4,05

Potas – ile go potrzebujemy i gdzie go znaleźć? [TABELE]

Redakcja Optymalnewybory.pl

6.03.2021

8 minut czytania

2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (20 głosów, średnio: 4,05)
Loading...

Właściwości prozdrowotne potasu trudno przecenić. Pierwiastek ten jest uważany za jeden z najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dowiedz się, ile go potrzebujemy i w jakich produktach możemy go znaleźć.


Sprawdź zawartość innych składników odżywczych w produktach spożywczych: magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka, błonnik, białko, tłuszcze.

Potas jest jednym z najważniejszych makroelementów w ludzkim organizmie. Pełni wiele ważnych funkcji, m.in. zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową, uczestniczy w regulacji ciśnienia osmotycznego komórek, aktywuje wiele enzymów ustrojowych i bierze udział w metabolizmie węglowodanów oraz białek. Pierwiastek ten jest również niezbędny do regulowania czynności mięśni i nerwów. Znajduje się w płynie wewnątrzkomórkowym, a także w kościach i sokach trawiennych. Odpowiednia podaż potasu przekłada się na obniżenia ciśnienia krwi i tym samym obniżenie ryzyka rozwoju udaru, zawału czy chorób wieńcowych, a także na niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Ważne! Potas jest istotnym składnikiem w diecie DASH, której celem jest zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu. Opiera się ona obniżonym spożyciu sodu oraz zwiększonym spożyciu potasu, magnezu, warzyw i owoców oraz produktów bogatych w antyoksydanty.

Potas – jakie jest dzienne zapotrzebowanie na ten składnik?

Normy na potas dla osób dorosłych, niezależnie od płci i wieku, wynoszą 3500 mg na dobę. W przypadku dzieci wartości te przeliczono, uwzględniając masę ciała i wskaźnik wzrostu.

  • Niemowlęta do 6. miesiąca życia 400 mg/dobę.
  • Niemowlęta od 6. miesiąca życia 750 mg/dobę.
  • Dzieci 1-3 lata 800 mg/dobę.
  • Dzieci 4-6 lat 1100 mg/dobę.
  • Dzieci 7-9 lat 1800 mg/dobę.
  • Dzieci 10-12 lat 2400 mg/dobę.
  • Dzieci 13-15 lat 3000 mg/dobę.

W przypadku starszych dzieci od 16. roku życia dzienne spożycie potasu zalecane jest – tak jak w przypadku osób dorosłych – na poziomie 3500 mg/dobę.

Nadmiar potasu – czy jest szkodliwy?

Potas wydalany jest w 90% przez nerki, około 10% razem ze stolcem, a niewielkie ilości tracimy wraz z potem, dlatego rzadko można go przedawkować. Zbyt wysokie stężenie potasu we krwi (>5 mmol/l) może pojawić się, gdy:

  • jest on dodatkowo suplementowany, np. w tabletkach,
  • pojawia się niewydolność nerek.

Nadmiar potasu w organizmie (hiperkalemia) może objawiać się:

  • spowolnioną, zaburzoną pracą serca,
  • osłabieniem siły mięśni,
  • uczuciem mrowienia w kończynach i ustach,
  • obniżeniem ciśnienia krwi.

Niedobór potasu – jakie mogą być konsekwencje?

Niedobór potasu (hipokaliemia) jest najczęściej spowodowany niedostateczną podażą tego składnika w diecie. Zbyt niskie stężenie potasu (<3.5mmol/l) może się pojawić u:

  • osób cierpiących na jadłowstręt psychiczny,
  • osób z zaburzoną gospodarką kwasowo-zasadową,
  • osób, które miały nasilone biegunki lub wymioty.

Niedobór potasu może się objawiać:

  • zaparciami,
  • częstoskurczem serca,
  • zwiotczeniem mięśni szkieletowych.

Produkty bogate w potas?

Potas możemy znaleźć zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, jednak produkty roślinne wykazują większą gęstość odżywczą.
Do najbogatszych źródeł potasu należą:

  • Suszone grzyby
  • świeże owoce i warzywa,
  • warzywa strączkowe,
  • przeciery pomidorowe,
  • orzechy,
  • nasiona dyni,
  • nasiona słonecznika,
  • kakao
  • czekolada.

Po spożyciu pierwiastek ten rozpuszcza się w wodzie w górnych odcinkach przewodu pokarmowego, a następnie jest wchłaniany w jelicie cienkim.

Ważne! Proces gotowania usuwa część potasu z produktów spożywczych. Mięso poddane obróbce termicznej w wodzie traci około 50 proc. potasu, a warzywa od 20 do 60 proc.

