


(6 głosów, średnio: 4,33)
Loading...
Siarka, jak i inne elementy niezbędne dla człowieka. W organizmie siarka jest zlokalizowana głównie w skórze, włosach, paznokciach i stawów. Wchodzi w skład hormonów i aminokwasów. W dzień, człowiek potrzebuje około 1 grama siarki.
Wyeliminować niedobór siarki wystarczy, włączając do swojej diety pokarmy bogate w danym elementem. Białka żywności świetnie uzupełnia zapasy siarki i dostarcza do organizmu wszystkie niezbędne substancje.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o wysokiej zawartości siarki
| Produkt |
Zawartość siarki w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
| Proszek jajeczny |
625 mg |
63% |
| Mleko w proszku 25% |
260 mg |
26% |
| Mięso (indyk) |
248 mg |
25% |
| Soja (ziarno) |
244 mg |
24% |
| Wołowina |
230 mg |
23% |
| Wieprzowina |
220 mg |
22% |
| Twaróg tłusty |
220 mg |
22% |
| Twaróg 2% |
200 mg |
20% |
| Ciecierzyca |
198 mg |
20% |
| Sandacz |
188 mg |
19% |
| Białko jaja kurzego |
187 mg |
19% |
| Kurczak |
186 mg |
19% |
| Twaróg 9% |
180 mg |
18% |
| Migdał |
178 mg |
18% |
| Jajko kurze |
176 mg |
18% |
| Groch (łuskany) |
170 mg |
17% |
| Żółtko jaja kurzego |
170 mg |
17% |
| Jagnięcina |
165 mg |
17% |
| Soczewica (ziarno) |
163 mg |
16% |
| Twaróg 11% |
160 mg |
16% |
| Fasola (ziarno) |
159 mg |
16% |
| Twaróg 18% (bold) |
150 mg |
15% |
| Jajko perlicze |
124 mg |
12% |
| Orzechy wołoskie |
100 mg |
10% |
| Kasza pszenna |
100 mg |
10% |
| Pistacje |
100 mg |
10% |
Zawartość siarki w produktach mlecznych i jajach
| Produkt |
Zawartość siarki w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
| Białko jaja kurzego |
187 mg |
19% |
| Żółtko jaja kurzego |
170 mg |
17% |
| Jogurt 1,5% |
27 mg |
3% |
| Jogurt 3,2% |
27 mg |
3% |
| Kefir 1% |
29 mg |
3% |
| Kefir 2,5% |
29 mg |
3% |
| Kefir 3,2% |
29 mg |
3% |
| Jogurt niskotłuszczowy |
29 mg |
3% |
| Mleko 1,5% |
29 mg |
3% |
| Mleko 2,5% |
29 mg |
3% |
| Mleko 3,2% |
29 mg |
3% |
| Mleko w proszku 25% |
260 mg |
26% |
| Mleko w proszku chude |
338 mg |
34% |
| Śmietana 30% |
23 mg |
2% |
| Twaróg 11% |
160 mg |
16% |
| Twaróg 18% |
150 mg |
15% |
| Twaróg 2% |
200 mg |
20% |
| Twaróg 9% |
180 mg |
18% |
| Proszek jajeczny |
625 mg |
63% |
| Jajko kurze |
176 mg |
18% |
| Jajko perlicze |
124 mg |
12% |
Zawartość siarki w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych
| Produkt |
Zawartość siarki w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
| Groch (łuskany) |
170 mg |
17% |
| Groszek zielony (świeży) |
47 mg |
5% |
| Kasza gryczana |
74 mg |
7% |
| Mąka kukurydziana |
63 mg |
6% |
| Kasza kaszy manny |
75 mg |
8% |
| Kasza owsiana |
81 mg |
8% |
| Kasza jęczmienna |
77 mg |
8% |
| Kasza pszenna |
100 mg |
10% |
| Kasza kasza jaglana |
77 mg |
8% |
| Kasza ryżowa |
46 mg |
5% |
| Kasza pęczak |
81 mg |
8% |
| Ciecierzyca |
198 mg |
20% |
| Owies (ziarno) |
96 mg |
10% |
| Pszenica |
100 mg |
10% |
| Ryż (ziarno) |
60 mg |
6% |
| Żyta (zboża) |
85 mg |
9% |
| Soja (ziarno) |
244 mg |
24% |
| Fasola (ziarno) |
159 mg |
16% |
| Soczewica (ziarno) |
163 mg |
16% |
| Jęczmień (zboża) |
88 mg |
9% |
Zawartość siarki w orzechach i nasionach
| Produkt |
Zawartość siarki w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
| Orzechy włoskie |
100 mg |
10% |
| Migdał |
178 mg |
18% |
| Pistacje |
100 mg |
10% |
Zawartość siarki w owocach i warzywach
| Produkt |
Zawartość siarki w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
| Morela |
6 mg |
1% |
| Bakłażan |
15 mg |
2% |
| Jarmuż |
37 mg |
4% |
| Ziemniak |
32 mg |
3% |
| Cebula (pióro) |
24 mg |
2% |
| Cebula |
65 mg |
7% |
| Kapusta morska |
9 mg |
1% |
| Pomidor (pomidor) |
12 mg |
1% |
| Sałata liściasta (zieleń) |
16 mg |
2% |
| Burak |
7 mg |
1% |
| Dynia |
18 mg |
2% |