(6 głosów, średnio: 4,33)
Loading...
Siarka, jak i inne elementy niezbędne dla człowieka. W organizmie siarka jest zlokalizowana głównie w skórze, włosach, paznokciach i stawów. Wchodzi w skład hormonów i aminokwasów. W dzień, człowiek potrzebuje około 1 grama siarki.
Wyeliminować niedobór siarki wystarczy, włączając do swojej diety pokarmy bogate w danym elementem. Białka żywności świetnie uzupełnia zapasy siarki i dostarcza do organizmu wszystkie niezbędne substancje.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o wysokiej zawartości siarki
Produkt |
Zawartość siarki w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Proszek jajeczny |
625 mg |
63% |
Mleko w proszku 25% |
260 mg |
26% |
Mięso (indyk) |
248 mg |
25% |
Soja (ziarno) |
244 mg |
24% |
Wołowina |
230 mg |
23% |
Wieprzowina |
220 mg |
22% |
Twaróg tłusty |
220 mg |
22% |
Twaróg 2% |
200 mg |
20% |
Ciecierzyca |
198 mg |
20% |
Sandacz |
188 mg |
19% |
Białko jaja kurzego |
187 mg |
19% |
Kurczak |
186 mg |
19% |
Twaróg 9% |
180 mg |
18% |
Migdał |
178 mg |
18% |
Jajko kurze |
176 mg |
18% |
Groch (łuskany) |
170 mg |
17% |
Żółtko jaja kurzego |
170 mg |
17% |
Jagnięcina |
165 mg |
17% |
Soczewica (ziarno) |
163 mg |
16% |
Twaróg 11% |
160 mg |
16% |
Fasola (ziarno) |
159 mg |
16% |
Twaróg 18% (bold) |
150 mg |
15% |
Jajko perlicze |
124 mg |
12% |
Orzechy wołoskie |
100 mg |
10% |
Kasza pszenna |
100 mg |
10% |
Pistacje |
100 mg |
10% |
Zawartość siarki w produktach mlecznych i jajach
Produkt |
Zawartość siarki w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Białko jaja kurzego |
187 mg |
19% |
Żółtko jaja kurzego |
170 mg |
17% |
Jogurt 1,5% |
27 mg |
3% |
Jogurt 3,2% |
27 mg |
3% |
Kefir 1% |
29 mg |
3% |
Kefir 2,5% |
29 mg |
3% |
Kefir 3,2% |
29 mg |
3% |
Jogurt niskotłuszczowy |
29 mg |
3% |
Mleko 1,5% |
29 mg |
3% |
Mleko 2,5% |
29 mg |
3% |
Mleko 3,2% |
29 mg |
3% |
Mleko w proszku 25% |
260 mg |
26% |
Mleko w proszku chude |
338 mg |
34% |
Śmietana 30% |
23 mg |
2% |
Twaróg 11% |
160 mg |
16% |
Twaróg 18% |
150 mg |
15% |
Twaróg 2% |
200 mg |
20% |
Twaróg 9% |
180 mg |
18% |
Proszek jajeczny |
625 mg |
63% |
Jajko kurze |
176 mg |
18% |
Jajko perlicze |
124 mg |
12% |
Zawartość siarki w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych
Produkt |
Zawartość siarki w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Groch (łuskany) |
170 mg |
17% |
Groszek zielony (świeży) |
47 mg |
5% |
Kasza gryczana |
74 mg |
7% |
Mąka kukurydziana |
63 mg |
6% |
Kasza kaszy manny |
75 mg |
8% |
Kasza owsiana |
81 mg |
8% |
Kasza jęczmienna |
77 mg |
8% |
Kasza pszenna |
100 mg |
10% |
Kasza kasza jaglana |
77 mg |
8% |
Kasza ryżowa |
46 mg |
5% |
Kasza pęczak |
81 mg |
8% |
Ciecierzyca |
198 mg |
20% |
Owies (ziarno) |
96 mg |
10% |
Pszenica |
100 mg |
10% |
Ryż (ziarno) |
60 mg |
6% |
Żyta (zboża) |
85 mg |
9% |
Soja (ziarno) |
244 mg |
24% |
Fasola (ziarno) |
159 mg |
16% |
Soczewica (ziarno) |
163 mg |
16% |
Jęczmień (zboża) |
88 mg |
9% |
Zawartość siarki w orzechach i nasionach
Produkt |
Zawartość siarki w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Orzechy włoskie |
100 mg |
10% |
Migdał |
178 mg |
18% |
Pistacje |
100 mg |
10% |
Zawartość siarki w owocach i warzywach
Produkt |
Zawartość siarki w 100 g |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Morela |
6 mg |
1% |
Bakłażan |
15 mg |
2% |
Jarmuż |
37 mg |
4% |
Ziemniak |
32 mg |
3% |
Cebula (pióro) |
24 mg |
2% |
Cebula |
65 mg |
7% |
Kapusta morska |
9 mg |
1% |
Pomidor (pomidor) |
12 mg |
1% |
Sałata liściasta (zieleń) |
16 mg |
2% |
Burak |
7 mg |
1% |
Dynia |
18 mg |
2% |