Najbogatsze źródła potasu

Produkt Zawartość potasu w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania
Grzyby suszone białe 3937 mg 157%
Brzoskwinia suszona 2043 mg 82%
Suszone morele 1717 mg 69%
Soja 1607 mg 64%
Otręby pszenne 1260 mg 50%
Mleko w proszku chude 1224 mg 49%
Mleko w proszku 25% 1200 mg 48%
Fasola 1100 mg 44%
Pistacja 1025 mg 41%
Mleko w proszku 15% 1010 mg 40%
Kapusta morska 970 mg 39%
Ciecierzyca 968 mg 39%
Gruszka suszona 872 mg 35%
Suszone śliwki 864 mg 35%
Rodzinki 830 mg 33%
Pietruszka (natka) 800 mg 32%
Szpinak (zieleń) 774 mg 31%
Migdał 748 mg 30%
Groch 731 mg 29%
Śmietanę suche 42% 726 mg 29%
Figi suszone 710 mg 28%
Soczewica 672 mg 27%
Orzeszki ziemne 658 mg 26%
Nasiona słonecznika (słonecznik) 647 mg 26%
Cedr orzech 597 mg 24%
Jabłka suszone 580 mg 23%
Chrzan (korzeń) 579 mg 23%
Mąka gryczana 577 mg 23%
Ziemniak 568 mg 23%
Otręby owsiane 566 mg 23%
Orzechy nerkowca 553 mg 22%
Grzyby pieczarki 530 mg 21%
Pasternak (korzeń) 529 mg 21%
Kolendra (zieleń) 521 mg 21%
Szczaw (zieleń) 500 mg 20%
Sezam 497 mg 20%
Awokado 485 mg 19%
Orzech 474 mg 19%
Grzyby białe 468 mg 19%
Czekolada mleczna 462 mg 18%
Jęczmień 453 mg 18%
Grzyby kurki 450 mg 18%
Halibut 450 mg 18%
Proszek jajeczny 448 mg 18%
Orzech laskowy 445 mg 18%

Orzechy i nasiona – w których znajdziemy potas?

Produkt Zawartość potasu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Orzeszki ziemne 658 mg 26%
Orzech włoski 474 mg 19%
Cedrowe orzeszki 597 mg 24%
Orzechy nerkowca 553 mg 22%
Sezam 497 mg 20%
Migdał 748 mg 30%
Nasiona słonecznika (słonecznik) 647 mg 26%
Pistacje 1025 mg 41%
Orzech laskowy 445 mg 18%

Owoce – gdzie jest najwięcej potasu?

Produkt Zawartość potasu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Morela 305 mg 12%
Awokado 485 mg 19%
Pigwa 144 mg 6%
Wiśnia 188 mg 8%
Ananas 321 mg 13%
Pomarańcza 197 mg 8%
Kawon 110 mg 4%
Banan 348 mg 14%
Borówka 90 mg 4%
Winogron 225 mg 9%
Wiśnia 256 mg 10%
Granat 150 mg 6%
Grapefruit 184 mg 7%
Gruszka 155 mg 6%
Gruszka suszona 872 mg 35%
Durian 436 mg 17%
Melon 118 mg 5%
Jeżyna 208 mg 8%
Poziomka 161 mg 6%
Rodzinki 830 mg 33%
Figi świeże 190 mg 8%
Figi suszone 710 mg 28%
Kiwi 300 mg 12%
Żurawina 119 mg 5%
Agrest 260 mg 10%
Suszone morele 1717 mg 69%
Cytryna 163 mg 7%
Malina 224 mg 9%
Mango 168 mg 7%
Mandarynka 155 mg 6%
Moroszka 180 mg 7%
Nektarynka 201 mg 8%
Rokitnik 193 mg 8%
Papaja 182 mg 7%
Brzoskwinia 363 mg 15%
Brzoskwinia suszona 2043 mg 82%
Jarzębina czerwona 230 mg 9%
Aronia czarna 158 mg 6%
Śliwka 214 mg 9%
Porzeczka biała 270 mg 11%
Porzeczka czerwona 275 mg 11%
Porzeczka czarna 350 mg 14%
Suszone morele 1781 mg 71%
Feijoa 172 mg 7%
Persimmon 200 mg 8%
Czereśnia 233 mg 9%
Borówka 51 mg 2%
Suszone śliwki 864 mg 35%
Dzika róża 23 mg 1%
Jabłko 278 mg 11%

Warzywa a potas – gdzie jest go najwięcej?

