


(17 głosów, średnio: 4,18)
Loading...
Organizm człowieka zawiera dużo fosforu, przy czym główna jego część koncentruje się w kościach (do 86%).
Fosforu należy wiodącą rolę w działalności centralnego układu nerwowego. Wymiana fosforowych połączeń jest ściśle związany z przemianą materii, w szczególności tłuszczów i białka. Fosfor odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych, zachodzących w błonach wewnątrzkomórkowych systemów i mięśni, w tym serca.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o wysokiej zawartości fosforu
| Produkt |
Zawartość fosforu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
| Otręby pszenne |
950 mg |
95% |
| Mleko w proszku chude |
920 mg |
92% |
| Proszek jajeczny |
795 mg |
80% |
| Mleko w proszku 15% |
790 mg |
79% |
| Mleko w proszku 25% |
790 mg |
79% |
| Otręby owsiane |
734 mg |
73% |
| Sezam |
720 mg |
72% |
| Parmezan |
694 mg |
69% |
| Grzyby suszone białe |
606 mg |
61% |
| Soja (ziarno) |
603 mg |
60% |
| Cedrowe orzechy |
575 mg |
58% |
| Ser Gouda |
546 mg |
55% |
| Ser Cheddar |
545 mg |
55% |
| Śmietanę suche 42% |
543 mg |
54% |
| Żółtko jaja kurzego |
542 mg |
54% |
| Nasiona słonecznika |
530 mg |
53% |
| Kawior czerwony ziarnisty |
490 mg |
49% |
| Pistacje |
490 mg |
49% |
| Fasola (ziarno) |
480 mg |
48% |
| Migdał |
473 mg |
47% |
| Kawior czarny |
465 mg |
47% |
| Ciecierzyca |
444 mg |
44% |
Zawartość fosforu w jajach
| Produkt |
Zawartość fosforu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
| Białko jaja kurzego |
27 mg |
3% |
| Żółtko jaja kurzego |
542 mg |
54% |
| Proszek jajeczny |
795 mg |
80% |
| Jajko kurze |
192 mg |
19% |
| Jajko perlicze |
218 mg |
22% |
Fosfor w orzechach
| Produkt |
Zawartość fosforu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
| Orzeszki ziemne |
350 mg |
35% |
| Orzechy włoskie |
332 mg |
33% |
| Żołędzie suszone |
103 mg |
10% |
| Cedrowe orzechy |
575 mg |
58% |
| Orzechy nerkowca |
206 mg |
21% |
| Sezam |
720 mg |
72% |
| Migdał |
473 mg |
47% |
| Nasiona słonecznika |
530 mg |
53% |
| Pistacje |
490 mg |
49% |
| Orzech laskowy |
310 mg |
31% |
Zawartość fosforu w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych
| Produkt |
Zawartość fosforu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
| Groch |
226 mg |
23% |
| Groszek zielony |
122 mg |
12% |
| Gryka |
334 mg |
33% |
| Kasza gryczana |
298 mg |
30% |
| Mąka kukurydziana |
109 mg |
11% |
| Kasza manna |
85 mg |
9% |
| Kasza owsiana |
349 mg |
35% |
| Kasza jęczmienna |
323 mg |
32% |
| Kasza pszenna |
276 mg |
28% |
| Kasza jaglana |
233 mg |
23% |
| Kasza ryżowa |
150 mg |
15% |
| Kasza pęczak |
343 mg |
34% |
| Kukurydza słodka |
89 mg |
9% |
| Mąka gryczana |
337 mg |
34% |
| Mąka kukurydziana |
109 mg |
11% |
| Mąka owsiana |
350 mg |
35% |
| Mąka ryżowa |
119 mg |
12% |
| Ciecierzyca |
444 mg |
44% |
| Owies (ziarno) |
361 mg |
36% |
| Otręby owsiane |
734 mg |
73% |
| Otręby pszenne |
950 mg |
95% |
| Pszenica |
370 mg |
37% |
| Ryż (ziarno) |
328 mg |
33% |
| Żyta (zboża) |
366 mg |
37% |
| Soja (ziarno) |
603 mg |
60% |
| Fasola (ziarno) |
480 mg |
48% |
| Soczewica (ziarno) |
390 mg |
39% |
| Jęczmień (zboża) |
353 mg |
35% |
Zawartość fosforu w mięsie, rybach i owocach morza
| Produkt |
Zawartość fosforu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
| Kawior czerwony ziarnisty |
490 mg |
49% |
| Kawior czarny ziarnisty |
465 mg |
47% |
| Kalmar |
