz nienasycone.

Kiedy warto zbadać cholesterol? Objawy wysokiego cholesterolu

Objawy wysokiego cholesterolu – co powinno skłonić cię do badań? Często jednak podwyższony poziom cholesterolu nie daje żadnych objawów, dlatego tak ważna jest profilaktyka obejmująca regularne wykonywanie lipidogramu.

Menopauza Joga

Menopauza to nie koniec świata, to początek. Otwórz się na nowe możliwości!

Wiele kobiet żyje w strachu przed menopauzą. Nasza ekspertka odczarowuje ten stan i radzi, co zrobić, by ten okres okołomenopauzalny przejść jak najłagodniej, w dobrej kondycji, zarówno psychicznej, jak i fizycznej. Dowiedz się, jakie zmiany warto wdrożyć, by poczuć się dobrze w swoim ciele. Na te pytania odpowiada dietetyk Jadwiga Przybyłowska W Polsce żyje około […]