(17 głosów, średnio: 4,18)
Loading...
Organizm człowieka zawiera dużo fosforu, przy czym główna jego część koncentruje się w kościach (do 86%).
Fosforu należy wiodącą rolę w działalności centralnego układu nerwowego. Wymiana fosforowych połączeń jest ściśle związany z przemianą materii, w szczególności tłuszczów i białka. Fosfor odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych, zachodzących w błonach wewnątrzkomórkowych systemów i mięśni, w tym serca.
Zobacz inne składniki mineralne: magnez, potas, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, miedź, jod, fluor, siarka.
Produkty o wysokiej zawartości fosforu
Produkt |
Zawartość fosforu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Otręby pszenne |
950 mg |
95% |
Mleko w proszku chude |
920 mg |
92% |
Proszek jajeczny |
795 mg |
80% |
Mleko w proszku 15% |
790 mg |
79% |
Mleko w proszku 25% |
790 mg |
79% |
Otręby owsiane |
734 mg |
73% |
Sezam |
720 mg |
72% |
Parmezan |
694 mg |
69% |
Grzyby suszone białe |
606 mg |
61% |
Soja (ziarno) |
603 mg |
60% |
Cedrowe orzechy |
575 mg |
58% |
Ser Gouda |
546 mg |
55% |
Ser Cheddar |
545 mg |
55% |
Śmietanę suche 42% |
543 mg |
54% |
Żółtko jaja kurzego |
542 mg |
54% |
Nasiona słonecznika |
530 mg |
53% |
Kawior czerwony ziarnisty |
490 mg |
49% |
Pistacje |
490 mg |
49% |
Fasola (ziarno) |
480 mg |
48% |
Migdał |
473 mg |
47% |
Kawior czarny |
465 mg |
47% |
Ciecierzyca |
444 mg |
44% |
Zawartość fosforu w jajach
Produkt |
Zawartość fosforu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Białko jaja kurzego |
27 mg |
3% |
Żółtko jaja kurzego |
542 mg |
54% |
Proszek jajeczny |
795 mg |
80% |
Jajko kurze |
192 mg |
19% |
Jajko perlicze |
218 mg |
22% |
Fosfor w orzechach
Produkt |
Zawartość fosforu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Orzeszki ziemne |
350 mg |
35% |
Orzechy włoskie |
332 mg |
33% |
Żołędzie suszone |
103 mg |
10% |
Cedrowe orzechy |
575 mg |
58% |
Orzechy nerkowca |
206 mg |
21% |
Sezam |
720 mg |
72% |
Migdał |
473 mg |
47% |
Nasiona słonecznika |
530 mg |
53% |
Pistacje |
490 mg |
49% |
Orzech laskowy |
310 mg |
31% |
Zawartość fosforu w zbożach, produktach zbożowych i strączkowych
Produkt |
Zawartość fosforu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Groch |
226 mg |
23% |
Groszek zielony |
122 mg |
12% |
Gryka |
334 mg |
33% |
Kasza gryczana |
298 mg |
30% |
Mąka kukurydziana |
109 mg |
11% |
Kasza manna |
85 mg |
9% |
Kasza owsiana |
349 mg |
35% |
Kasza jęczmienna |
323 mg |
32% |
Kasza pszenna |
276 mg |
28% |
Kasza jaglana |
233 mg |
23% |
Kasza ryżowa |
150 mg |
15% |
Kasza pęczak |
343 mg |
34% |
Kukurydza słodka |
89 mg |
9% |
Mąka gryczana |
337 mg |
34% |
Mąka kukurydziana |
109 mg |
11% |
Mąka owsiana |
350 mg |
35% |
Mąka ryżowa |
119 mg |
12% |
Ciecierzyca |
444 mg |
44% |
Owies (ziarno) |
361 mg |
36% |
Otręby owsiane |
734 mg |
73% |
Otręby pszenne |
950 mg |
95% |
Pszenica |
370 mg |
37% |
Ryż (ziarno) |
328 mg |
33% |
Żyta (zboża) |
366 mg |
37% |
Soja (ziarno) |
603 mg |
60% |
Fasola (ziarno) |
480 mg |
48% |
Soczewica (ziarno) |
390 mg |
39% |
Jęczmień (zboża) |
353 mg |
35% |
Zawartość fosforu w mięsie, rybach i owocach morza
Produkt |
Zawartość fosforu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Kawior czerwony ziarnisty |