250 mg |
25% |
| Flądra |
180 mg |
18% |
| Krewetki |
225 mg |
23% |
| Łosoś |
210 mg |
21% |
| Omułek |
210 mg |
21% |
| Jagnięcina |
168 mg |
17% |
| Wołowina |
188 mg |
19% |
| Indyk |
200 mg |
20% |
| Królik |
190 mg |
19% |
| Kurczak |
165 mg |
17% |
| Wieprzowina |
130 mg |
13% |
| Okoń morski |
220 mg |
22% |
| Okoń rzeczny |
210 mg |
21% |
| Jesiotr |
270 mg |
27% |
| Halibut |
220 mg |
22% |
| Wątroba wołowa |
314 mg |
31% |
| Nerki wołowe |
239 mg |
24% |
| Rak rzeczny |
220 mg |
22% |
| Śledź |
280 mg |
28% |
| Makrela |
280 mg |
28% |
| Som |
210 mg |
21% |
| Sandacz |
230 mg |
23% |
| Dorsz |
210 mg |
21% |
| Tuńczyk |
280 mg |
28% |
| Zaskórnik |
220 mg |
22% |
| Ostryga |
140 mg |
14% |
| Szczupak |
200 mg |
20% |
Zawartość fosforu w owocach
| Produkt |
Zawartość fosforu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
| Morela |
26 mg |
3% |
| Awokado |
52 mg |
5% |
| Pigwa |
24 mg |
2% |
| Wiśnia |
25 mg |
3% |
| Ananas |
11 mg |
1% |
| Pomarańcza |
23 mg |
2% |
| Banan |
28 mg |
3% |
| Borówka |
16 mg |
2% |
| Winogron |
22 mg |
2% |
| Wiśnia |
30 mg |
3% |
| Grapefruit |
18 mg |
2% |
| Gruszka |
16 mg |
2% |
| Gruszka suszona |
92 mg |
9% |
| Durian |
39 mg |
4% |
| Melon |
12 mg |
1% |
| Jeżyna |
32 mg |
3% |
| Poziomka |
23 mg |
2% |
| Sułtanka |
129 mg |
13% |
| Figi świeże |
14 mg |
1% |
| Figi suszone |
68 mg |
7% |
| Kiwi |
34 mg |
3% |
| Żurawina |
11 mg |
1% |
| Suszone morele |
146 mg |
15% |
| Cytryn |
22 mg |
2% |
| Malina |
37 mg |
4% |
| Mango |
14 mg |
1% |
| Mandarynka |
17 mg |
2% |
| Moroszka |
28 mg |
3% |
| Nektarynka |
26 mg |
3% |
| Papaja |
10 mg |
1% |
| Brzoskwinia |
34 mg |
3% |
| Brzoskwinia suszona |
192 mg |
19% |
| Jarzębina czerwona |
17 mg |
2% |
| Aronia czarna |
55 mg |
6% |
| Śliwka |
20 mg |
2% |
| Porzeczka biała |
23 mg |
2% |
| Porzeczka czerwona |
33 mg |
3% |
| Porzeczka czarna |
33 mg |
3% |
| Feijoa |
19 mg |
2% |
| Daktyl |
56 mg |
6% |
| Persimmon |
42 mg |
4% |
| Czereśnia |
28 mg |
3% |
| Borówka |
13 mg |
1% |
| Suszone śliwki |
83 mg |
8% |
| Jabłko |
11 mg |
1% |
| Jabłka suszone |
77 mg |
8% |
Fosfor w warzywach i zieleninie
| Produkt |
Zawartość fosforu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
| Bazylia (zieleń) |
56 mg |
6% |
| Bakłażan |
34 mg |
3% |
| Imbir (korzeń) |
34 mg |
3% |
| Kabaczek |
12 mg |
1% |
| Brokuł |
66 mg |
7% |
| Kapusta czerwona |
32 mg |
3% |
| Kapusta pekińska |
29 mg |
3% |
| Kalafior |
51 mg |
5% |
| Ziemniaki |
58 mg |
6% |
| Kolendra (zieleń) |
48 mg |
5% |
| Liście mniszka lekarskiego (zieleń) |
66 mg |
7% |
| Cebula (pióro) |
26 mg |
3% |
| Por |
58 mg |
6% |
| Cebula |
58 mg |
6% |
| Marchew |
55 mg |
6% |
| Kapusta morska |
55 mg |
6% |
| Ogórek |
42 mg |
4% |
| Paprocie |
101 mg |
10% |
| Pasternak (korzeń) |
53 mg |
5% |
| Papryka |
16 mg |
2% |
| Pietruszka (natka) |
95 mg |
10% |
| Pietruszka (korzeń) |
73 mg |
7% |
| Pomidor |
26 mg |
3% |
| Rabarbar (zieleń) |
25 mg |
3% |
| Rzodkiewka |
44 mg |
4% |
| Rzodkiew czarna |
26 mg |
3% |
| Rzep |
34 mg |
3% |
| Sałata liściasta (zieleń) |
34 mg |
3% |
| Burak |
43 mg |
4% |
| Seler (zieleń) |
77 mg |
8% |
| Seler (korzeń) |
27 mg |
3% |
| Szparagi (zielone) |
62 mg |
6% |
| Topinambur |
78 mg |
8% |
| Dynia |
25 mg |
3% |
| Koperek (zieleń) |
93 mg |
9% |
| Chrzan (korzeń) |
130 mg |
13% |
| Czosnek |
100 mg |
10% |
| Szpinak (zieleń) |
83 mg |
8% |
| Szczaw (zieleń) |
90 mg |
9% |