Produkt Zawartość potasu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Bazylia (zieleń) 295 mg 12%
Bakłażan 238 mg 10%
Imbir (korzeń) 415 mg 17%
Kapusta biała 300 mg 12%
Brokuł 316 mg 13%
Kapusta brukselska 375 mg 15%
Kapusta pekińska 238 mg 10%
Kalafior 210 mg 8%
Ziemniaki 568 mg 23%
Kolendra (zieleń) 521 mg 21%
Cebula (pióro) 259 mg 10%
Por 225 mg 9%
Cebula 175 mg 7%
Marchew 200 mg 8%
Kapusta morska 970 mg 39%
Ogórek 141 mg 6%
Paprocie 370 mg 15%
Papryka 163 mg 7%
Pietruszka (natka) 800 mg 32%
Pietruszka (korzeń) 342 mg 14%
Pomidor 290 mg 12%
Rabarbar (zieleń) 325 mg 13%
Rzodkiewka 255 mg 10%
Rzep 238 mg 10%
Sałata liściasta (zieleń) 220 mg 9%
Burak 288 mg 12%
Seler (zieleń) 430 mg 17%
Seler (korzeń) 393 mg 16%
Szparagi (zielone) 196 mg 8%
Topinambur 200 mg 8%
Dynia 204 mg 8%
Koperek (zieleń) 335 mg 13%
Chrzan (korzeń) 579 mg 23%
Czosnek 260 mg 10%
Szpinak (zieleń) 774 mg 31%
Szczaw (zieleń) 500 mg 20%

Mięso, ryby, owoce morza a potas

Produkt Zawartość potasu w 100 mg Procent dziennego zapotrzebowania
Kawior czerwony 90 mg 4%
Kawior czarny 80 mg 3%
Kalmar 280 mg 11%
Flądra 320 mg 13%
Krewetka 220 mg 9%
Leszcz 265 mg 11%
Łosoś 420 mg 17%
Omułek 310 mg 12%
Jagnięcina 270 mg 11%
Wołowina 326 mg 13%
Indyk 210 mg 8%
Królik 335 mg 13%
Kurczak 194 mg 8%
Wieprzowina tłusta 230 mg 9%
Wieprzowina 285 mg 11%
Okoń morski 300 mg 12%
Okoń rzeczny 280 mg 11%
Jesiotr 280 mg 11%
Halibut 450 mg 18%
Wątroba wołowa 277 mg 11%
Nerki wołowe 237 mg 9%
Rak rzeczny 250 mg 10%
Śledź 310 mg 12%
Makrela 280 mg 11%
Som 240 mg 10%
Ostrobok 350 mg 14%
Sandacz 280 mg 11%
Dorsz 340 mg 14%
Tuńczyk 350 mg 14%
Zaskórnik 230 mg 9%
Ostryga 220 mg 9%
Morszczuk 335 mg 13%
Szczupak 260 mg 10%

Najpopularniejsze artykuły

Lipidogram

Kiedy zrobić lipidogram? Jak czytać wyniki?

Lipidogram zajmuje bardzo ważne miejsce na liście badań, które warto wykonywać regularnie, z myślą o stanie swojego zdrowia. Czym dokładnie jest? Co pozwalają ocenić jego wyniki? Jak je odczytywać? Oto najważniejsze rzeczy, które trzeba wiedzieć. Co to jest lipidogram? Lipidogram to badanie, które ma na celu ocenę gospodarki lipidowej. Inaczej określa się je jako profil […]

Triglicerydy. Czym są? Jaki jest ich właściwy poziom?

2021-11-30 Lektura tego artykułu zajmie 2 minuty W kontekście dyslipidemii sporą uwagę poświęca się głównie cholesterolowi LDL. […]

Skutecznośćsteroli roślinnych

Sterole roślinne – naturalny sposób na obniżenie cholesterolu [Wideo]

Co to są sterole roślinne? Sterole roślinne to naturalne związki występujące w roślinach, które mają strukturę chemiczną podobną do cholesterolu. Te cenne substancje są obecne w orzechach, nasionach, olejach roślinnych oraz niektórych owocach i warzywach. Ich główną zaletą jest zdolność do obniżania poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi. Naukowo potwierdzona skuteczność Badania naukowe jednoznacznie potwierdzają […]

Przeczytaj także

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które zdobyło popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. To idealna propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Jajka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym, podawane z razowym chlebem, stanowią zdrową i sycącą opcję posiłku. Składniki: 2 jajka (120 g) 3 podłużne pomidory typu pelati (400 g) […]

Menopauza

„Przed menopauzą nie uciekniemy”. Dietetyczka zdradza, jak się przygotować do przekwitania

Przed menopauzą nie uciekniemy, ale możemy się do niej przygotować, by przejść ten trudny okres, bez uszczerbku na zdrowiu i samopoczuciu. Dowiedz się, jakie zmiany warto wprowadzić do swojego trybu życia, by być w dobrej formie i czerpać z życia garściami. Chciałabym, abyśmy dzisiaj porozmawiały o menopauzie w kontekście chorób serca. Z badań naukowych wiemy, […]

CHLEB GRYCZANY Z CZARNUSZKĄ, Z KOZIM TWAROGIEM, OGÓRKIEM, KAPARAMI, CZERWONA CEBULA, MIĘTĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM

Chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na chleb gryczany z czarnuszką, z kozim twarogiem, ogórkiem, kaparami, czerwoną cebulą, miętą i prażonym słonecznikiem. To doskonała propozycja na zdrową i smaczną przekąskę, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i zachwyca wyrazistym smakiem. Składniki: 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g) 1 zielony […]