490 mg |
49% |
Kawior czarny ziarnisty |
465 mg |
47% |
Kalmar |
250 mg |
25% |
Flądra |
180 mg |
18% |
Krewetki |
225 mg |
23% |
Łosoś |
210 mg |
21% |
Omułek |
210 mg |
21% |
Jagnięcina |
168 mg |
17% |
Wołowina |
188 mg |
19% |
Indyk |
200 mg |
20% |
Królik |
190 mg |
19% |
Kurczak |
165 mg |
17% |
Wieprzowina |
130 mg |
13% |
Okoń morski |
220 mg |
22% |
Okoń rzeczny |
210 mg |
21% |
Jesiotr |
270 mg |
27% |
Halibut |
220 mg |
22% |
Wątroba wołowa |
314 mg |
31% |
Nerki wołowe |
239 mg |
24% |
Rak rzeczny |
220 mg |
22% |
Śledź |
280 mg |
28% |
Makrela |
280 mg |
28% |
Som |
210 mg |
21% |
Sandacz |
230 mg |
23% |
Dorsz |
210 mg |
21% |
Tuńczyk |
280 mg |
28% |
Zaskórnik |
220 mg |
22% |
Ostryga |
140 mg |
14% |
Szczupak |
200 mg |
20% |
Zawartość fosforu w owocach
Produkt |
Zawartość fosforu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Morela |
26 mg |
3% |
Awokado |
52 mg |
5% |
Pigwa |
24 mg |
2% |
Wiśnia |
25 mg |
3% |
Ananas |
11 mg |
1% |
Pomarańcza |
23 mg |
2% |
Banan |
28 mg |
3% |
Borówka |
16 mg |
2% |
Winogron |
22 mg |
2% |
Wiśnia |
30 mg |
3% |
Grapefruit |
18 mg |
2% |
Gruszka |
16 mg |
2% |
Gruszka suszona |
92 mg |
9% |
Durian |
39 mg |
4% |
Melon |
12 mg |
1% |
Jeżyna |
32 mg |
3% |
Poziomka |
23 mg |
2% |
Sułtanka |
129 mg |
13% |
Figi świeże |
14 mg |
1% |
Figi suszone |
68 mg |
7% |
Kiwi |
34 mg |
3% |
Żurawina |
11 mg |
1% |
Suszone morele |
146 mg |
15% |
Cytryn |
22 mg |
2% |
Malina |
37 mg |
4% |
Mango |
14 mg |
1% |
Mandarynka |
17 mg |
2% |
Moroszka |
28 mg |
3% |
Nektarynka |
26 mg |
3% |
Papaja |
10 mg |
1% |
Brzoskwinia |
34 mg |
3% |
Brzoskwinia suszona |
192 mg |
19% |
Jarzębina czerwona |
17 mg |
2% |
Aronia czarna |
55 mg |
6% |
Śliwka |
20 mg |
2% |
Porzeczka biała |
23 mg |
2% |
Porzeczka czerwona |
33 mg |
3% |
Porzeczka czarna |
33 mg |
3% |
Feijoa |
19 mg |
2% |
Daktyl |
56 mg |
6% |
Persimmon |
42 mg |
4% |
Czereśnia |
28 mg |
3% |
Borówka |
13 mg |
1% |
Suszone śliwki |
83 mg |
8% |
Jabłko |
11 mg |
1% |
Jabłka suszone |
77 mg |
8% |
Fosfor w warzywach i zieleninie
Produkt |
Zawartość fosforu w 100 gr |
Procent dziennego zapotrzebowania |
Bazylia (zieleń) |
56 mg |
6% |
Bakłażan |
34 mg |
3% |
Imbir (korzeń) |
34 mg |
3% |
Kabaczek |
12 mg |
1% |
Brokuł |
66 mg |
7% |
Kapusta czerwona |
32 mg |
3% |
Kapusta pekińska |
29 mg |
3% |
Kalafior |
51 mg |
5% |
Ziemniaki |
58 mg |
6% |
Kolendra (zieleń) |
48 mg |
5% |
Liście mniszka lekarskiego (zieleń) |
66 mg |
7% |
Cebula (pióro) |
26 mg |
3% |
Por |
58 mg |
6% |
Cebula |
58 mg |
6% |
Marchew |
55 mg |
6% |
Kapusta morska |
55 mg |
6% |
Ogórek |
42 mg |
4% |
Paprocie |
101 mg |
10% |
Pasternak (korzeń) |
53 mg |
5% |
Papryka |
16 mg |
2% |
Pietruszka (natka) |
95 mg |
10% |
Pietruszka (korzeń) |
73 mg |
7% |
Pomidor |
26 mg |
3% |
Rabarbar (zieleń) |
25 mg |
3% |
Rzodkiewka |
44 mg |
4% |
Rzodkiew czarna |
26 mg |
3% |
Rzep |
34 mg |
3% |
Sałata liściasta (zieleń) |
34 mg |
3% |
Burak |
43 mg |
4% |
Seler (zieleń) |
77 mg |
8% |
Seler (korzeń) |
27 mg |
3% |
Szparagi (zielone) |
62 mg |
6% |
Topinambur |
78 mg |
8% |
Dynia |
25 mg |
3% |
Koperek (zieleń) |
93 mg |
9% |
Chrzan (korzeń) |
130 mg |
13% |
Czosnek |
100 mg |
10% |
Szpinak (zieleń) |
83 mg |
8% |
Szczaw (zieleń) |
90 mg |
9% |